Ще сезираме КС възможно ли е Народното събрание да освободи

...
Ще сезираме КС възможно ли е Народното събрание да освободи
Коментари Харесай

ПП-ДБ сезират КС за освобождаването на шефа на НЗОК, мислят за оставка на Росен Желязков

" Ще сезираме Конституционен съд допустимо ли е Народното събрание да освободи някого, който не желае да бъде освободен, без никакви други претекстове ", разяснява той в коридорите пред медиите.

В същото време съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков добави, че обмислят да изискат оставката на ръководителя на Народното събрание от ГЕРБ Росен Желязков, поради това, че не даде думата на Михайлов да изясни, че е трансформирал решението си за Касата.

Самият Станимир Михайлов също разяснява обстановката, при която присъстваше в залата, само че не бе позволен да изясни, че се е отказал да подава оставката. Той отхвърли изказванието на ГЕРБ, че е бил принуден да си изтегли оставката. Отказът да бъде изслушан от трибуната в пленарната зала сваленият от поста шеф на НЗОК бе наименуван от Петков " една по-сериозна и неприемлива неточност ".

" Оттеглянето на моята оставка е мой персонален акт и тя е основно заради това, че изискванията, поради която я подадох, не бяха спазени. Подписът изрично е мой, аз просто дадох оставката на момчето, което я внесе в деловодството на Народното събрание ", сподели Станимир Михайлов в коридорите на Народното събрание.

Михайлов акцентира, че за него най-странното е, че самият той е позволен до залата, само че не му е дадена опция да приказва.

" И още по-странното е, че никой не приказва за това каква работа е свършена и какво следва да се свърши в здравната каса, а всеки приказва единствено за политики и прави персонални нападки ", добави освободеният поста отпред на Здравната каса.

Снимка: БТА

" Подадохме оставка, тъй като по този начин ни приканиха, с цел да бъде направена нова процедура, по която да бъдат определени шеф и подуправител. Тогава ни поканиха политическите партии и ние се съгласихме. Аз пристигнах като специалист и си потеглям като подобен. Не съм член на никоя партия ", съобщи Михайлов, визирайки решението на ПП-ДБ и ГЕРБ от края на предходната година.

Точката за предварително преустановяване мандата на шефа на НЗОК по отношение на подадена оставка от Михайлов от 1 декември 2023 година беше включена за разглеждане по предложение на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков.

Снимка: БТА

В хода на дебата Васил Пандов от ПП-ДБ заяви, че Станимир Михайлов е отдръпнал своята оставка и такова заявление е било подадено в деловодството на Народното събрание.

" Според него казусът доста припомня на този с Цветан Цветков, който бе освободен от Народното събрание като ръководител на Сметната палата при започване на предходната година. През юни Конституционният съд със свое решение разгласи за противоконституционно решението на Народното събрание. Това, което се случи през днешния ден, е гласоподаване на акт, който е отдръпнат ", добави Пандов, представен от Българска телеграфна агенция.

Според него това е част от проект, който е бил осъществен още през вчерашния ден.

" Именно издигнатият и определен подуправител на кандидатура на ГЕРБ-СДС, подкрепена от Движение за права и свободи, е подал през вчерашния ден отдръпване на своята оставка. Сутринта точката без разискване на председателски съвет се включва изненадващо от ръководителя на Народното събрание без спор в дневния ред ", сподели Пандов.



Кирил Петков от своя страна заключи по адрес на досегашните си управнически сътрудници от ГЕРБ и Движение за права и свободи, че са хора с огромен политически опит, а за малко време и небрежно са създали доста неточности, като разяснява поисканите от служебния министър председател Димитър Главчев две министерски оставки - на външния министър Стефан Димитров и на земеделския - Кирил Вътев.

" Нищо в Конституцията не кара господин Главчев да съгласува с Борисов и Пеевски този кабинет. Нищо не го задължава, когато Борисов се намръщи, да подскача и желае оставката на двама министри. Става дума за човешкия фактор в тази ситуация, не за Конституцията ", изясни съпредседателят на Политическа партия.

" За една седмица да дадеш доверие на двама министри, по-късно да го оттеглиш, да имаш министър-председател, който чува от един политически водач коментар, а в идната минута реагира. Бойко Борисов да каже, че е една случайност. Всичко това е леко хумористично. Толкова необикновено, че чак е леко смешно ", разяснява Петков.

Съпредседателят на Политическа партия заключи обстановката със сюжет по Булгаков.

" Влизаме в " Майстора и Маргарита " - всичко стартира да става допустимо. Мисля, че българският народ е задоволително рационален, с цел да си направи избора. След изборите - или се връщаме в годините, когато едни хора ни вършат на смешни с техните реплики, неточности и позвънявания, или ще имаме естествена европейска страна ", сподели Петков.

Той разяснява и начинанието на Българска социалистическа партия, " Възраждане " и Има Такъв Народ да желаят избор на съмнение на служебния кабинет, в случай че президентът на смени премиера Димитър Главчев.

" С наслаждение бих подкрепил избор на съмнение, казусът е, че не е конституционно аргументиран ", заяваи Кирил Петков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР