„Ще се наложи Министерството на правосъдието да прояви активност, за

...
„Ще се наложи Министерството на правосъдието да прояви активност, за
Коментари Харесай

Защитени ли са българските граждани с договорите за екстрадиция

„ Ще се наложи Министерството на правораздаването да прояви интензивност, с цел да отбрани ползите на българите. Оптимист съм за това, че Желяз Андреев няма да бъде екстрадиран от България. Той е бил на доста ниска позиция и не е взимал решения”. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова в "Здравей, България " по NOVA.

Омбудсманът разяснява случая с Желяз Андреев, който бе арестуван от полицията по искане на прокуратурата в Маями поради следствие във Флорида. То се води против 11 души, упрекнати, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Той работил в колцентър. Съединени американски щати желаят да го екстрадират, а преди седмица съдът в Добрич реши да не го оставя в ареста. Между България и Съединени американски щати работи контракт за екстрадиция, като съгласно Манолова контракти с други страни са в интерес на непознати жители.

„ Работим по анализиране на контракта. Става въпрос за комплицирана материя. Принципът до неотдавна беше, че не предаваме нашите жители за съдене в друга страна. След влизането ни в Европейски Съюз и с промени през 2005 година в Конституцията е казано, че при интернационалните контракти това може да се случва, което е обикновено поради комплицираните връзки в света”, разяснява ощеМанолова.

"В този контракт ме тормози това дали той дава задоволителна отбрана на българските жители. Изготвихме рекомендация до министъра на правораздаването, с която настояваме да се образува експертна група, която да направи разбор както на случаите на отводи с екстрадиции, поискани от двете страни, по този начин и на правосъдната процедура. В случаите, в които се откри, че сме в по-неблагоприятен режим, да се стартира процедура по изменянето на този интернационален договор”, разясни Манолова.

„ Анализирахме други контракти – този на Германия със Съединени американски щати, да вземем за пример. Имаме терзания, че той е доста по-благоприятен за немските граждани”, добави тя.

Преди време Сотир Цацаров настоя да се проведат съвещания сред правосъдното министерство и Държавния департамент на Съединени американски щати, с цел да бъдат изпълнени всички условия по контракта сред двете страни. Цацаров посочи, че при избрани условия и закононарушения, договорът дава опция лицата да бъдат екстрадирани, само че не и в съответния случай.

Цацаров: Съединени американски щати желаят още четирима, само че няма да ги арестуваме

Съединени американски щати желаят изгонването на българин

Адвокат Марковски: Има опция Желяз да не бъде екстрадиран

Каква ще е ориста на българина, задържан по искане на Съединени американски щати

Министърът на правораздаването Цецка Цачева насочи покана до Департамента за правораздаване на Съединените американски щати след казаното от основния прокурор.

„ Надявам се опцията за съвещания да способства за своевременното и сполучливо разрешаване на съответните случаи, посочени нагоре и да подсигуряват взаимното безпроблемно използване на Договора, както и отбраната на правата на българските жители “, се споделя още в документа.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР