Шумно оповестените вчера специализирани операции срещу притежанието и търговията с

...
Шумно оповестените вчера специализирани операции срещу притежанието и търговията с
Коментари Харесай

Бивш шеф на ЦСБОП: Акциите срещу незаконните арсенали бяха прибързани

Шумно оповестените през вчерашния ден профилирани интервенции против притежанието и търговията с нелегално добито оръжие евентуално няма да доведат до откриване на крайния покупател на десетките автомати, револвери и гранатомети. Това е мнението на някогашния шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев.

Пред БТВ той изрази мнение, че акциите са били извършени преждевременно и за реализиране на политически резултат, като дори позволи, че задачата може да е била точно следствието да не бъде доведено до дъно.

Стойчев напомни, че по негово време, в интервала 1991 година – 1992 година, е бил разрушен още по-голям скришен оръжеен склад – с десетки хиляди револвери ПСМ в Русенско, предопределени за Русия и с завършени подправени документи за спортно оръжие.

И тогава, както в този момент, противозаконната оръжейна търговия е вървяла в тандем с издаването на неистинен персонални документи. По думите на някогашния антимафиот в интервала 1997 година – 2001 година е имало голям брой сигнали за политици, забъркани в тези схеми.

Той означи още, че през 90-те тогавашните спецслужби са пресекли огромни покупко-продажби за въоръжаване на паравоенни формирования на Балканите. Тогава е станало ясно и че в схемите са били забъркани ползите на политически партии у нас и на страни, целящи да манипулират публичния живот у нас.

Новите разкрития обаче няма да имат този резултат, притеснява се Стойчев: „ Виждам известна припряност, притеснявам се, че е целен политически резултат (…) Може някой да цели по този метод секване на продължителното следствие до каква степен ще стигне това оръжие ”.

Той означи, че към момента не е ясно по какъв начин оръжие напуща несанкционирано цех „ Арсенал ”, а огромният противозаконен склад в София е можело да бъде ударен със същия резултат и единствено със силите на Столична дирекция на вътрешните работи, „ Криминална полиция ” и работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР).

А в случай че оръжието не е за терористи и бунтовници отвън страната, а е трябвало да откри покупател вътре в България? „ Социалното напрежение би могло да ескалира и някой може да желае да се въоръжава ”, означи Тихомир Стойчев.

Според него е добре Министерство на вътрешните работи да стартира да показва в статистиката си етноса на причинителите на закононарушения. Така ще се види, че представители на малцинствата по-често правят най-масовите закононарушения, които обаче са и с най-ниска социална заплаха, до момента в който по напълно друг метод ще стои въпросът с тежките престъпления.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР