Шумен. Държавата първо се стреми и трябва да облекчи хората,

...
Шумен. Държавата първо се стреми и трябва да облекчи хората,
Коментари Харесай

Зам.-министър Николай Нанков: Държавата се стреми да имаме ВиК сектор, който да създава необходимата услуга с нормално качество за хората, на нормална цена

Шумен. Държавата първо се стреми и би трябвало да облекчи хората, интересува ни публичното въодушевление и надлежно - да имаме ВиК бранш, който да основава нужната услуга с обикновено качество за хората, на естествена цена. Това съобщи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков пред публицисти в Шумен, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . „ За страдание, в Шумен цената е доста висока, а качеството не е положително. Имаме ангажимент, с кмета на Шумен сме дебатирали неведнъж по отношение на последното нарастване от 3,30 на 3,40 лева на водата от КЕВР. КЕВР е органът, който усилва цената на водата, само че шефът на ВиК сдружението, като самостоятелен в своята подготвеност, има право да я намали. Т.е. - знак нагоре единствено КЕВР, а шефът на ВиК има право, това е и нашето предпочитание, да понижи цената, т.е. - да върне цената от 2018 година “, уточни зам.-министър Нанков. Той означи, че шуменци 30 години са в очакване нещо да се случи и като по-добра цена на водата, и като по-добро качество.
„ ВиК-Шумен ще има нов шеф, актуалният шеф Красимир Марков подава за повторно молба за освобождение. Трябва да чакаме новият шеф да понижи цената на водата “, сподели зам.-министър Нанков. Той посочи, че Шумен е измежду отличниците като ВиК сдружение, с подадения план, което е трети измежду общо петте подадени все още. „ Адмирации за ВиК оператора за този триумф. Отделно от това Шумен е първото ВиК сдружение, което започва публични поръчки. Закъсняха с два месеца, само че мога да кажа, че планът на ВиК-Шумен, е може би най-смислен от всички в страната. При тази висока цена на водата, освен това ниско качество, два от главните проблеми - с пречиствателна станция за питейни води и с довеждащия тръбопровод, са в действителност най-необходимите вложения за Шумен, за шуменци и за качеството на водата “, съобщи зам.-министър Николай Нанков. По думите му, идващият значим миг е оптимално бързо да приключат публичните поръчки и да започва създаване на пречиствателна станция за питейни води и довеждащ тръбопровод. „ Заедно с сътрудниците от ОПОС като финансиращ орган създадохме предпоставки и опция през Фонда на фондовете за нисколихвени заеми. Част от средствата по Оперативна стратегия „ Околна среда “, през Фонда на фондовете и модела за финансов инженеринг ще бъдат разходени точно за обезпечаване на нисколихвени заеми, тъй че да не затрудним така и така тежкото финансово състояние на някои от ВиК операторите - Шумен, Добрич, Сливен и София “, сподели зам.-министър Нанков.
Той означи, че Министерството на районното развиване и благоустройството подхожда и по още един прагматичен метод и това готвеният Закон за ВиК. „ По-важно е да осигурим финансов запас за тези ВиК оператори посредством увеличение на капитала на тези сдружения. Ние не можем да дадем запас под формата на капиталов заем или какъвто е да различен. Това, което ще създадем е да увеличим капитала с в действителност пресен запас, с цел да погасим най-неотложните и незабавни отговорности. В Шумен един заем беше теглен преди два месеца, никой нищо не видя от него, погасявахме остарели отговорности “, съобщи зам.-министър Николай Нанков. Той бе в града за присъединяване в цивилен разговор на тематика районно развиване.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР