Ще променим екотаксите за автомобилите, заяви министърът на околната среда

...
Ще променим екотаксите за автомобилите, заяви министърът на околната среда
Коментари Харесай

Намаляват екотаксите за нови коли, увеличават за старите

Ще променим екотаксите за колите, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

За електроавтомобилите няма да има екотакса, за хибридите ще бъде доста понижена, за новите коли също ще бъде понижена, тези които са до 5 години ще бъде непокътната, а за по-старите ще бъде увеличена, изясни пред Българска национална телевизия министър Нено Димов.

Министърът на екологията Нено Димов търси съдружници измежду своите сътрудници в Европейски Съюз за въвеждане на правилник на европейско равнище, който да задължи страните, въвеждащи забрани за придвижване на дизелови коли, да не разрешават най-замърсяващите от тях да бъдат изнесени към други страни. Пред Българска национална телевизия той разгласи, че сходни забрани изкривяват пазара и е редно, който го провокира, да отбрани останалите.

В момента за лек автомобил на до пет години екотаксата е 190 лв., а в случай че той е създаден преди повече от пет години 275 лв..

"Ще обхванем и тежките транспортни средства ", сподели Димов и добави, че над 1 млн. автомобила в България са над 20-годишни.

Скокът на таксата за остарели коли ще е фрапантен при тези, които са по-стари от 5 година За коли на от 1 до 5 години цената при регистрация ще се резервира.

Ще има доста повишени условия към колите на самия механически обзор от позиция на опазването на околната среда, означи Димов.

Предвижда се и въвеждането на цветни стикери, съгласно степента, с която автомобилът замърсява околната среда.

По думите на министъра има разнообразни аргументи за замърсяването на въздуха в Европа, като даде образец с Кипър, където имат проблем със повишени равнища на фини прахови частици, идващи от Сахара.

Трябва да се вземат ограничения на четири равнища, прикани министър Димов - европейско, национално, локално, персонално. Забраната да влизат дизелови коли на дадена територия води до деформиране на пазара, разяснява Димов. Според него това деформиране би трябвало да бъде контролирано на европейско равнище като част от единния европейски пазар.

"Темата за мръсния въздух се повдига за първи път на толкоз високо равнище, България сложи тематиката, с помощта на европредседателството. Това е проблем, който се припознава от всяка една страна, обвързван с благосъстоянието и опазването на здравето. Той не може да откри единно решение ", съобщи още министърът на околната среда и водите.

По отношение на замърсяването на въздуха от битовото отопление, Нено Димов уточни, че упоритостта е още за идващия отоплителен сезон да има условия към наличието на сяра и пепел в брикетите и въглищата. Според него въвеждането стандарти е лесната част - сложната част е контролът по спазването им.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР