Щом ще правите банички, трябва да се научите и как

...
Щом ще правите банички, трябва да се научите и как
Коментари Харесай

Боза с брашно от просо

Щом ще вършиме банички, би трябвало да се научите и по какъв начин се прави боцкам с брашно от просо

Необходими Продукти

● просо - 1 ч.ч.
● кафява захар - 1 и 1/2 ч.ч. или бяла карамелизирана
● вода - към 2.5 литра филтрирана
● закваска - 1/2 - 1 ч.ч. (боза или квас)

Начин на подготвяне

Измивам добре просото и дружно с вода го оставям да се свари. Необходимо му е към 30-40 мин. Просото поема много вода, тъй че би трябвало да сложим към 1. 5-2 л. След като просото омекне, го оставяме да се охлади.

Пасирам го до гладка консистенция и прибавям вода, в случай че е належащо, с цел да не тормозим блендера или пасатора. За всеки случай го минавам и през цедилка. Към получената гъста течност добавям още вода, в случай че е нужно, до момента в който доближи желаната от нас плътност.

След това наливам и захарта (за да придобие присъщия цвят на бозата добявам или кафява захар или обикновенна бяла, която съм карамелизирала). Ако пък решите да ползвате обикновенна бяла захар, това няма да повлияе върху вкусовите качества на бозата, просто ще остане по-бледа.

Накрая прибавям закваската и оставям за ден-два да ферментира, до момента в който се получи характерният аромат и усет на същинската боза (като цяло бозата от просо ферментира по-бавно, само че в случай че я оставим на топло е подготвена за ден).

Като стане подготвена се налива в стъклени бутилки и се съхранява в ледник - трайността е няколко дни. Оставя се 1 чаша от бозата, с цел да послужи като закваска за идващия път..

За закваска на бозата може да купите боза (важно да е изстинска със захар, в случай че е със подсладител, няма да стане) или да си извършите домашна мая - 1 ч.ч. вода, 1 л. захар и 2 с.л. брашно от просо се разбъркват хубаво и по този начин приготвената примес се оставя да престои 1-2 дни (така ферментира).

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР