Ще се построят нови сгради и съоръжения, както и паркова

...
Ще се построят нови сгради и съоръжения, както и паркова
Коментари Харесай

Изграждат модерна военна база на НАТО у нас заради руснаците – вероятно край Ямбол

Ще се построят нови здания и уреди, както и паркова територия за предпазване и обслужване на машини

В България ще бъде построена база на НАТО за многонационалната бойна група, която бе образувана у нас след съветската инвазия в Украйна. Това излиза наяве от преписка сред военния министър Тодор Тагарев и зам.-председателя на парламентарната група на „ Продължаваме промяната-Демократична България “ Мирослав Иванов.

По реда на парламентарния надзор депутатът е задал въпроси на министъра.

„ Последните няколко дни в публичното пространство в обл. Ямбол интензивно се спекулира с тематиката за военни формирования на НАТО на територията на Р. България и в частност наличие на такива на територията на региона, като тази тематика искрено се употребява за всяване на боязън и неодобрение за добиване на политически дял “, написа на 7 август Иванов, който е депутат точно от този район.

Той пита Тагарев: „ Предвижда ли се трайно определяне на военни сили (формирования) на НАТО на територията на обл. Ямбол и в частност в базите в с. Безмер и с. Кабиле и надлежно в какви периоди се чака това да се случи? Какъв би бил техният брой? Какви биха били позитивите, надлежно негативите, за живущите в посочените села, в гр. Ямбол и изобщо в цялата област, в случай че са правени такива планове и оценки? Военни сили (формирования) на НАТО обитават ли непрекъснато на територията на прилежащи на Р.България страни? “

Отговорът на министъра на защитата е заведен в деловодството на Народното събрание в петък – 8 септември. Той напомня, че по отношение на усложнената среда за сигурност на Срещите на върха на НАТО в Мадрид и Вилнюс са били взети решения за увеличаване на възпиращия и защитителен капацитет на Алианса, в това число посредством подсилване на предната защита на Източния фланг и способността за бързо увеличаване със сили и средства на всеки съдружник, който е под опасност. Затова били построени многонационални бойни групи в страните от Югоизточния фланг на Алианса в Румъния, България, Унгария и Словакия по сходство на към този момент съществуващите бойни групи в Полша и Балтийските страни.

„ На територията на България беше основана многонационалната бойна група с рамкова страна Италия. В края на месец юни и началото на юли тази година тя сполучливо показва постигането на подготвеност за командване и ръководство на многонационални формирования до равнище бригада при водене на отбранителни бойни дейности на образователен полигон „ Ново село “ по време на учението “Enhanced Vigilance Activity-23 ” , написа в отговора си Тодор Тагарев и прибавя: „ Във връзка с поетите задължения от Р България като страна-домакин във войсковия регион, който ще бъде определен за бъдещото разполагане на бойната група, се планува да бъдат построени нови здания и уреди, за разполагане на български и съюзни военни формирования. В сходство с нормативните условия за настаняване, обезпечаване, обслужване, водене на полеви занятия и учения с военнослужещите от състава на българските и съюзните многонационални военни формирования се възнамерява построяването на битови здания, специфични и спомагателни уреди . Освен това се планува създаване на паркова територия за предпазване и обслужване на машини. С тази рационализация ще бъдат обезпечени по-добри условия за образование, подготовка и настаняване на военнослужещите, което от своя страна би спомогнало за повишение на привлекателността на военната специалност измежду младежите.

Сроковете за престояване на съюзни военни формирования на българска територия по отношение на усиленото наличие на НАТО в Югоизточния фланг на Алианса зависят от решенията, които се вземат на съюзно и национално равнище. “

По отношение броя на персоналния състав и техниката, който се възнамерява да бъде ситуиран в съответния регион, министърът не дава отговор с съответни цифри, само че изяснява: „ Многонационалната бойна група в България беше образувана за осъществяване на задания по усилването на бдителността и отбранителния капацитет на основата на механизиран батальон от състава на Сухопътни войски. Нейната конструкция включва: щаб, лекопехотни маневрени формирования, противотанкови формирования и формирования за противовъздушна защита, настоящи от пункта си за непрекъсната дислокация, екип военна полиция, както и подразделения за комуникационно-информационна и логистична поддръжка . Към сегашния миг щабът и някои съществени и осигуряващи подразделения са ситуирани краткотрайно на територията на взаимното българо-американско оборудване на образователен полигон „ Ново село “.  Освен български, бойната група включва формирования от Съединени американски щати, Гърция, Албания, Румъния, Черна гора, Северна Македония и Турция . Значителна част от логистичната поддръжка се обезпечава от Р България като страна хазаин. “
Подробните данни по отношение на числения състав, въоръжението, бойната и спомагателната техника на многонационалната бойна група са класифицирана информация, показва Тодор Тагарев.

Във връзка с въпроса за позитивите и негативите за живущите в посочените села, град Ямбол и цялата област, министърът изяснява, че „ най-значимата изгода от наличието на съюзнически сили на наша територия е, че българските жители могат да се усещат по-сигурни и по-защитени “.

„ Както беше посочено нагоре, като страна-домакин на многонационалната бойна група страната ни следва да развие и модернизира инфраструктурата на войсковия регион, където ще се осъществя нейното разполагане. При построяването на тази инфраструктура с изключение на национално финансиране, се планува потреблението на фондове на НАТО, в сходство с стратегиите и откритите процедури в Алианса.

Инвестициите в инфраструктурата ще имат позитивен резултат върху локалната стопанска система , посредством наемането на локални и районни компании в процеса на строителството, поддръжката, снабдяването, както и други обслужващи действието на тези формирования действия “, се показва в отговора на министъра. Според него това ще изисква наемането на повече хора с подобаваща подготовка, откриване на спомагателни работни места и ще докара до понижаване на безработицата.

„ Ще се увеличи и паричната маса, която индиректно ще се влива в локалната и районната стопанска система . По този метод ще бъдат усъвършенствани изискванията за бизнес, което е причина за стопански напредък и възстановяване на виталния стандарт.

Разполагането на многонационални военни формирования на територията на България, както и провеждането на взаимни тренировки и учения, ще се отрази позитивно и за издигане престижа на военната специалност и ще увеличи привлекателността и желанието за работа в редовете на Българската войска “, написа още министър Тагарев. Той не предвижда отрицателни резултати от новото формирование на НАТО у нас.

По мотив питането – дали военни сили на Алианса обитават непрекъснато на територията на прилежащи на България страни, военният министър дава подробна информация. Тя включва формированията в Румъния, Гърция и Турция.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР