Ще се радваме ли на хубаво време през септември?През деветия

...
Ще се радваме ли на хубаво време през септември?През деветия
Коментари Харесай

Вижте какво време ни очаква през месец септември

Ще се радваме ли на хубаво време през септември?

През деветия месец на годината се чака междинните месечни температури да бъдат към нормата, която за равнините е сред 18 и 21°, за високите полета – сред 15 и 17°, а за планините – сред 3 и 8° . Най-високите температури през септември ще бъдат сред 28° и 33°, а най-ниските – сред 3° и 8°. Такава е прогнозата за времето за месец септември, оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) пред " Фокус ".

Месечната сума на преваляванията ще бъде към и над нормата, която за равнините е сред 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланински региони – от 50 до 80 л/кв.м.

Месецът ще стартира с най-вече слънчево време и оптимални температури сред 28 и 33°. Промяна ще настъпи към 4-ти септември и през втората половина от десетдневието ще бъде изменчиво. Ще има и валежи, съпроводени с гръмотевици. Температурите последователно ще се намалят и ще са близки до нормалните за интервала. През множеството дни и от второто десетдневие се чака изменчиво време, с температури към нормата. Превалявания ще има към 11-и, към 15-и и към 18-и септември. През последните дни от десетдневието температурите ще се намалят и при изясняване в края на интервала по високите полета се чакат и първите слани. През третото десетдневие температурите ще бъдат близки и по-ниски от нормалните. Вероятност за прекосяване на атмосферни разстройства и за превалявания има към 22-и, 25- и в края на месеца.

През септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа заради намаляването на топлинните разлики сред океана и сушата. Това е причина за увеличаване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко в някои години преваляванията надвишават неколкократно месечните правила. Обикновено облачните дни са от 2 до 6, а тези с дъжд – към 4. Измервани са извънредно високи температури – към 40°, само че през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.

В началото на месеца слънцето в София изгрява в 6 ч. и 51 мин. и залязва в 20 ч. и 01 мин. Продължителността на деня е 13 ч. и 10 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 22 мин. и залязва в 19 ч. и 10 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 48 мин.

Фазите на Луната през месеца са: на 3.09 - последна четвърт, на 9.09 - новолуние, на 17.09 - първа четвърт и на 25.09 – пълнолуние.

На 23 септември в 4 ч. и 54 мин е есенното равноденствие и стартира астрономическата есен.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР