Ще се разгледа възможността за удължаване компенсациите към бизнеса. Това

...
Ще се разгледа възможността за удължаване компенсациите към бизнеса. Това
Коментари Харесай

Компенсациите за бизнеса може да се удължат, обяви Николов

Ще се прегледа опцията за удължение обезщетенията към бизнеса. Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов. По думите му това следва да бъде разисквано с вицепремиера и финансов министър Асен Василев. " Има няколко събития, които въздействат директно върху цената на електрическата енергия и природния газ. Едно от тях е спорът в Украйна. Планирането на обезщетенията за бизнеса би трябвало да бъде съобразено с подтекста на геополитическата обстановка. Ще бъде прегледана опцията за удължение на обезщетенията ", изясни Николов. И добави, че няма причина да се чака покачване в цената на електрическата енергия след отпадане на наложения мораториум.

" Всички принадлежности ще бъдат приложени, с цел да няма повишаване към крайните консуматори. Евентуално удължение на мораториума е решение на Народното събрание, с което ние ще се съобразим ", уточни още енергийният министър. Според него добра концепция би било и въвеждането на диференцирана ставка за тока и поддръжка за в действителност нуждаещите се. " Тази концепция би била добра, изключително като формулировка за енергийна беднотия. Подпомагането би трябвало да е тъкмо и ясно, с цел да има нужния резултат ", счита той.

Във връзка с опашките по бензиностанциите и суматохата с количествата на горивата, министърът увери: " Към момента проблем с количествата на горивата у нас няма. В средносрочен и дълготраен проект хипотетично е допустимо цената на горивата да надскочи и 3 лева за литър. При преустановяване на спора в Украйна обаче това няма да се случи. Прави се нужното, с цел да не се стига до спомагателен ценови скок. " По думите му таван на цената на горивата не е мярка, която се разисква.

По мотив настояването на Политическа партия ГЕРБ да бъде освободено гориво от държавния запас, Николов съобщи, че сходно гледище е безпричинно. " Не сме в обстановката, в която би трябвало да се употребяват държавните запаси. Не е належащо да се освобождава запас, количествата са задоволителни ", безапелационен е той.

Ресорният министър означи, че доставките на газ към страната ни са естествени. " България няма да остане без природен газ. Изследваме всички различни снабдители и трасета, има разновидности да бъдат избегнати опасности ", сподели той.

Николов препотвърди информацията, че България ще построява спомагателни нуклеарни мощности. Нова ще бъде построена в АЕЦ " Козлодуй ". Но остарели реактори няма да бъдат възобновявани. Той акцентира, че не може да отговори еднопосочно дали България ще се откаже от построяването на АЕЦ " Белене ", само че уточни, че все още атомната централа в Козлодуй работи доста добре, има капацитет и площадката ѝ е лицензирана. Всичко това занапред трябвало да се прави в Белене, което ще забави процеса. Според него не чака да има раздори в ръководещата коалиция, в случай че не се стигне до градежа на АЕЦ " Белене ".  " България районно е единственият експортьор на електрическа енергия. С нов реактор можем да повишим единствено независимостта си, само че строенето му лишава време ", посочи Николов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР