[Shutterstock] Какви са инвестиционните възможности за спестявания в полза на

...
[Shutterstock] Какви са инвестиционните възможности за спестявания в полза на
Коментари Харесай

Когато порасна, ще ми трябват пари

[Shutterstock] Какви са капиталовите благоприятни условия за спестявания в интерес на най-малкитеДетските влогове остават най-масовият вид, само че лихвите по тях са покрай нулата
Условията на банките по детските спестовни артикули

Увеличаване

Условията на банките по детските спестовни артикули

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Пари за обучение, по-лесен старт в живота, покупка на жилище, започване на първия си личен бизнес. Всеки родител желае да обезпечи най-хубавото бъдеще за своето дете, когато то порасне, и по тази причина постоянно се замисля кой е най-хубавият пестелив вид за това. До огромна степен по-ниската капиталова просвета в България и манията по парцелите лимитира вложенията до тях и до банковия влог. И тъй като не всеки може да вложи пари незабавно в жилище с капиталова цел, което да остане и след години за децата, ругата опция са спестявания с по-малки суми, само че постоянно. Разбира се, вложенията в един младеж надалеч не се лимитират единствено до финансовата част, само че когато приказваме за нея в България, разновидностите са лимитирани до няколко - детски банков, застраховка живот, взаимни фондове, вложения в благородни метали.

Детските депозити и влогове са добра опция за бъдещо икономисване, защото обичайно поради по-дългосрочния им темперамент лихвите по тях са по-високи, само че като цяло и те страдат от общата наклонност на лихвен спад. Все отново при междинна пазарна рента от към 0.15% по детските артикули тя доближава до към 0.3-0.5%, само че при инфлация от 2-3% сега действителният им приход е негативен. При смяна на междинните равнища и прогресивен тренд това би се отразило обаче и върху тях.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Да стартираме с депозит

Сметката се открива на името на детето от родители, настойници, баба, дядо или различен родственик. Влогът е неопределен, само че нормално това е до навършване на пълноправие на титуляря, след което се трансформира в общоприет влог. При откриването му би трябвало да се има поради, че лихвата може да зависи от възрастта на детето титуляр - колкото по-голямо е, толкоз по-ниска е тя. Освен спестовните детски влогове има и срочни детски депозити - от една седмица до 36 месеца, като лихвата зависи от периода, сумата и валутата. Титуляр по детски влог може да е единствено лице под 18 години. Най-често тя може да бъде открита в клон на определената банка от неговите родители или настойници, от родственици и близки, а при някои банки - и от трети пълнолетни лица, с които детето няма роднинска връзка. За откриването й нормално се изисква документ за идентичност на вложителя, а може да е нужно и копие или оригинал на акта за раждане на детето.

Почти всички банки в България оферират детски спестовни влогове, като все още лихвите доближават до към 0.5%, а при някои няма разлика със общоприетите им спестовни артикули. Всички влогове и депозити, в това число детските и без значение от валутата, са обезпечени до размер 196 хиляди лв..

Някои банки, измежду които са и двете най-големи по мярка на активите в страната - Уникредит Булбанк и Банка ДСК, изискват избрана минимална сума за разкриване на сметката (виж таблицата), само че те в множеството случаи са минимални. При други няма такова условие. Като валута с изключение на левове необятно предлагана е опцията детските сметки да са и в евро, щатски долари, английски лири или швейцарски франкове. Често банките нямат такси за откриването, обслужването и закриването им, само че е добре клиентите категорично да попитат за това.

Обикновено лихвата по детските спестовни влогове се начислява в края на всяка година или при закриването им. Освен това те може да се трансформират във времето съгласно политиката на банката и под въздействието на разнообразни фактори, които въздействат върху общите равнища на лихвите.

Интерес има, само че сдържан

Част от банките, с които " Капитал " беседва и дадоха отговор на въпросите, показаха, че интерес към детските депозити има. " След плавното намаляване на лихвените равнища през последните 4-5 години, както и при другите спестовни артикули, през 2019 година има по-скоро задържане ", разясниха от ОББ за " Капитал ". " Търсенето им остава устойчиво, само че не е високо точно заради сложното предписание със средствата при положение на потребност. В същото време те са желани от избран кръг спестители тъкмо поради отбраната да се употребяват единствено в полза на титуляря, преди той да доближи пълноправие ", разясниха още оттова.

" Детските спестовни влогове обичайно се радват на интерес от страна най-много на родителите, които виждат в тях опция да подкрепят развиването и образованието на децата си по сигурен и благонадежден метод ", разясниха от Банка ДСК, като допълниха, че към " сегашния миг лихвените проценти по детските спестовни сметки не са по-високи от тези по останалите спестовни сметки, предлагани от банката. "

По принцип детските спестовни влогове, които са безсрочни, разрешават средства по тях да се внасят и теглят когато и да е, без да се губи лихвата или да се заплащат такси за това. За сметка на тази еластичност обаче те всекидневно са с по-ниска рента от детските срочни депозити. При последните тя е по-висока и се начислява, в случай че се съблюдава срокът, за който са открити - да вземем за пример един, два или шест месеца, една, две или три години до пълноправие.

Защита на титуляря

Главната концепция на детския влог като банков артикул е парите по депозита да бъдат предпазени на името на детето до навършването на неговото пълноправие. Тази отбрана се осъществя под формата на съзнателно усложнена процедура при изтегляне. Банките изискват единодушието и на двамата родители, а Семейният кодекс (чл. 130, ал.3) задължава и позволение от районния съд. Понякога се изисква и мнение от Агенцията за протекция на детето, в случай че съдът сметне за належащо. Освен това в съда би трябвало да се потвърди защо ще се употребяват средствата и че това ще бъде единствено в изгода и интерес на детето. Обикновено при навършване на 16 години от титуляря процедурата се облекчава – тогава детето може да тегли от сметката си със единодушието на най-малко един родител.

Тази по-сложна процедура лимитира свободното харчене на спестените средства, което е прелъщение при общоприет влог. " Разпореждането със сумите по влога може да се прави когато и да е и във всеки клон на банката, само че наложително при съществуване на позволение от Районния съд, както и от законния представител при малолетни лица или от титуляря дружно с наличието на родител/попечител при малолетни лица ", разясниха от Банка ДСК. " Обикновено спестяванията за деца са за интервал от 5 и повече години, по тази причина спестовният проект може да бъде привързан с уравновесен фонд или фонд, инвестиращ в акции, тъй че да се добави оптимална рентабилност. "
Сиана Даскалова, съветник " Финансови услуги " в " Елана фонд мениджмънт "

Дебитни карти за възпитаници

Изборът при дебитните карти за деца и тинейджъри също не е дребен – съвсем всички банки оферират такива. Традиционно те са без такса за разкриване на разплащателната сметка и за издаване на картата, а таксите за обслужване са алегорични. При издаването на картата е належащо да се показа акт за раждане на детето, с който да се потвърди наставнически статут, а в случай че то е над 14 години – и персонална карта. С този тип карти транзакции на стойност до 50 лв. се правят без нужда от въвеждане на ПИН, може да имат спомагателен по-малък предел за изтегляне от банкомат, ограничавания да се пазари в интернет и опцията да се наблюдават всички тегления и заплащания от родителите. За да притеглят повече клиенти обаче, от ден на ден банки оферират много гъвкави условия, и то за клиентите сред 14 и 18 години - безконтактни заплащания, по-големи предели за изтегляне и извършване на покупки в интернет. Тук обаче с изискването, че тези услуги стават единствено със единодушието на родителите.

Друга алтернатива е към карта на родител да бъде публикуван препис за детето, като се постави избран дневен или седмичен предел. Този вид обаче няма гаранция, че работи за малолетни при всички банки. Алтернативите:

Като цяло в България няма доста други профилирани артикули за деца, да вземем за пример като попечителски фондове в някои западни страни или сметки за предпазване на скъпи бумаги на името на деца. Все отново има някои вероятни други възможности, които са налични и тук.

Взаимни фондове
Това е едва публикуван капиталов детски артикул в България. Но пък няма никакъв проблем всеки родител да влага пари в такава капиталова скица, която един ден да подари или трансферира парите на децата си. Още повече че взаимните фондове са несъмнено за дълготрайни вложители. Такива проекти има да вземем за пример " Елана фонд мениджмънт " с месечни автоматизирани вноски от 50 лева, 100 лева, 150 лева или определена от спестителя сума.

" Обикновено спестяванията за деца са за интервал от 5 и повече години, по тази причина спестовният проект може да бъде привързан с уравновесен фонд или фонд, инвестиращ в акции, тъй че да се добави оптимална рентабилност. При всички спестовни проекти, които се изпълнят съгласно в началото декларирания интервал, изтеглянето на спестяването е без такси излаз. Всеки може да изтегли парите си, когато желае – няма наказания, просто ще бъдат начислени съществуващите такси на съответния фонд ", разяснява за " Капитал " Сиана Даскалова, съветник " Финансови услуги " в " Елана фонд мениджмънт ". Освен това облагите от инвестицията във съвместен фонд са освободени от налог.

Един от фондовете на ОББ, " Глобал детски фонд ", влага в акции на компании, които създават артикули и услуги за деца, само че няма специфичен фамилен фокус. Но всеки, който желае да заложи на този бранш, може да се възползва от това. Трябва да се има поради обаче, че постигнатата предходна рентабилност при взаимните фондове не е гаранция за бъдеща такава.

Детска застраховка живот
В духа на дълготрайното животозастраховане фирмите оферират и " Детска застраховка ", която е предопределена за обезпечаване на избрана сума на детето след навършване на пълноправие, както и спомагателна сума от насъбрана рентабилност и застрахователна отбрана. В взаимозависимост от периода на застраховката, вноската, възрастта на платеца на полицата, лихвения %, застрахователното покритие се дефинират застрахователната сума и доходността. Обикновено срокът на застраховката е от 5 до 25 години, а ползващото лице (детето) би трябвало да бъде до 25-годишна възраст. Отделните застрахователни компании оферират разнообразни покрития и рентабилност, само че общото за " Детската застраховка " с изключение на спестовния темперамент е и обезпечаването на отбрана на детето при акцидент.

Инвестиции в злато
Благородният метал е един от главните съхранители на стойност във времето и постоянно се е смятал за отбрана против инфлация. Много компании и няколко банки към този момент оферират инвестиции в капиталово злато (Tavex, Igold, ПИБ, Райфайзенбак, Пиреос банк). Инвестиционното злато може да се купува всеки месец, не е поименно, само че при него има разноски за предпазване - да вземем за пример в банков сейф. Съхранението в домашни условия може да го изложи на риск от кражба или инцидентно увреждане. А в случай че по монетите и кюлчетата има следи от приложимост и пострадване, това понижава цената му.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР