Ще се справим ли с плащането с две валути. Могат

...
Ще се справим ли с плащането с две валути. Могат
Коментари Харесай

Как ще се справим при плащане в евро и лева?

Ще се оправим ли с заплащането с две валути. Могат ли хората да преценяват коя валута е по-добре да извадят от протфейла си, когато на етикета в магазина са написани две цени. Юлиян Стоянов провери как ще се реализира концепцията на ресорния министър да има интервал, в който  да плащаме паралелно в евро и лв..

На пазара срещаме Вера Христова. Току-що си купи ягоди - няма проблем да заплаща в каквато и да е валута. „ 8 лв. кг сиреч 4 евро. Ако се наложи и страната реши, че би трябвало да пазарим с евро какво можем да създадем. Ама аз съм пенсионер, тъй че дали ще е по-добре или по-зле не мога да преценява от в този момент “, споделя дамата.

Пенсията й е дребна, само че в случай че има избор предпочита да получи парите си в евро. „ Ако е тъкмо да се съблюдава по валутния ръб да е 1:2 както е - няма значение. А за цените не мога да ви кажа дали ще има смяна. Дали няма да се закръглят към по-високите цени? “

 
Закръгления би могли да има само че то би трябвало в случай че има да бъде в цената. Но не и в рестото. В рестото нещата би трябвало да се броят до центове или до стотинка. А в случай че има закръгление в цените то търговците би трябвало да се обосноват. 
Румен Гълъбинов, икономист

Цветелина към момента е студент. Това лято ще работи като детски аниматор, а заплата ѝ ще е към 750 лв.. „ По банков път ще ми заплащат заплатата. Със сигурност избирам да бъдат в лв.. Може би тъй като още еврото не е по този начин навлязло в България. Така ще ми бъде доста по комфортно и няма да нуждая се да го разменям “, споделя момичето.

„ За тези хора, които си получават заплатите по банков път по картови сметки сега ги получават множеството в лв.. Но допускам не би било проблем да им се заплащат и в евро. Те могат да бъдат превалутирани по-късно в лв. “, споделя Гълъбинов.

Но не губим ли пари по този метод? „ Може би по курса на банката за деня, който може да не в същия на закрепения курс “, споделя икономистът.

„ Имам другари, които работят отдалечено за компании, които не са български и им заплащат в евро,а  не в лв.. И много постоянно им се постанова, в случай че нямат кеш в себе си да теглят и по-късно да обменят “, добавя Цвети.

В предложенията за актуализацията на бюджета за тази година влизат и промени в Закона за придвижване по пътищата. Като да вземем за пример – механически обзор да се минава единствено след платени санкции.

 
Във всички пунктове за годишни механически прегледи до момента това не се е правило и аз считам, че това няма да се прави, тъй като през днешния ден има вест, че Върховният съд е разпоредил административните услуги, които се правят в България не могат да бъдат обвързани с неплатени санкции.  
инж. Емил Панчев, ръководител на Съюза на българските автомобилисти

Има процедура единствено в Босна и Херцеговина да се събират парите от санкциите по този метод. А във Финландия и Австрия може да последва даже отнемане от независимост.

Трудно това може да се направи, защото доста спънки има административни - ние сме се поучили от опита и сме дали също своето мнение в Конституционен съд по това решение. 

Ако бъде въведена паралелната валута всички 65 пункта за механически прегледи в страната са в подготвеност да работят и в двете валути.

Обратно на пазара. Практиката сочи, че преди публично да приемем единната европейска валута ще се демонстрират цените и в лв., и в евро. 

Все още нямаме ясна дата от по кое време ще можем да се разплащаме с две валути. „ Аз не виждам по какъв начин би могли да стане да можем да се разплащаме в евро преди в действителност да бъдем признати в еврозоната. Освен в случай че ЕЦБ не направи някакво изключение за нас “, счита Гълъбинов.

А преди да станем пълноправни членове на еврозоната, политиците имат още работа за извършване, считат и Цвети, и Вера. Единодушни са също, че най-важно засега е инфлацията да бъде овладяна.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР