[Shutterstcok] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала

...
[Shutterstcok] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала
Коментари Харесай

Бизнесът на най-големите 100 търговци на дребно е пораснал с 10% за година

[Shutterstcok]
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Потребителят Millennial

Новият брой на Регал е на пазара от 27 април
23 апр 2018 Текстът е част от специфичното издание " Регал 100 ". Изданието е подарък за всички клиенти Капитал PRO. Всички останали читатели могат да го намерят онлайн тук.

Десет % е забележителен растеж. С толкоз са пораснали приходите на най-големите 100 търговци на дребно през предходната година по отношение на година по-рано. Значението на цифрата 10 не свършва дотук. През 2017 година общият оборот на топ 100 на веригите доближава близо 10 милиарда лева Като цяло фирмите регистрират една добра година с помощта на нарасналите приходи на потребителите и растежа на стопанската система в страната по отношение на предходните интервали.

Впечатляващо е, че от 100 компании едвам 11 имат спад на приходите. Всички останали имат нарастване или в най-лошия случай резервират равнищата от 2017 година Едва седем търговци са работили на загуба. За съпоставяне - в миналогодишната ранглиста фирмите на минус бяха 8.

Сред първите 50 компании има единствено една, която отбелязва спад на приходите, и три, които са били на загуба.

Търговците в тазгодишната ранглиста са разграничени на шест групи. Това са веригите за бързооборотни артикули (33), артикули за дома, в които са обединени магазините за мебели, строителни материали и от вида " Направи си самичък " (22), мода, в която влизат търговците на дрехи, обувки и спортни артикули (21), техника (9) и козметика (6). В последната група " Други " влизат някои профилирани, само че огромни търговци – за детски артикули, офис съоръжение, бижутерия, оптика, книги.

Най-голям дял в сумарните доходи на топ 100 на търговците заемат веригите за бързооборотни артикули – 62%. Общите им доходи за 2017 година са малко над 6 милиарда лева Съответно 12 и 11% дял заемат веригите за техника и фирмите от категорията " За дома ". Сумарните доходи на тези две групи са надлежно 12 и 11 милиарда лева Прави усещане обаче, че при веригите за техника този проход се разделя на 9 компании, до момента в който при " За дома " – на 22. Модата има 8% дял в общите доходи на топ 100, а козметиката минимален дял – 3%.

Компанията, която води класацията с огромна преднина пред всички останали, е Kaufland. През предходната година тя има над 1.7 милиарда лева общ доход и растеж от 4%. Сама тя държи 18% дял от общия пазар на топ 100.
Компанията, която влиза последна в топ 100, още веднъж е в бранша на бързооборотните артикули. Това са магазините и борсата " Фреш " във Видин на компанията " Фрукт-Н ". Приходите им за предходната година са пораснали с 21% до 16 млн. лева Тази компания има 0.2% дял в общата ранглиста.

Топ 10
Първата десетка на класацията се разпределя сред два бранша – за бързооборотни артикули и техника. Представителите на втория са три, а на веригите за храна – седем. Техният оборот е малко над 6 милиарда лева и по този начин тези 10 компании държат 61% от общия пазар на най-големите 100 търговци. Останалите 39% се разпределят сред 90 търговци.

В тази група попадат огромните интернационалните вериги за храни – Kaufland (1), LIDL (2), Metro Cash&Carry (3) и Billa (4), както и българската " Фантастико ", " Т-Маркет " и " Табак маркет ". От бранш " Техника " представителите са " Технополис ", " Техномаркет " и " Зора ". От позиция на участници в топ 10 няма смяна по отношение на предходната година. Разликата е, че тази година LIDL задминава досегашния номер две – Metro, и застава на втора позиция след Kaufland.

Бизнесът на топ 10 пораства през 2017 година с 8% по отношение на миналата 2016 година Заетите са близо 25.6 хиляди, или с 326 души по-малко от година по-рано. С най-вече личен състав (над 400 души) са се разделили Kaufland и " Табак маркет ". Най-много нови назначения има при Lidl – 266.
В групата на най-големите 10 единствено една компания има спад на продажбите и това е веригата за техника " Техномаркет " (-23%). С по-малка от предходната година, само че към момента на сериозна загуба от 9.5 млн. лева е литовската верига T-Market. Миналата година компанията беше на минус 11.7 млн. лева В същото време това е сдружението, което тази година отбелязва най-големия растеж на приходите в топ 10 – 25%. От 11 до 50

За разлика от първите 10 групата на търговците от 11-о до 50-о място е по-разнообразна и в нея има представители на всичките 5 бранша, както и вериги от групата " Други ".

Общият оборот на тези 40 компании е 2.7 милиарда лева, което е дял от 28% от целия пазар на топ 100. Ръстът на продажбите на тази група по отношение на година по-рано пък е максимален – приблизително 16%.

В групата 11 - 50 поравно показани са търговците за бързооборотни артикули и от бранш " За дома " – по 11 компании. Веригите за храни тук имат общи доходи 692 млн. лева, което е една четвърт от общия доход на 40-те компании в класацията от 11-о до 50-о място. Тези 11 вериги за храни имат общ растеж 11% на приходите по отношение на 2016 година Най-голямата компания в тази група е ЦБА с оборот 131.3 млн. лева, а най-малката – веригата HIT, която има 35.2 млн. лева оборот. Въпреки че има растеж 3% по отношение на миналата година, HIT продължава да е на дребна загуба от 242 хиляди лева Все отново това е много по-малък минус от миналата година, когато веригата беше на алено с 1.1 млн. лева

Веригите " За дома ", които попадат в класацията от 11-о до 50-о място, също са 11 на брой. Техният общ доход e малко над 792 млн. лева, или 28% от общия оборот на тази група компании. Ръстът по отношение на миналата година е 15%. В тази група попадат огромните вериги от вида " Направи си самичък " и за мебели като Praktiker (12), IKEA (17), Mr. Bricolage (18), наследникът на Baumax – Home Max (19), мебелите АИКО (24) и други Всички те работят на облага и имат нарастване на приходите през предходната година, като най-осезаемо то е при Praktiker (26%) и веригата Jysk (89%). С най-голяма облага е IKEA – близо 12 млн. лева, като това е и втората по величина облага за групата 11 - 50. С най-голям финансов резултат е веригата за детски артикули Jumbo (11) - с 29.5 млн. лева облага за предходната година и растеж от 26%.

Сектор " Мода ", в който влизат фирмите за дрехи, обувки и спортни артикули, са с 8 представителя в групата от 11-о до 50-о място. Тук влизат огромните интернационалните вериги като H&M (13), ZARA (26), спортната Decathlon (32), турската марка за облекла LC Wikiki (30) и някои български представители на спортни марки. В тази група само платформата за онлайн търговия с облекла втора ръка Remix регистрира огромна загуба, и то поради случай, при кой изгоря главният склад на компанията.

Техниката взе участие единствено с две компании, а козметиката – с четири.

Интересна е групата " Други ", която включва някои разнородни търговци, които не попадат в главните пет бранша.

Освен Jumbo, която се откроява с растеж на продажбите и облагата над междинния за класацията, друга по-интересна компания тук е " Хиполенд " (29). Магазините за детски артикули и играчки са директен съперник на Jumbo и за предходната година имат малко над 64.6 млн. лева доход. Това е с 12% повече от миналата година. Дружеството има над 3.7 млн. лева облага – с към 700 хиляди лева по-малко от миналата година.
Без смяна в продажбите, само че с облага 2.2 млн. лева е " Кооперация Панда ", известна с магазините си Office1Superstore (37). Веригата има малко над 51 млн. лева доход, което е едвам 0.2% повече от миналата година.

След 50
Компаниите във втората половина на класацията имат общ доход 1.17 милиарда лева, което е с 6% повече от година по-рано. Излиза, че първите 50 сдружения в класацията държат 88% от общия пазар на най-големите топ 100 на търговците в България, а вторите 50 – едвам 12%.

И тук веригите за храна са с максимален брой – 15. На второ място по брой са фирмите от бранш " Мода " – 13, на трето място – " За дома " – 11 търговеца. Веригите за техника са показани с 4 компании, а козметиката – с 2. Останалите 5 компании са в групата " Други ".

Прави усещане, че в тази втора част на класацията компаниите, които имат спад в оборота, са доста повече от тези в първата половина. Тук 12 компании са имали през 2017 година по-малко доходи от 2016 година На загуба са работили четири търговеца. Методология на класацията " Регал 100 "
Топ 100 на най-големите търговци на дребно в България включва фирмите от пет бранша плюс девет вериги, обединени в групата " Други ". Фирмите са разграничени по секторите " Бързооборотни артикули ", " За дома " (обединява търговците от вида " Направи си самичък ", магазините за мебели и обзавеждане и строителни материали), " Техника ", " Мода " (включва търговците на дрехи, обувки и спортни стоки) и " Козметика (и лекарства) " (състои се от дрогерийните вериги и аптеките, в които козметиката е забележителна част от асортимента).

Данните в " Регал 100 " са събрани от подадена от фирмите информация, от обществени източници на информация, регулаторни органи, бази данни, информация от Търговския указател.

Основният аршин при подредбата на най-големите 100 търговеца са общите доходи за 2017 година Класацията съдържа още информация за облагата и броя на личния състав през миналата година. Някои от данните са от неодитираните доклади на сдруженията поради по-късния законов период за легализация. Затова е допустимо да има разминаване с информацията от одитираните доклади.

Секторните ранглисти за " Бързооборотни артикули ", " За дома ", " Мода " и " Козметика (и лекарства) " са направени въз основата на общите доходи на сдруженията. В класациите " За дома ", " Мода " и " Козметика (и лекарства) " огромните търговски вериги за бързооборотни артикули (Metro, Billa, Kaufland, T-Market, " Фантастико " ) участват единствено с приходите, които са заявили от продажбата на съответните стокови групи. Секторната ранглиста " Техника " е направена въз основата на приходите, които фирмите са заявили в съответната секторна група.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР