Щетите от хакерската атака на Български пощи“ са сериозни, тъй

...
Щетите от хакерската атака на Български пощи“ са сериозни, тъй
Коментари Харесай

Какви са щетите от хакерската атака на пощите?

Щетите от хакерската офанзива на „ Български пощи “ са съществени, защото откакто е била задействана офанзивата са наранени съвсем всички външни и вътрешни системи, които обслужват най-различните услуги и действия в пощите – интернационалните колета, вътрешни колета, пощенски записи и заплащане на сметки.

Това изясни в предаването „ Тази заран “ по бТВ Васил Величков – консултант по киберсигурност на вицепремиера.

Той изясни още, че са наранени всички най-важни сървъри и огромна част от работните станции, пръснати из страната в хиляди местоположения.

Според Васил Величков няма ясни индикации, че са източени персонални данни. „ Ако бяха източени персонални данни, най-вероятно за това време към този момент щеше да бъде пожелан откуп за отключването на криптираните данни. Такъв опит не е юридически. Но пък и въпреки това пощите нямат системи, които да засекат такова нещо. В последна сметка в пощите няма чак толкоз чувствителни персонални данни, както да вземем за пример в Национална агенция за приходите “, означи специалистът.

По думите му „ Български пощи “ разполагат с доста базова система за отбрана – елементарен антивирусен програмен продукт, като на сървърите подобен дори не е бил конфигуриран. 

„ И да беше конфигуриран, проникването е проведено по подобен метод, че този програмен продукт щеше да бъде блокиран, спрян и тогава да бъде осъществена офанзивата. В последна сметка това е равнището в огромна част от обществения бранш “, уточни Васил Величков.

Според нето с години е подценявано ситуацията със сигурността и опазването на персоналните данни.

„ Още януари беше изработен разбор на положението и беше разпозната потребността от огромен план за рационализация и за цифровизация на „ Български пощи “ и в това число за възобновяване и ободряване на част от клоновата мрежа. За страдание обаче това нещо нямаше по какъв начин да се случи за един или два месеца хората може би не са наясно, че с цел да се започва подобен план, откакто бъде обезпечено финансирането лишава от 6 месеца до 1 година да се проведат публични поръчки и след което 6 месеца до 1 година или две години да бъдат изпълнени те. На пощите не са изплатени над 30 и няколко милиона лв. обезщетения, забавени с години и те са в доста тежко финансово положение “, изясни Величков. По думите му загубите нарастват през годините.

„ За 13 години са се сменили 12 отраслови министъра, 9 от тези години са управлявали министри на ГЕРБ, а управлението на пощите общо взето е останало непроменено. Сега на нас ни се постанова да ги реанимираме от будна кома и вероятно не просто да бъдат върнати в остарялото си положение, а да бъдат превърнати в нещо, което в действителност обслужва жителите “, сподели още Васил Величков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР