Ще увеличим възнагражденията и на неакадемичния състав, заяви ректорът -

...
Ще увеличим възнагражденията и на неакадемичния състав, заяви ректорът -
Коментари Харесай

Проф. Бозов: Имахме добра година и увеличихме възнагражденията на преподавателите в Университета

Ще увеличим възнагражденията и на неакадемичния състав, съобщи ректорът

- Проф. Бозов, тази есен откривахте три пъти академична година в университета – първо за медиците, по-късно за всички специалности и за край историческото начало за задграничните първокурсници, които избраха да учат за лекари точно в Бургас. Как се приспособяват?

- Чуждестранните ни студенти към този момент учат интензивно и последователно се приспособяват към университета и града. Всеки с разнообразни темпове – въпреки всичко идват от 15 разнообразни страни. Най-много от тях са от Англия, имаме студенти от Германия, Гърция, Египет, Индия, Ирландия, Италия, Кипър, Киргизстан, Норвегия, Пакистан, Сирия, Тунис, Финландия и даже Шри Ланка. Опознават нашата просвета, метода на живот в Бургас. Като цяло са положително настроени към заобикалящата ги среда. Много от тях дойдоха с родителите си. Те видяха, къде оставят децата си и се прибраха спокойни по домовете си.
 Чуждестранните студенти пристигнаха в Бургас от 15 страни на разнообразни континенти
- Последните години всички държавни управления предпочитано работят за нарастване на заплатите на учителите. Като че ли университетските преподаватели останаха малко отвън фокуса на тези събития. Вие съобщихте публично, че тази година се е нараснал броя на студентите с 10 %, а задграничните учат в платена форма на образование. Това ще се отрази ли на възнагражденията на университетския състав?

-Това към този момент е направено. За мен като ректор е значимо да стимулирам преподавателите и да задържим и поощрим положителните студенти да останат да се развиват кариерно точно в Университета. Затова при първа опция разписах нарастване на заплатите – с 310 лева за асистентите, с 250 лева за основен помощник, доцент и професор.

Част от спомагателните средства идват по линия на страната, само че другата част е от бюджета на Университета. Занапред си слагаме още по-високи цели. Съвсем скоро ще увеличим и възнагражденията и на неакадемичния състав. Те направиха сполучлива кандидатстудентска акция, работата им е динамична и виновна.

- След грандиозните празнувания по случай 60 години от основаването на Университета какво следва до края на годината?

- Ще връчим дипломите на близо 700 студенти. Промоцията ще се състои на 23 ноември и още веднъж ще бъдем отвън кампуса, тъй като цифрата на абитуриентите е внушителна. Тържествено ще изпратим нашите професионални бакалаври, бакалаври и магистри. Ще разпознаваем и цялостните отличници, които всяко едно висше учебно заведение би желало да има. Използвам вашата естрада да поканя родителите на всички абитуриенти, с цел да станат част от това незабравимо прекарване.

Цялата отиваща си година беше динамична и бих споделил емблематична за Бургаския държавен университет. Екипът ни е упорит и ще продължим да надграждаме постигнатото. Активно работим в посока разкриване на Факултет по фармация, което ще бъде следващо основно събитие за Университета и града. Разчитаме на нестихваща поддръжка от страна на всички управляващи – локални и национални. Доказахме, че задачите ни са постижими и имат добавена стойност за стопанската система и разнообразието на Бургаска област. Ще се стремим и да подобрим битовите условия за студенти и чиновниците на Университета.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР