Ще постигаме леви цели с дясна политика - това неотдавна

...
Ще постигаме леви цели с дясна политика - това неотдавна
Коментари Харесай

Янев, Манолова и неуспели министри от ИТН влезли в един бар

" Ще реализираме леви цели с дясна политика " - това наскоро дадоха обещание актуалните министър председател и вицепремиер Кирил Петков и Асен Василев. С тези думи те анонсираха по това време бъдещия си план " Продължаваме промяната ". Впоследствие той стана първа политическа мощ и основа на разноликата четворна коалиция, в която с изключение на Политическа партия влязоха и " Демократична България ", " ИТН " и Българска социалистическа партия.

Правителството, обявявано авансово за центристко, в действителност досега не съумява да потвърди политическата си ориентировка най-малкото поради поредицата от рецесии, които се постанова да взема решение в придвижване. Така доста време за идеология не остава.

На този декор социологическите организации регистрираха спад в поддръжката за кабинета, а единствената партия в Народното събрание, която бележи забележим растеж, е антисистемната (и антизападна) " Възраждане " на Костадин Костадинов.

Междувременно единствено за 10-ина дни бяха направени стъпки за регистрацията на три нови обединения. Две от тях се дефинират като " леви ", а едната като " национално-консервативна ". Самоопределянето им обаче не пречи на смесването на леви и десни поръчки, което слага новооформящите се партии в " центъра " точно тъй като засягат тематики от целия набор. Засега единствената коренна разлика на бъдещите обединения от актуалното ръководство е геополитическата поръчка.
Реклама
В четвъртък някогашният длъжностен министър председател, а за малко и боен министър в кабинета " Петков " Стефан Янев учредява партията си " Български напредък ". Тя се афишира за " суверенитет ". Бившата социалистка Мая Манолова сътвори поредна си групировка " Изправи се, България ", която се разгласи против държавното управление, тъй като " прави покупко-продажби с оръжия на мрачно ". Според нея също липсва и " общественият вектор " в политиката на ръководещите. Малко преди този момент пък някогашни фрагменти (в огромната си част неслучили се министри) от партията на Слави Трифонов " ИТН " сътвориха своя партия - " Развитие ". Тя се разгласи за " неутралитет ".
Най-малкото общо кратно: РусияОще с невъоръжено око се вижда, че всички новозаявили се планове имат нещо общо - концентрират се върху тематиката Русия.
Така на учредяването на партията си Мая Манолова, която до неотдавна твърдеше, че дава заем на доверие на кабинета " Петков ", установи, че " смяната стана замяна ". Част от причините ѝ за това бяха " покупко-продажбите на мрачно за оръжия за Украйна " и за газ през медиатори - още веднъж тематика, тясно обвързвана с Москва.

Освен " Изправи се, България " в център-ляво се нарежда и партия " Развитие " . Неин ръководител е Десислава Димитрова, която предишното лято беше номинирана от Слави Трифонов за министър на стопанската система, само че държавното управление по този начин и не беше гласувано. Освен нея в " Развитие " влизат още двама някогашни планови министри на Има Такъв Народ - препоръчаният тогава за министър на културата Георги Султанов и препоръчаната за министър на труда Теодора Пенева. В края на април те се оповестиха за " неутралитет във външната политика ".

" Ние сме срещу войната. Предоставянето на военна техника за Украйна единствено ще удължи мъката " , споделиха учредителите на партията на конференция.
Реклама
Темата за Русия непроменяемо ще бъде и акцент при основаването на партията на Стефан Янев " Български напредък ". Подобен процес е предстоящ най-малкото тъй като точно поради съветската инвазия в Украйна Янев се раздели с поста на боен министър в кабинета " Петков ".

Това се случи след поредност негови изявления по тематиката, които внезапно се разминаваха с политическия курс на държавното управление. От началото на спора в разнообразни свои изказвания Янев наричаше нахлуването на съветските войски в страната " специфична интервенция " с обяснението, че съветският президент Путин употребява този термин, и посъветва публицистите да се въздържат от думата " война ".

Сега, директно преди да учреди своя групировка, Янев се прицелва главно в българските ходове във връзка войната в Украйна. Той няколко пъти се разгласи за " суверенитет ", като от думите му излиза наяве, че явно се съмнява кабинетът да взема решенията си по тематиката независимо.
Общото сред трите плана
За разлика от плана на Манолова и този на отломките от " ИТН " обаче " Български напредък " се афишира за консервативна партия, а от бъдещото ѝ управление изясняват, че огромна част от икономическите ограничения, които ще предложат, ще са десни.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Свят 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Ревю 1 Енергетика 2 Свят 3 Енергетика Реклама
На процедура тази разлика се оказва със съмнителна стойност, защото главните тематики, които визира новата извънпарламентарна съпротива, са сходни: бедността, демографските проблеми на България, енергийната политика, пенсионната политика и други.

И трите нови партии упорстват външната политика на страната да се изготвя в България. Това пък е една от опорните точки на проруската агитация у нас. Сходни изказванията имат и президентът Румен Радев, и разнообразни представители на Българска социалистическа партия, която пък е част от държавното управление.

И макар че на пръв взор възходът на " Възраждане " в композиция със сформирането на три нови партии, стъпващи на идентични тези, наподобява като консолидация на антизападна общественост, тематиката е много по-сложна.
Битката за електорат
На първо място тъй като подбудите, с които играчите по терена се афишират за " неутралитет " или срещу " тайната продажба " на оръжия, са разнообразни.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
При Мая Манолова мотор в тази посока е, че тя значително се цели в електората на Българска социалистическа партия. Обществена загадка е и че някогашната социалистка се надява и на неофициалната поддръжка на президента Румен Радев, който е в открита война с лидерката на социалистите Корнелия Нинова.

Случаят на " Развитие " също е подобен - прицелили се съответно в левия електорат, от партията на отцепниците от Има Такъв Народ приказват точно на тези към 250 000 души, подкрепили Българска социалистическа партия на последните избори, както и на хипотетичната " по-широка лява външна страна ".

От своя страна обявяваният преждевременно от медии и анализатори за ляв план " Български напредък " на Стефан Янев се оказва, че по-скоро търси разграничаване от президента Румен Радев, комуто Янев дължи началото на политическата си кариера. Със поръчките си някогашният длъжностен министър председател явно таргетира консервативния и родолюбив електорат. Нагласите на този електорат постоянно са позитивни към Русия. Така, от една страна, като подлага на критика външната политика на кабинета, а от друга, като се афишира за десен реакционер, Янев търси изход към необятен кръг гласоподаватели. На първо място към социалисти, които въпреки и леви, паднаха в клопката на типично консервативното " антиджендър " говорене, което Корнелия Нинова от години постанова в Българска социалистическа партия. Друга цел на " Български напредък " явно са гласоподавателите вдясно от центъра.
Битка в центъра на терена
По-детайлен обзор на поръчките на новоизлюпващите се партии сочи и още нещо: без значение етикета, който си поставят, и тематиките, които засягат, те приказват, че се прицелват в центристки, отчаян електорат.

Причината съгласно социолози, с които " Капитал " беседва, е по-скоро " домашна ", в сравнение с комплицирана, интернационална игра. А точно: либерално-дясното поле е заето от " Продължаваме промяната " и " Демократична България " . Техните гласоподаватели мъчно радикално ще сменят прозападните си политически възгледи. Така свободният терен е центърът, в който настройките на гласоподавателите не са по този начин безапелационни, а самите гласоподаватели са склонни да " санкционират " досегашните си любимци. Ето за какво в тази ситуация тематики като заплати, пенсии и демография са комфортни.

Не на последно място възходът на актуалните ръководещи " Продължаваме промяната " потегли точно от центристки позиции. А бъдещите партии настояват импровизирано, че разочарованият електорат на Политическа партия може да стане техен. Най-амбициозни в тази посока са хората към Мая Манолова, които се надяват на сглобка от два фактора:

разривът сред Политическа партия и президента Румен Радев да отблъсне част от подкрепилите Кирил Петков и Асен Василев на последните избори; неофициална поддръжка от страна на президента към " Изправи се, България " да тласне тези гласоподаватели към Манолова.
Кой ще бъде донорът?
Затова, че явно центърът на терена в българската политика ще се пренасели, приказват и неофициалните мнения от страна на новите обединения. Те виждат една в друга конкуренция, а не бъдещи партньорства. Валенциите, които обрисуват, по-скоро са към всички играчи макар рецензиите им и към актуалните, и към някогашните ръководещи.

Любопитно обаче е, че бъдещите обединения и на Манолова, и на Янев изрично отхвърлят да си сътрудничат между тях, макар че първоначално се смяташе, че подобен ще бъде най-вероятният процес на събитията.

В последна сметка появяването на всички нови играчи слага един въпрос: дали те няма да дораздробят електората на Българска социалистическа партия? Съмнението е основателно най-малкото тъй като геополитическите тематики, които слагат новите партии, ги доближават точно до гласоподавателите на Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

От тях Българска социалистическа партия е партията във властта, която неизбежно губи от поддръжката си. Това значи отлив на гласоподаватели, които биха желали да санкционират избраниците си. " Възраждане " пък е опозиционна. И измежду " Изправи се, България " и " Български напредък " обаче се прокрадва концепцията, че поради нападателните си позиции Костадин Костадинов може да загуби по-умерени гласоподаватели, които да потърсят опция в разнообразни планове.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Полина Паунова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР