Ще се забранят ли неплатените стажове? За младите хора стажовете

...
Ще се забранят ли неплатените стажове? За младите хора стажовете
Коментари Харесай

Ще се забранят ли неплатените стажове?

Ще се забранят ли неплатените стажове? За младежите стажовете са скъпа опция да навлязат във сферата в която желаят да се развиват. Има редица фактори, които придават смисъл на стажуването  и един от тях, несъмнено, е заплащането.
Междувременно Европейският парламент
(ЕП) отдавна приканва Европейската комисия (ЕК) и страните членки да прекратят практиките с неплатените стажове.

Той гласоподава с огромно болшинство за възбрана на неплатените стажове, в този смисъл, в този момент Европейска комисия би трябвало да направи стъпка към законодателство.
Националният юношески форум отделя
особено внимание на тематиката, която апропо ще бъде акцент в събитие, което ще се организира през септември т.г.

Любомир Дренски – член на УС на НМФ, описа повече пред БНР-Радио София.
„ Най-често срещаните проблеми при нас
са свързани със заплащането и леката корист от страна на работодателите, защото в мотивацията си младежите да придобият най-много познания и на практика умения, които да им дадат старт в кариерата,
постоянно се случва да бъдат експлоатирани,
употребявани за най-различни неща, отвън обсега на стажа, който са почнали – без да получават никакво заплащане за това “, уточни той. Дренски посочи, че това важи за част от работодателите.

„ Забелязваме във от ден на ден компании тъкмо противоположното – те постановат една добра процедура и опит, който внасят от чужбина.
Това са български компании, само че и освен.
Те имат такива стажантски стратегии, които са платени и които обезпечават това, което всеки би трябвало да получи – било то студент, било то към този момент приключил юноша “, разясни Любомир Дренски.

Има сфери, в които тези положителни практики доминират. Една от тях е правото, защото там има огромен напор, както на приключили адвокати, по този начин и на хора, които практикуват.

Друга сфера е туризмът – там, където е съсредоточена
огромна част от сивата стопанска система.
„ Затова сме насочили нашите старания освен в съответни сфери, само че като цяло за младежите, по тази причина работим с Европейския юношески конгрес и Европейската конфедерация на профсъюзите, с цел да може това гласоподаване, което мина в Екологичен потенциал,

да бъде първата крачка, към една приключена инструкция, която се надяваме всички да забележим, след Европейска комисия “, акцентира Любомир Дренски.
По последни данни младежката
безработица в Европа е към 15%. Дренски изясни, че факторите са доста, само че в страната ни тя е по-ниска.

„ В последните години със взаимни старания, както от страна на институциите и работодателите, по този начин и от страна на младежкия бранш като цяло, кариерните браншове в университетите започнаха да работят в действителност съществено.
Но този % на база цяла Европа
в действителност е сериозен и заплащането сигурно има огромна роля в това – беше безапелационен той.

Ние считаме, че обезпечи ли се едно заслужено заплащане, което към този миг може би би трябвало да дава отговор на минималната работна заплата най-малко, това би понижило % на безработица, също така има и други фактори, влияещи на този % в Европа. “
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР