Ще повярваме, че само в Аксаково да ги правят така...Необходими

...
Ще повярваме, че само в Аксаково да ги правят така...Необходими
Коментари Харесай

Кюфтета на фурна по аксаковски с патладжан, домати и чесън

Ще повярваме, че единствено в Аксаково да ги вършат по този начин...

Необходими Продукти

● кайма - 800 г примес свинско и телешко
● самун - 1 филия
● лук - 1 глава
● яйца - 1 бр.
● сол
● черен пипер
● кимион
● чубрица
● магданоз
● домати - 300 г
● патладжани - 1 бр.
● чесън - 5 - 6 скилидки
● захар - 1 щипка
● зехтин - 1 - 2 с.л.

Начин на подготвяне

Приготвяме каймата като омесваме смляното месо с авансово накиснатата във вода филия самун, яйце, настъргана на ренде глава лук, сол, черен пипер, чубрица и кимион. Оставяме я наложително най-малко един час да престои в хладилника.

Когато я извадим, оформяме дребни кюфтенца с размер на кайсии и ги нареждаме в стъклена тава. В обособен съд разбъркваме доматено пюре или наситнени домати с 300 мл вода, сол, черен пипер, зехтин и захар.

Изливаме доматите в тавата и в пространствата сред кюфтенцата нареждаме скилидките чесън, разрязани на четвъртинки. Слагаме да се пекат в незагрята фурна на 200 градуса.

След 30-40 минути, когато месото придобие полуготов тип /цвета му изсветлява/, изваждаме тавата, нарязваме патладжана на тънки шайби и покриваме кюфтенцата. Връщаме, с цел да се допече още 20 минути.

По този метод резервираме месото сочно, без да хване коричка и без да използваме фолио, което би попречило на доматения сос да доближи мечтаната плътност.

Щом патладжанът се свие, сме завършили с печенето. Вадим тавата и с подобаващ уред деликатно избутваме парченцата патладжан сред кюфтета, с цел да поемат от доматеното пюре за 3-4 минути и да нямат сбърчен тип. Поръсваме с свеж магданоз и сервираме.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР