Ще търся баланс в решението, но то зависи от това

...
Ще търся баланс в решението, но то зависи от това
Коментари Харесай

Президентът обвърза датата за предсрочни избори със задачите на парламента

Ще диря баланс в решението, само че то зависи от това дали този парламент ще свърши най-малко наложителната част от своята работа, съобщи президентът Румен Радев за датата за предварителни парламентарни избори и дали ще са " две в едно " с президентските. Той бе на посещаване в нов симулационен трениворъчен център за военни лекари във Военномедицинска академия, като това е първата опция да дава отговор настоящи политически въпроси откакто Българска социалистическа партия разгласи, че ще върне на 7 септември (вторник) несбъднат третия мандат и с това краят на Народното събрание и предварителните избори за Народно заседание към този момент зависят единствено от президента.

От изявлението на Радев може да се схваща, че надали ще издаде укази за разформироване на Народното събраните и назначение на служебно държавно управление (възможно е да бъде и в същия състав) в деня, в който получи несбъднат последния опит за сформиране на постоянно държавно управление. Причината е, че окончателното гласоподаване на актуализацията на бюджета (желана и от президента, и от служебното правителство) също ще бъде на 7 септември.

Дебатите в пленарна зала обаче не е изключено да продължат дълго, тъй като партиите внасят разнообразни оферти и евентуално ще употребяват политически актуализацията на бюджета, с цел да показват грижа към гласоподавателите.

Друга причина, от която може да се счита, че надали президентът ще издаде указите си на 7 септември, е, че за второ, дефинитивно гласоподаване в пленарна зала чакат законопроекти по още две тематики: закриването на профилираните съдилища и прокуратура, както и връщането на Бюрото за отбрана на очевидци от основния прокурор към Министерството на правораздаването.

" Всички чакаме в оставащите дни народните представители да провеждат добре своята работа ", съобщи Румен Радев.

На въпрос дали президентът е взел дефинитивно решение дали предварителните парламентарни избори да съвпаднат с един от двата тура на президентските (депутатите гласоподаваха първият да е на 14 ноември), Румен Радев отговори, че ще търси рационално решение: " Смесване на парламентарни и президентски избори е срещу духа на нашата конституция и разграничаването на отговорностите сред обособените институции, само че би трябвало да отчитаме и че рецесията се задълбочава, че би трябвало да призоваваме българите да гласоподават в три следващи седмици, а това е обвързвано и с разноски, тъй че ще диря рационално решение, тъй като и изборната администрация ще бъде извънредно натоварена ".

Ако президентът задържи разпускането на Народното събрание до 10 септември, то нови предварителни парламентарни избори може да се проведат на 7 ноември (пада се неделя), като по този начин те ще са преди президентските, а и Конституцията ще е спазена.

Ако обаче президентът реши изборите да са " две в едно ", то би трябвало да задържи мандата по-дълго: до 14 или 21 септември, с цел да може да съвпаднат с един от предстоящите два тура на президентските избори (14 и 21 ноември са недели).

Румен Радев не отговори съответно на въпросите за идващото служебно държавно управление и дали ще трансформира състава му. " Темата за длъжностен кабинет не е на дневен ред. Има още време до разпускането на Народното събрание и това служебно държавно управление има да свърши още работа ", сподели президентът.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР