[Shutterstock] Българската компания AirLief е победител в местното издание на

...
[Shutterstock] Българската компания AirLief е победител в местното издание на
Коментари Харесай

Компанията AirLief e българският победител в състезанието PowerUp!

[Shutterstock] Българската компания AirLief е победител в локалното издание на конкуренцията PowerUp!, проведена от " Клийнтех България " и InnoEnergy, в която се включиха общо 40 млади компании. Състезанието цели да отличи най-перспективните стартъпи от общо 24 страни от Централна и Източна Европа, които развиват бизнеси в региона на чистата сила, умните технологии и други новаторски устойчиви решения. Българският победител създава защитни маски в композиция с мобилно приложение, през което потребителите могат да наблюдават качеството на въздуха.

Тазгодишният местен край на PowerUp! се организира напълно онлайн. В рамките на събитието общо шест български започващи компании показаха плановете си. Журито, формирано от Марияна Хаманова, изпълнителен шеф на " Клийнтех България ", и Кристина Ешкенази, член на борда на " AI Cluster България ", избра спечелилия в тазгодишното издание.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Предпазване от мръсния въздух

Екипът на AirLief създава комбинирано решение за предотвратяване от мръсния въздух. Компанията предлага маски, които пазят както от едрите, по този начин и от фините прахови частици. Те имат общо 5 защитни пласта и 60% от материалите, които употребяват за основаването им, са устойчиви. Сред тях са рециклиран текстил и 3D технология за шиене, която понижава разхода по време за производството им. Цената на маските в уеб страницата на компанията е 59.95 лева В композиция екипът развива и мобилно приложение с информация за качеството на въздуха и здравни препоръки.

Покрай епидемията от AirLief създават и маски за лекарите, които са на първа линия с битката с ковид. По думите на създателя Петър Живков бизнесът им е B2B и B2C ориентиран, а с цел да доближат до повече клиенти, имат потребност от инвестиция от 200 хиляди евро.

Като победител в българската конкуренция на PowerUp! екипът на AirLief завоюва 10 хиляди $ под формата на заеми в Amazon web services и Amazon web services business support. Компанията също по този начин ще показа България на интернационалния край на надпреварата, където спечелилият ще получи финансови хонорари до 65 хиляди евро.

Подгласниците в конкуренцията

До финала стигнаха още пет български започващи компании. Сред тях е компанията Vinghen , която създава електрически хибрид сред колело и тротинетка за икономично и природосъобразно напредване в градски условия. По думите на създателите решението е по-леко от колело и по-сигурно и елементарно за каране от тротинетка. Компанията завоюва и специфичната премия на публиката под формата на 5 хиляди $ заем за Amazon web services.

Сред финалистите беше още стартъпът Zero wave , който създава биоразградими и ядливи принадлежности и чинии. Те са направени от остатъчния артикул от малца при изработката на бира. Бизнесът на компанията е B2B насочен, а все още екипът предлага решението си на българския пазар.

Екипът на " Гордост на фермера " цели да помогне на фермерите да усилят приходите си, изсушавайки плодовете и зеленчуците, които създават, като по този метод продават по-голяма част от продукцията си. Компанията създава машини за бързото им и дейно изсушаване, като все още е на стадий тестване на технологията.

Стартъпът Technovatorz работи върху решение, което понижава нездравословните излъчвания, отделяни от плавателни съдове. Бизнес моделът им включва продажба на машините, посредством които се понижава отделянето на нездравословните излъчвания, обслужването им и франчайз модел за разгръщане.

Компанията Mimirium цели да помогне на потребителите да монетизират събирането на персоналните им данни, които генерират в онлайн пространството. Екипът работи върху модел, при който те могат да събират данните си, след което да ги продават на заинтригуваните компании. Към момента планът им има вложения от бизнес ангели и стартъп стратегии в размер на 225 хиляди евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР