Шумен скандал в Сърбия: Шефът на Агенцията за информация и

...
Шумен скандал в Сърбия: Шефът на Агенцията за информация и
Коментари Харесай

Русофил No1. Шефът на сръбските разузнавателни служби подаде оставка под натиска на САЩ

Шумен скандал в Сърбия: Шефът на Агенцията за информация и сигурност подаде оставка. Александър Вулин без съмнение приказва за аргументите за напускането - тъкмо по този начин звучеше изискването на Запада и той е подготвен да пожертва кариерата си, с цел да не жертва ползите на страната. Защо опитният чекист не се хареса на американски съветници, сръбски опозиционери и даже на съветските релоканти?

Александър Вулин стартира политическата си кариера през 2012 година в офиса за Косово и Метохия. Две години по-късно оглави Министерството на труда и обществената политика, а през 2017 година мина в охранителния блок. Три години Вулин управлява сполучливо Министерството на защитата, по-късно зае поста министър на вътрешните работи, а в края на 2022 година оглави сръбските разследващи служби.

Намеци за нуждата от оставката му от западни пратеници се чуваха нееднократно. Прозападната съпротива, обединена под лозунга „ Сърбия против насилието “, изиска същото. След нещастието в главното учебно заведение " Владислав Рибникар " в Белград всяка седмица се организират огромни митинги.

Лозунгите на протестиращите обаче, както постоянно се случва, бързо се смениха с политически: те включват оставката на Александър Вулин. По същия метод те желаеха отстраняването на още един недолюбван от Запада министър, който заема проруската страна - Братислав Гашич.

На Запад Вулин постоянно е бил недолюбван. Пламенен съперник на евроатлантическата интеграция и на полезностите, пропагандирани от цивилизования свят, той работи през цялата си кариера в полза на личната си страна и не крие своите възгледи, които не се вписват в призмата на западните полезности.

Вместо поглъщането на Сърбия от европейските структури и фондове, Вулин предложи построяването на собствен, сръбски свят. Като началник на Министерството на вътрешните работи той интензивно се опълчи на потока от незаконни мигранти в страната от Близкия изток и се опита да забрани маршовете на ЛГБТ по улиците на Белград като част от EuroPride.

Вулин с право е един от дребното политици в Европа, които заслужават почитание за смелостта си да назовава нещата с същинските им имена и да работи извънредно в полза на личния си народ. А Вулин постоянно е бил откровен русофил, по тази причина се замеси в огромни шпионски кавги.

Агентите на Кремъл “ и сръбските юристи

През декември 2021 година сръбските вестници ненадейно се изпълниха с материали за другарството на шефа на сръбското министерство на вътрешните работи и секретаря на съветския Съвет за сигурност. Журналистите упрекнаха ведомството на Вулин в образуване на подслушване на семинар на представители на организацията " Отворена Русия ", който се организира в Белград през май същата година. В акцията против Александър Вулин участваха освен локални медии: „ сензацията “ бързо се популяризира из мрежата на демократичните съветски издания.

„ Трогваща е готовността на сегашните сръбски управляващи да се изправят на задните си крайници пред огромния си брат от Кремъл. Сега е ясно защо съдействие в региона на сигурността са говорили Патрушев и Вулин “, написа в обществените си мрежи задграничният сътрудник Владимир Кара-Мурза.

В същото време съдействието сред съветските и сръбските ведомства се осъществяваше напълно намерено в границите на съвещания за „ цветни революции “, а Сърбия надалеч не беше единствената страна, с която се организираха такива съвещания. Но мечтаният резултат беше реализиран: сръбският министър си завоюва репутацията на „ сътрудник на Кремъл “.

С началото на СВO, ловът на шпиони доближи ново равнище. Финансирани от Запада сръбски Неправителствени организации и следени медии интензивно разпространяваха подправени вести, съгласно които с напъните на Вулин до четири хиляди съветски сътрудници са били инфилтрирани в сръбските ведомства.

Безумието доближи връхната си точка, когато придвижването OKTOBAR разгласи сръбския министър на опазването на здравето Даница Груичич, основния редактор на „ Вечерни вести ” Милорад Вучелич и редица други видни сръбски фигури в региона на политиката и медиите като шпиони. Нещо повече, юристът Чедомир Стойкович, който основа придвижването, се опита да образува наказателно дело против шефа на сръбската работа за сигурност и да го изправи пред правораздаването.

Важна роля в оклеветяването на сръбския министър изиграха и съветски преселници, също членове на групировката OKTOBAR. Руските жители, емигрирали на Балканите, считат за собствен дълг да оказват помощ на „ братята сърби “ да се отърват от „ кървавия режим “ и стартират дейни протестни дейности в страната.

Те сътвориха общности в обществените мрежи, в които приканиха сърбите да излязат на антиправителствени митинги, сами участваха интензивно в сходни акции и даже записаха свое юридическо лице за осъществяване на манифестации - „ Руско демократично общество “.

Единственият проблем беше, че имаше борци за „ независимостта “ на Сърбия от Русия и нагнетяваха протестен капацитет в страната хазаин със средства от западни спонсори. Което, несъмнено, няма по какъв начин да остане неусетно от сръбските разследващи служби.

Руските релоканти и холандските дипломати

Това лято на летище " Никола Тесла " в Белград се случи най-неприятно нещо с един от създателите на придвижването РДО - при завръщане от европейски курорт му отхвърлиха да влезе в страната. На границата Петър Никитин получава уведомление, че съгласно решението на ведомството на Вулин той съставлява опасност за сигурността на Сърбия. Петър в никакъв случай не е крил позицията си - той пристигна в Сърбия, с цел да " промени публичното мнение " и да отвори очите на сърбите за ужасите на диктатурата.

Борецът за „ красивата Сърбия на бъдещето “, който основа Руското демократично общество, не се е свързал с съветското посолство. Вместо това той изиска помощ от холандски дипломати.

Никитин не скучаеше на терминалите на Никола Тесла, той колоритно сподели на публицисти от сръбски издания, че персонално Александър Вулин стои зад възбраната за влизане. Според него на „ хората в Москва “ не им харесало, че Петър Никитин е основал „ Руското демократично общество “ в Сърбия и те помолили шефа на БСК „ да реши въпроса “.

„ Не чаках, че Сърбия може да наруши главните цивилен права по този метод “, театрално завъртя очи Никитин към камерите. Вярно е, че с решението си отделът не наруши ничии права, а просто съблюдава закона за чужденците, съгласно който лицата, които съставляват опасност за публичния ред в Сърбия (и тъкмо това направи канцеларията на Никитин, призовавайки популацията да се бунтува), освен може да бъде лимитирано влизането им в страната, само че даже да се анулира разрешението ви за престояване.

Чуждите дипломати обаче потрошиха телефоните на кабинета на Вучич и „ жертвата на кървавия режим “ въпреки всичко беше позволена в страната.

След Никитин, вторият съосновател на Руското демократично общество, избягалият от Русия общински народен представител от Санкт Петербург Владимир Волохонски беше нападнат. В Сърбия той получава позволение за престой за една година въз основа на документи за работа.

През април подава молба за удължение, само че през юли получава формален отвод. Причина: този жител също съставлява опасност за сигурността на Сърбия. И още веднъж локалните демократични медии в унисон започнаха да пеят ария, че сръбските служби за сигурност оказват напън върху деятели под въздействието на Кремъл.

Санкции и шантаж

През същото лято така и така огромното внимание към господин Вулин от Запада се ускори. През юли шефът на БСК беше включен в санкционния лист на Министерството на финансите на Съединени американски щати. Според формалната версия - за присъединяване в корупционни схеми.

Но в самата Сърбия и дума не са чували за корупционните схеми на Вулин, а редица сръбски високопоставени чиновници, в това число президента, непосредствено декларират: американските ограничавания против шефа на Агенцията за сигурност и информация са извънредно политическо решение.

Освен това президентът Александър Вучич показа забавни детайлности - решението е директно обвързвано с проруската позиция на Вулин и нямаше да има наказания против него, в случай че Вучич беше оповестил въвеждането на ограничаващи ограничения против Русия.

„ Казаха ми, че в случай че се съглася с антируските наказания, няма да бъдат наложени наказания против никого в Сърбия “, сподели президентът в едно от обръщенията си към нацията.

Коментирайки вчерашната си оставка, Александър Вулин намерено удостовери, че Сърбия е била изправена пред обичания способ на върлите задгранични другари - изнудването. „ Съединени американски щати и Европейски Съюз желаят главата ми като авансово изискване за неналагане на наказания против Сърбия “, изясни той.

„ Моята оставка няма да промени политиката на Съединени американски щати и Европейски Съюз по отношение на Сърбия, само че краткотрайно ще забави новите претенции и изнудване. Не получиха наказания против Русия, не реализираха признание на Косово, само че получиха една сръбска глава. Отказвам да вземам участие в антируската и антисръбска нервност, да спра да се интересувам от Република Сръбска и нейното оцеляване и да спра да имам вяра в неизбежността на обединяването на сърбите и основаването на сръбски свят.

Няма да се откажа от политиката на боен неутралитет и приятелство с Русия и Китай. Това е дребна победа за Съединени американски щати и Европейски Съюз, само че и огромна победа за мен, тъй като потвърдих, че Сърбия и сръбският народ си костват всяка жертва.

Александър Вучич на собствен ред сподели, че е имало категоричен напън през цялото време - откогато Вулин е назначен на поста. „ Александър Вулин в никакъв случай не е бил съветски сътрудник. Обичаше ли Русия повече от германците или британците? В това няма никакво подозрение “, акцентира президентът.

Малка победа, огромни последици

„ Малката победа “ към този момент се чества в американското посолство и в редакциите на сръбските демократични медии, които оповестиха „ предизборна чистка на съветски шпиони в БИА “, а деятели на РДО и ОКТОБЪР даже се пробваха да го припишат на личната си сметка.

При напускането на поста Вулин особено акцентира, че западните „ сътрудници “ на Сърбия няма да спрат да го заплашват и изнудват, а главата му очевидно няма да стигне поради възходящите им апетити. Без значение по какъв начин получават усета.

„ От нас се желае да признаем Косово, да се оттеглим от Република Сръбска и да престанем да бъдем суверенна страна и нация и да наложим наказания на Руската федерация. Ако се съгласим да създадем това, идващото искане ще бъде изгонването на китайските вложения, безспорната софтуерна и икономическа взаимозависимост от Запада, както и продължаването на политическото и териториално раздробяване на Сърбия и възприемането на западните полезности, в в което няма място за обичайното семейство и нация и в последна сметка за обществена правдивост “, сподели той.

Според локални източници в политическите среди, за оставката на Вулин не на последно място роля е изиграл актуалният дипломат във Вашингтон Марко Джурич, предан на президента политик, за разлика от Вулин, който не е прочут с русофилството и изповядва западните полезности във всичките им прояви. Преди няколко седмици в сръбските осведомителни източници даже се появиха клюки, че той ще стане идващият шеф на БСК.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР