Ще подкрепим на първо четене актуализацията на бюджета на държавното

...
Ще подкрепим на първо четене актуализацията на бюджета на държавното
Коментари Харесай

Ще предложим 369 лв. минимална пенсия между двете четения на бюджета

Ще подкрепим на първо четене актуализацията на бюджета на държавното публично обезпечаване, препоръчана от служебното държавно управление. С нарастването приблизително с 12,5 %  на всички пенсии обаче част от хората с най-ниски пенсии ще бъдат ощетени. Те ще получават с 10 лева по-малко от досегашните 350 лева Именно за това сред първо и второ четене на бюджета ние ще внесем предложение минималната пенсия да стане 369 лева

Това съобщи през днешния ден ръководителят на парламентарната група „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ Мая Манолова на съвещанието на Комисията по труда, обществената и демографската политика в Народното събрание.

Тя акцентира, че добавката от 50 лева коства 105 млн. лева месечно, актуализацията на служебния кабинет ще коства 133 млн. лева месечно, а 154 млн. лева ще коства минималната пенсия да стане 369 лева

" Увеличение приблизително с 12,5 % не е преизчисляване на пенсиите, а актуализация. Ние ще настояваме от 1 януари 2022 година, с постоянния бюджет, тематиката за преизчисляването на пенсиите да бъде довършена. Внесли сме законопроект за преизчисляване на пенсиите на база осигурителния приход от 2018 година – 889,90 лева ", напомни Манолова и съобщи, че това е наложителна стъпка за превъзмогване на несъответствието сред пенсиите.

" След като създадем съответните калкулации, ще предложим и обществената, инвалидната и други пенсии, които са обвързани с размера на минималната пенсия, да доближат 369 лева ", сподели още тя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР