Ще предложа на Управителния съвет на Предприятието за управление на

...
Ще предложа на Управителния съвет на Предприятието за управление на
Коментари Харесай

Министър Димитров: Средствата от такси за водите ще се връщат във водния сектор

Ще предложа на Управителния съвет на Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС) всички средства, събирани от такси по Закона за водите, да се връщат за вложения в инфраструктура във водния бранш. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров  Емил Димитров Емил Димитров е роден през 1962 година в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и на извършеното през днешния ден изключително съвещание на Висшия съвещателен съвет по водите (ВКСВ).

„ Досега част от тези средства са употребявани за разпределяне на заеми на общини, а на ПУДООС се е гледало като спомагателен финансов инструмент за дофинансиране на планове. По предложение на водния бранш в този момент средствата, към 100 млн. лева, които те дължат за такси, ще се връщат при тях “, изясни министърът. Заедно с водния бранш авансово ще се уточнят и предпочитаните обекти, които се нуждаят от финансиране.

Висшият съвещателен съвет по водите разиска положението на комплексните и значими язовири и обезпечаването на вода в изискванията на продължително засушаване. Беше дискутирано предприемането на ограничения за включване на спомагателни водоизточници за застраховане с вода за питейно-битово водоснабдяване на популацията, на земеделието и енергетиката през идната 2021 година Министър Димитров съобщи пред участниците, че годината е била сложна, наложило се е да се лимитира потреблението от някои язовири, изключително за тези, които трета поредна година са наранени от сушата. „ Успяхме тази година да задоволим всички ползватели, въпреки и с понижени количества – питейно-битовото водоснабдяване, земеделието и енергетиката. В последна сметка положението на язовирите е положително, само че занапред би трябвало да се мисли за следващата година къде има запаси и къде ще би трябвало да се редуцират количествата “, означи той.

На съвещанието беше показано положението на комплексните и значими язовири, следени от Министерство на околната среда и водите и подхванатите дейности за язовирите, които са с сериозно ниски равнища – „ Копринка “, „ Жребчево “, „ Камчия “, „ Тича “, „ Ястребино “ и „ Асеновец “. При нужда ще бъде редуцирано водовземането за други цели, за предпочитано обезпечаване за питейно-битови потребности. Министър Димитров увери, че през идната година в язовирите „ Тича “, „ Ястребино “ и „ Асеновец “, след подхванатите тази година ограничения, ще има вода за питейно-битово водоснабдяване.

Критично остава положението и на язовир „ Камчия “, чийто потребен размер все още е към 46 млн. куб. м, като равнището не е било толкоз ниско от 15 години. „ От февруари започнахме ограничавания за ВиК операторите на Варна и Бургас, само че при настоящето положение, в случай че няма задоволително превалявания, до месец май язовирът ще стигне мъртвия си размер “, уточни министърът. Според него до момента в който Варна има опция за доставяне от сондажи и от язовир „ Цонево “, то за Бургас решението е да се обезпечи аварийно питейно-битово водоснабдяване на Южното Черноморие от язовирите „ Ахелой “ и „ Порой “. За намиране на решение през идната седмица ще бъдат изпратени писма до шефовете на ВиК в Бургас и Варна, до регионалните шефове и кметовете и ще бъдат редуцирани подаваните количества.

ВКСВ взе следните решения:

Министерство на околната среда и водите да изготви отчет до министър-председателя за нуждата от предприемане на незабавни и неотложни дейности заради изключителни условия за рехабилитация на наличните различни водоизточници и създаване на нови водоизточници за питейно-битово водоснабдяване на обитаемоте места, които се водоснабдяват от язовирите с сериозно ниски размери („ Камчия “, „ Тича “, „ Ястребино “, „ Асеновец “);

Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и земеделските производители да подхващат незабавни дейности за изследване и създаване на различни водоизточници за напояване през напоителен сезон 2021 година, както и да подхващат дейности за понижаване на загубите по водопреносната мрежа;

Министерство на районното развиване и благоустройството, МЗХГ, взаимно с ВиК Бургас да подхващат дейности язовир „ Порой “ и язовир „ Ахелой “ да се употребяват за аварийно питейно-битово водоснабдяване за южното Черноморие;

Да се образува Работна група за оферти за промени в Закона за водите и другите нормативни актове по отношение на направени оферти от Съюза на ВиК операторите.

В съвещанието, с изключение на представители на държавните институции, участваха представители на НЕК ЕАД, Предприятие „ Язовири и каскади “, „ Напоителни системи “ ЕАД, Съюз на ВиК операторите в Република България. Министърът благодари за съдействието на ВиК операторите, „ Напоителни системи “ и „ Язовири и каскади “ и прикани да се резервира положителната съгласуваност и непрекъснатата връзка с тях.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР