Що се отнася до котката ви, искате да сте сигурни,

...
Що се отнася до котката ви, искате да сте сигурни,
Коментари Харесай

Храни, които не бива да даваме на котката си

Що се отнася до котката ви, желаете да сте сигурни, че тя има най-хубавия тип котешка храна за нейните хранителни потребности. От време на време може да се изкушите да й давате останки от масата и специфични лакомства, само че имайте поради, че някои храни могат да бъдат отровни за нея. Не би трябвало ли котките да ловят, убиват и ядат сурово месо? Не обичат ли мляко, сирене и сметана?

За страдание, някои постоянно срещани „ човешки “ храни могат да причинят стомашно-чревен дистрес при тях. Или да провокират редица други здравословни проблеми.
Нашите котки са членове на фамилията, наши спътници и доверени лица. И като техни гледачи е напълно естествено да желаеме да ги поглезим. Но някои лакомства могат да съставляват сериозен риск за здравето им. Ето няколко храни, които би трябвало да избягвате да давате на котето си.

 

Храни, които не трябва да даваме на котката си

Лук и чесън

 котката Храни, които не трябва да даваме на котката си

Лукът, чесънът и лукът могат да причинят увреждане на алените кръвни кафези на котката ви и да доведат до анемия. Тези храни нормално са отровни, когато се употребяват в огромни количества, само че излагането на съсредоточени форми на лук или чесън, като примес от лучена чорба или чесън на прахуляк, също може да бъде токсично. Котки със признаци на заспалост, уязвимост, понижен вкус, бледи венци и оранжева до тъмночервена урина би трябвало неотложно да бъдат отведени на ветеринар.

Сурови яйца, сурово месо и кости

Точно както при хората, потреблението на сурови яйца или сурово месо може да докара до отравяне на котката ви със салмонела. Симптомите на болестта варират, само че могат да включват повръщане, диария и заспалост. Салмонелата може да се предават на хората, тъй че внимавайте да измиете вярно ръцете си след готвене и дръжте котката си надалеч от тези сурови храни. Суровите яйца също съдържат ензим, който може да докара до проблеми с кожата и козината. Не позволявайте на котката си да яде и сурови кости – тя може да се задави с тях, да нарани храносмилателния си тракт или да повреди зъбите си.

Шоколад и кофеинови питиета

 котката Храни, които не трябва да даваме на котката си

Всички сме чували, че шоколадът може да бъде съдбовен за кучетата, само че е също толкоз токсичен и за котката ви. Шоколадът съдържа субстанции, наречени метилксантини, които могат да причинят повръщане и диария, висока телесна температура, нарушен сърдечен темп, коремен дискомфорт, нараснала жадност и гърчове. Метилксантините се съдържат и в кофеиновите питиета и би трябвало да се заобикалят. Посетете вашия ветеринарен доктор, в случай че котката ви изпитва някой от тези признаци. Като общо предписание по-тъмните шоколади са по-опасни от млечния и белия шоколад.

Алкохол и сурово тесто

 котката Храни, които не трябва да даваме на котката си

Алкохолните питиета и храните, които съдържат алкохол, могат да бъдат рискови за котката ви. Поглъщането може да аргументи повръщане, диария, тремор, дезориентация, затруднено дишане, кома и даже гибел. Също по този начин е значимо да държите котката си надалеч от сурово тесто. Суровото тесто предизвиква уголемение в стомаха или основава алкохол в стомаха. Ако смятате, че котката ви е погълнала даже малко количество алкохол, неотложно я заведете на ветеринар.

Мляко и млечни артикули

Въпреки че котката ви може да обича да пие мляко, това не е безусловно положително за нея. Котките имат проблеми с усвояването на лактозата в млякото, което може да аргументи стомашно разстройство или диария. Повечето котки са изложени на лактоза от майчиното си мляко единствено когато са котенца. Тъй като котенцата пият единствено млякото на майка си в продължение на няколко седмици, храносмилателната им система постоянно не е оборудвана да се оправи с повторното въвеждане на лактоза. Така че, макар че някои котки нямат проблеми с понасянето на млякото, не им се предлага да пият нищо друго с изключение на майчиното си мляко, до момента в който са котенца, заради опцията от храносмилателни проблеми.

Грозде и стафиди

 котката Храни, които не трябва да даваме на котката си

Дори малко количество грозде и стафиди може да разболее котката ви – даже може да докара до бързо развиване на бъбречна непълнота. В рамките на 12 часа след поглъщането от време на време се появява повръщане. Други признаци, които могат да се появят в границите на 24 часа, включват заспалост, диария, понижен вкус, коремна болежка, понижено уриниране и коремна болежка.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР