Ще се търси нов източник за водоснабдяване на с. Брестовица,

...
Ще се търси нов източник за водоснабдяване на с. Брестовица,
Коментари Харесай

МРРБ реши: Ще се търси нов източник за водоснабдяване на Бре...

Ще се търси нов източник за водоснабдяване на с. Брестовица, община Родопи.

Това стана ясно на среща през днешния ден на министъра на районното развиване и благоустройството арх. Виолета Комитова със заместник-областния шеф на Пловдив Иванка Петкова, кмета на община Родопи Павел Михайлов, ръководителя и заместник-председателя на гражданско съдружие „ Живот за Брестовица “ Любомир Томов и Емануела Михайлова и ВиК специалисти.

На срещата бе разискван още веднъж казусът с качеството на питейната вода в Брестовица, подбуден от високото наличие на манган в нея.

Представен бе разбор и отчет за качеството на водата, направени от екип от научни експерти от Българска академия на науките, Минно-геоложкия университет и ВиК специалисти, които потвърждават недвусмислено, че причина за съществуването на манган в нея е мини Водноелектрическа централа – „ Кадиево “.

От министерството е инициирана сериозна инспекция на ВЕЦ-а, също така министър Комитова преди дни изпрати незабавно питане до Министерството на околната среда и водите дали този Водноелектрическа централа има Оценка на въздействието върху околната среда.

Участниците в срещата набелязаха съответни ограничения и дейности за справяне с казуса, като преди всичко сложиха изследването на ново място за водоизточник.

Вече има набелязан терен, където по възлагане от община Родопи ще бъде изработен хидрогеоложки отчет за определяне съществуването на вода и доказване на нейния първокласен и количествен дебит, стана ясно по време на диалога.

Следващата съответна стъпка, която ще бъде подхваната, е след привършване на изследването и според от резултатите от него, да се изготви нов план за ВиК система за водоснабдяване на Брестовица от новия водоизточник.

Министър Комитова беше безапелационна, че Министерство на регионалното развитие ще спомага с всички вероятни способи за стабилно решение на казуса, тъй че жителите на селото да пият чиста вода. Зам.-областният шеф госпожа Петкова сподели и бутилка, цялостна с съвсем черна вода, която тече от чешмите на хората в Брестовица.

В срещата участваха също заместник-министрите на районното развиване и благоустройството Валентина Върбева и Захари Христов и представители на политическото управление на министерството.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР