Щедрите бонуси, които са получили шефове и служители в Агенцията

...
Щедрите бонуси, които са получили шефове и служители в Агенцията
Коментари Харесай

Бонусите в Агенцията по вписвания са законни, установи правосъдното министерство

Щедрите бонуси, които са получили шефове и чиновници в Агенцията по вписванията, са съобразени със закона. Това е изводът след инспекция на Министерството на правораздаването.

Припомняме, че информацията бе за
бонуси в общ размер на към 700 000 лв. и то в летния интервал, в който Търговският указател беше срутен. Най-високият бонус бил към 3000 лв..

" Инспекторатът по член 46 от Закона за администрацията към министъра на правораздаването завърши инспекцията в Агенция по вписванията (АВ) по отношение на спазването на законовите, подзаконовите и вътрешноведомствените актове за организация на работата в Агенцията.

Проверката бе разпоредена от министър Цецка Цачева във връзка медийни изявления по отношение на изплатените спомагателни хонорари на чиновниците в Агенцията за третото тримесечие на тази годината ", оповестиха от пресцентъра на Министерството на правораздаването.

" Условията за установяване и погашение на спомагателните хонорари за реализирани резултати се уреждат с Наредба за заплатите на чиновниците в държавната администрация, призната с Постановление на Министерски съвет №129 от 26.06.2012 година и Вътрешните правила за заплатите в Агенцията по вписванията.

Конкретните правила и създадена методика за установяване на в допълнение заплащане за реализирани резултати, въз основа на избраните оценки, се показват в одобрените от изпълнителния шеф на Агенцията Вътрешни правила за заплатите в организацията.

Инспекторатът е открил, че в Агенцията по вписванията се ползват следните вътрешни правила, имащи отношение към „ спомагателните хонорари за реализирани резултати “: Вътрешни правила за заплатите на АВ, Вътрешни правила за работните заплати на длъжностните лица по регистрация и Вътрешни правила за работните заплати на чиновниците в АВ, назначени по реда на Постановление на Министерски съвет от 1996 година

Трите подзаконови нормативни акта са направени от Агенцията и одобрени от изпълнителния ѝ шеф през 2013 година От тогава до в този момент те са били променяни неведнъж.

Проверяващите са разгледали детайлно и последните промени, одобрени през тази година от изпълнителните шефове Зорница Даскалова и Габриела Козарева. Последните промени се отнасят до контрола върху поставените оценки на чиновниците. За първи път е въведено и условието чиновниците да са изработили действително най-малко 1/3 от оценения интервал, с което се преодолява остарялата практиката да получават в допълнение заплащане чиновници, които имат действително направени дни под този период. В умозаключение в отчета се сочи, че одобрените промени на Правилата не са незаконосъобразни, защото не опонират на Наредбата за заплатите на чиновниците в държавната администрация.

Многобройните промени през годините, както и три обособени правила за другите категории чиновници са оценени от Инспектората като спънка за основаване на трайна и ефикасна процедура, по отношение на изчисляването на възнагражденията на другите категории чиновници.

Предвид това в отчета се съдържа следната рекомендация към изпълнителния шеф на Агенцията: „ Да се изготвят единни Вътрешни правила за заплатите в Агенцията по вписванията, касаещи и трите категории чиновници – чиновниците на агенцията; длъжностните лица по регистрация по Закона за комерсиалния указател в дирекция „ Длъжностни лица по регистрация “ и чиновниците, назначени по реда на Постановление на МС№ 66/28.03.1996 година, при прецизно съблюдаване на нормативните актове ", приключва известието на правосъдното министерство.

Редактор: Деница Райкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР