Щитовидната жлеза функционира като хормонален регулатор. Тя играе важна роля

...
Щитовидната жлеза функционира като хормонален регулатор. Тя играе важна роля
Коментари Харесай

Какво да ядем при Хашимото?

Щитовидната жлеза действа като хормонален регулатор. Тя играе значима роля в метаболитните процеси, регулацията на хормоните и температурата на тялото. При заболяване на щитовидната жлеза тя е хронично възпалена и не може да действа добре както хубавичко щитовидна жлеза.

Тя постоянно забавя или стопира производството на съществени хормони, което може да аргументи увеличено тегло, суха кожа, косопад, отмалялост, запек и сензитивност към мраз.

Какво съставлява заболяването на Хашимото

Тиреоидитът на Хашимото е най-честото автоимунно положение и водеща причина за хипотиреоидизъм или незадоволителна интензивност на щитовидната жлеза. Понякога се назовава болест на Хашимото.

Болестта на Хашимото е по-често срещано заболяване при дамите, в сравнение с при мъжете. То е измежду по този начин наречените автоимунни болести и е обвързвано с заличаване на щитовидната жлеза от белите кръвни кафези. Дължи се на нарасналото равнище на антителата.

При този развой се следи хормонална хипофункция на жлезата, защото е нарушена нейната дарба да образува хормона Т4 и да го преобразува в дейната му форма Т3. Болестта визира целия организъм, само че най-много се отразява на метаболитните процеси и на работата на сърдечно-съдовата система.

Причините за отключването на заболяването на Хашимото може да бъдат най-разнообразни. Според някои теории тя се дължи на наследствена обремененост, съгласно други е резултат от зараза, а съгласно трети се дължи на насъбран стрес от актуалния забързан метод на живот, погрешно хранене и нарушено храносмилане.

Тези фактори могат да доведат до нараснала чревна пропускливост, а тя е в основата на протичането на тиреоидита на Хашимото. Причините за поява на болестта са доста и няма по какъв начин да се влияе на всички фактори, които му въздействат, единствената вярна тактика е посредством смяна в питателните привички.

Ролята на храната при Болест на Хашимото

Храната е един от инструментите, с които можем да подпомогнем функционалността на щитовидната жлеза. Подходящият хранителен режим при Хашимото може да повлияе удобно на възпалението и да улесни регулирането на тежестта.

Принципи на хранене при Хашимото:

 хранене при хашимото

- Храната, която участва в менюто при Хашимото, би трябвало бъде присъща за дадения географски район, в който живеем.

- Да се заобикаля потреблението на по-екзотични храни или супер храни, тъй като те са богати на лектини, които покачват чревната пропускливост.

- Редовно и постоянно хранене денем, периодическото недояждане и пропускане на хранения денем може да докара до спомагателни затруднения и утежняване на функционалността освен на щитовидната жлеза, само че и на други органи и процеси в организма.

Хората, които са диагностицирани с Хашимото или друго автоимунно заболяване, могат да трансформират диетата си, минимум с цел да облекчат признаците.

За тези, които страдат от Хашимото или хипотиреоидизъм, има няколко значими хранителни субстанции, за които е добре да държат сметка при хранене.

Йод - приемът на йод е нещо, с което хората, диагностицирани с Хашимото, би трябвало доста да внимават. Те би трябвало да одобряват малко йод, само че в същото време да се уверят, че количеството е задоволително.

Основните източници на йод са някои морски блага - водораслите, мидите, скаридите, сьомгата, рибата звук. Животинските артикули като киселото мляко, прясното мляко и яйцата. Плодове като боровинките и ягодите. Също по този начин е значимо да се внимава за йодираната сол, която е главен източник на йод.

Селен - прибавянето на повече селен към менюто се предлага, когато става въпрос за хранене при тази болест. Храните с високо наличие на селен са бразилските ядки, стридите, слънчогледовото семе, гъбите.

Витамин D - при Хашимото е добре да се усили приемът на витамин D, който подкрепя усвояването на калция в организма. Най-лесния метод да се набави са слънчевите бани.

През студените и по-мрачни месеци в годината набирането на витамин D става посредством добавки или посредством храната, подобаващи са рибата и органичните млечни артикули.

Други храни - храните с високо наличие на фитонутриенти, качествени мазнини и пробиотици са потребни за хората с Хашимото. Цялостна хранителна диета, с обилие на плодове, зеленчуци, здравословни мазнини и пълнозърнести храни може да бъде от изгода.

Докато диетата при Хашимото може да помогне за увеличението или намаляването на някои микроелементи, могат да се включат и хранителни добавки.

Диета без глутен

Много хора с Хашимото изпитват сензитивност към някои храни, изключително към съдържащи глутен. Засега е потвърдено, че глутенът е противопоказен единствено и при диагностициране и с цьолиакия.

Много от страдащите от Хашимото са чувствителни към глутен. Симптоми като запека, диарията, спазмите, подуването на корема, гаденето, рефлукса, газовете, главоболието, умората и мозъчната мъгла са симптоматика, която се асоциира с реакциите към глутен.

 палео диета при хашимото

Диетата без глутен води до възстановяване на храносмилането, настроението, енергийните равнища и до намаляването на тежестта. Диетите без глутен отстраняват всички храни съдържащи глутен, който е протеин намиращ се в пшеницата, ечемика, ръжта и други зърнени храни.

Глутенът постоянно се среща в тестените произведения, хляба, печените произведения, бирата, супите и зърнените храни. Най-добрият метод да избегнете глутена е да се акцентира на храни, които не съдържат глуте Това са зеленчуците, плодовете, постното месо, морските блага, бобът, бобовите растения, ядките и яйцата.

Диета без зърнени храни

Диетата без зърнени храни при Хашимото е доста сходна на безглутеновата, единствено че тук зърнените също са неразрешени. Те включват:

- амарант;

- киноа;

- просо;

- овесени ядки;

- елда.

Има малко доказателства обаче, че изключването на зърнени храни без глутен е потребно за здравето.

Палео или автоимунно модифицирана палео диета

Палео диетата се пробва да се приближи до хранителния модел на предците ни, с акцент върху задачите и непреработените храни.

Не се позволяват зърнените храни, млечните артикули, картофите, бобът, лещата, рафинираната захар и рафинираните масла. Препоръчват се месото от животни, хранени с трева, също по този начин и консумирането на зеленчуци, ядки без фъстъците, семена, морски блага и здравословни мазнини като авокадото и зехтина.

Автоимунната палео диета има за цел да понижи тези храни, които могат да причинят инфектиране и увреждане на червата. Основните правила на палео диетата изключват и зеленчуци от фамилията на Картофовите като доматите, както и яйца, ядки и семена.

Диета с невисок нисък гликемичен показател

Тази диета се основава на показател, който мери по какъв начин всяка храна въздейства върху равнищата на кръвната захар. Някои хора с диабет вид 2 употребяват тази диета. Тя също може да понижи риска от сърдечни болести и да помогне на някои хора да отслабнат.

По-важно е човек да съблюдава добре уравновесена диета, която работи оптимално за метода му на живот, в сравнение с да се пробва да постави етикет на питателните си привички. Хората би трябвало да се съсредоточат върху цели, непреработени храни и да ядат естествени храни и да заобикалят фабрично приготвена храна. Необходимо е страдащите от Хашимото да получават всички нужни хранителни субстанции и диетата им следва да е насочена към тази потребност.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР