[Shutterstcok] Според последния доклад на международното изследване PISA 2015 за

...
[Shutterstcok] Според последния доклад на международното изследване PISA 2015 за
Коментари Харесай

Как ме оценяваш?

[Shutterstcok]

Според последния отчет на интернационалното проучване PISA 2015 за оценяване на достиженията на учениците Сингапур заема първото място в трите оценени категории – математика, четене и естествени науки. Това не е изненадващо, имайки поради сериозното отношение към университетските науки там. Сред първите места обаче има и други просветителни системи, които са радикално разнообразни от сингапурските. Някои от тях ориентират децата професионално овреме, други натъртват на философията, а трети напълно скоро ще отстранен напълно образователните предмети. Няма верен отговор коя от тях е най-хубавата система, тъй като доста постоянно ключът се крие в историята и културата на самата страна.

Сингапур
Докато множеството 5-годишни деца по света си играят в пясъчника, в Сингапур към този момент приказват непознат език и се учат да считат мислено. В последните години страната е измежду челните места за най-хубаво обучение. В рамките на 50 години Сингапур се трансформира от някогашна английска колония с нископлатен труд в страна, където половината население има университетско обучение. Сингaпурските възпитаници се показват извънредно добре на интернационалните надпревари, изключително в областта на математиката и науките.

Обучението стартира още от предучилище, където до 6-годишна възраст децата към този момент са научили главните езикови правила, почнали са да пишат и да учат непознат език, нормално британски или китайски. Това е належащо, тъй като от 1987 година британският е формалният език, на който се преподава по всички предмети в учебно заведение, като се изключи уроците по роден език и литература.
Началното обучение се състои от два стадия. През първите четири години се учат съществени предмети. Следва двегодишно насочване. То е значимо, с цел да се направи верен избор за междинното учебно заведение, което може да е в три направления: обикновено, профилирано или експресно (с една година по-кратко). Учениците са разграничени по отношение на равнището си по обособените предмети. След полагане на народен изпит идната стъпка е главното учебно заведение, което може да е лицей, политехническо учебно заведение или институт за техническо обучение. На сингапурците им е неразрешено да посещават интернационалните учебни заведения на острова без позволение от Министерството на образованието.

В началното и междинното учебно заведение децата са задължени да вземат участие в така наречен взаимни образователни действия. Това са групи по ползи като изкуство, спорт, разнообразни клубове и общества. Освен че ги учат на водачество, присъединяване, достижение, тези интензивности им носят и бонус точки към цялостната оценка.

В класните стаи се държи на реда и дисциплината. Учителите се концентрират върху педантичното следене на образователния проект и на написаното в учебниците. Дискусии с присъединяване на възпитаници са необичайност. При изпитване за учителите е по-важно дали учениците знаят правилния отговор, а не дали са разбрали урока. Вярва се, че преподаването се състои от говорене, а научването – от слушане.
Повечето възпитаници имат по два огромни изпита всяка година. Отделно всеки месец имат разнообразни проби, които наблюдават напредъка им. Макар че демонстрират високи резултати и са преди всичко в света в редица дисциплини, децата от дребни са подложени на огромен стрес.

Франция
Образованието във Франция се води по национална образователна стратегия. Училището е наложително от 6- до 16-годишна възраст, само че доста от децата посещават предучилищна група или не престават с университетско образование.

Класът, в който даден възпитаник попада, зависи от годината на раждане. Всички деца, родени сред 1 януари и 31 декември, са в един клас. Учебната седмица е от 24 до 28 часа, разпределени в четири, четири и половина или пет дни, според от района. На някои места да вземем за пример учениците са на учебно заведение в събота до обед, само че за сметка на това почиват в сряда.

Средното учебно заведение, или колежът, е за деца от 11- до 15-годишна възраст. Там оценките стартират да играят значима роля, а тестванията са всяка седмица, както и в края на образователната година. В края на колежа би трябвало да се вземе национална тапия. Тя е по предмети като френски език, математика и история/география. Преди това учениците би трябвало да са минали несъмнено равнище по компютърни науки и непознат език.

След колежа, в случай че детето е навършило 16 години, може да спре образованието си. Повечето обаче се записват да учат в лицеи. В продължение на три години те не престават да учат същите предмети, само че имат и три свободно избираеми, както и артистичен уъркшоп. Лицеите могат да бъдат ориентирани и към професионалното обучение, което да ги ориентира към избрана сфера на работа след това като опазване на здравето, превоз, хотелиерство, строителство или земеделска култура.

Философията играе значима роля в страната на Волтер и Декарт. Абитуриентите нормално минават подготовка, наречена baccalauréat. Тя е въведена от Наполеон I през 1808 година и е наложителна тапия за тези, които желаят да продължат образованието си в университет.

Холандия
Децата в Холандия са задължени да тръгнат на учебно заведение още на четири години. Тогава стартира началното обучение, което продължава до 12-годишна възраст. В края на осми клас се поставя наложителен изпит, който включва холандски език, математика, история, география, биология и международни религии. Преди този изпит учителите правят оценка равнището на всеки възпитаник и дават рекомендация кое приблизително просветително учебно заведение би било най-подходящо въз основата на разнообразни фактори като оценките на ученика досега, равнището на просветеност, отношението към ученето, ползите и мотивацията.

Началото на междинното обучение разделя учениците на такива, които се насочват към професионални учебни заведения, и други, които не престават с предуниверситетско обучение. През първата година всички учат идентични предмети, само че с разнообразни равнища на изчерпателност, а от втората година стартира профилирането.

VMBO (4 години): Подготвително учебно заведение за професионално обучение. Учениците са задължени да учат до 18-годишна възраст или до покриване на базисна подготовка. Там се натъртва на познания, свързани със профилирани работни сфери, посредством доктрина и процедура.

MBO (1-4 години): Професионално обучение и образование. От тези учебни заведения излизат хора, считани за " основа на стопанската система ". Близо 40% от работещите холандци са приключили курс за професионално образование на най-малко приблизително равнище. Обучението там натъртва на практическите умения.
HAVO (5 години): Осигурява достъп до висше професионално обучение в професионални университети.

VWO (6 години): Предуниверситетско обучение, което приготвя учениците за академично образование в проучвателен университети. В някои от тези учебни заведения се натъртва на гръцкия и латинския език. Английският е наложителен, както и математика, история, филантропични науки, изкуство и естествени науки.

Като цяло може да се каже, че през годината холандските възпитаници са оставени да учат на своя отговорност. Няма домашни и изпитвания, а по-скоро работа по групи и по на практика планове. Резултатите от тях оформят и огромен % от оценката. На края на периода са единствените проби. Голяма роля за това децата да не са уплашени играят родителите, които в множеството случаи одобряват за обикновено детето им да има междинен триумф, тъй като не имат вяра, че той дефинира капацитета им за предстоящ кариерен триумф.

Финландия
Това е страната, която постоянно заема водещи позиции в международните ранглисти за най-хубаво обучение. Финландските възпитаници са измежду най-четящите и измежду водещите по естествени науки. В същото време те прекарват минимум време в учене по отношение на връстниците си от останалите страни по света.

Средното общообразователно наложително образование включва две степени: начален курс (от 1 до 6 клас) и горен курс (от 7 до 9 клас). Десети клас е за възстановяване на триумфа, а за 11 и 12 клас има два разновидността - професионален лицей или колеж.

Финландия не предизвиква задълбоченото проучване на избран предмет за сметка на различен. Всички възпитаници без значение от опциите си учат едни и същи предмети и отделят еднообразно внимание както на математиката, по този начин и на изкуството. Единственото изключение е в паралелките с изключително надарени деца по изобразяване, музика или спорт.

До трети клас децата не се правят оценка. От четвърти до седми клас оценката е единствено словесна – криво-ляво, добре, чудесно. След това е въведена десетобалната система. Но оценките се слагат единствено за сведение на ученика и като ориентир какво да направи, с цел да разшири знанията си.

Домашните са необичайност, тъй като финландците имат вяра, че децата би трябвало да си почиват. В час учителите не изпитват на дъската и не преразказват урока. Те дават насоката на занятията и по-късно ревизират самостоятелно кой по какъв начин извършва задачата.

Наскоро управляващите взеха решение да подхващат същинска гражданска война в образованието. До края на 2020 година Финландия ще стане първата страна в света без образователни предмети. Това значи, че няма да има повече математика, литература, физика или история. Причината е, че старомодният метод на преподаване към този момент не може да задоволи потребностите на учениците от XXI век. В класните стаи ще се учат събития и феномени в интердисциплинарен формат. Втората международна война да вземем за пример ще бъде обсъждана от позиция на историята, географията и математиката. Курсът " Работа в кафене " пък ще учи децата на британски език, стопанска система и информационни умения.
Иновативният модел ще бъде въведен за учениците над 16 години. Те ще могат да избират кои курсове да запишат според от ползите, упоритостите и качествата си. Промени ще има и в метода на връзка с учителите. Подрастващите няма да бъдат задължени да стоят на чиновете си и да чакат да бъдат изпитвани, а по-скоро ще работят по групи и ще разискват проблеми.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР