Ще наложа вето на изтърбушения“ общински Бюджет 2020, който беше

...
Ще наложа вето на изтърбушения“ общински Бюджет 2020, който беше
Коментари Харесай

Кметът на Плевен налага вето на Бюджет 2020, спира и решение за намаляване на детски такси

" Ще наложа несъгласие на „ изтърбушения “ общински Бюджет 2020, който беше гласуван в петък (28 февруари) на изключителна сесия на локалния парламент. По време на гласуването неведнъж предупреждавах, че по политически и популистки аргументи групи съветници по предварителна сделка доста тежко се заиграват с ползите на жителите на Плевен. Това обаче ще докара до  незаконност на бюджета на Община Плевен. На базата на предложенията, които бяха гласувани в залата, той е признат със съществени нарушавания на Закона за обществените финанси ". Това съобщи през днешния ден кметът на Плевен Георг Спартански.
Той добави, че съвсем всички направени в залата оферти не са отчитали по какъв начин би трябвало да бъде структуриран общинския бюджет. Приходната и разходната му част би трябвало да бъдат равни, а не с разлика от стотици хиляди левове. Градоначалникът има и доста съображения по целенасоченост, с цел да наложи несъгласие на признатия бюджет.
" Ще наложа несъгласие и на гласуваните от Общинския съвет промени в Наредба №17 в частта им за смяна на таксите в детските градини и ясли и понижението им от 45 лева на 30 лева месечно . Смятам, че те също са незаконосъобразни и нецелесъобразни. Те слагат в дискриминационни условия част от децата на Плевен ", сподели още Георг Спартански.
Според него и това решение е направено от групи общински съветници, които авансово са се договорили без да си дават ясна сметка какво подхващат.
" Част от подкрепилите това решение гласоподаваха и в спор на ползи, защото имат дребни деца. Това не е морално. В бързината да се харесаш на част от гласоподавателите не се регистрира тежкият дискриминационен факт, че бяха понижени таксите единствено на целодневните детски градини и ясли за деца до 4 година Обаче с изключение на месечните такси, има и такси за посещаемост на полудневни градини. С гласуваните промени се получава по този начин, че за през целия ден прилагане на детска ясла или градина до 4 година таксата от 45 лева до момента става 30 лева, а за половин ден тя остава 25 лева на месец . С какво едните деца са по-привилегировани за сметка на другите? Децата на 5 година и 6 година заплащат по 2,80 лева дневно посещаване, а самото им образование е гратис. За тях месечната такса става 56 лева, а за 4-годишните тя е близо два пъти по-малка. Къде е логиката. До това води евтиният популизъм. Тези решения отиват на " изправителен ", а оттук насетне Общинският съвет да преценя дали ще продължава с популизма за сметка на хората, или ще се направи повсеместен разбор на всички налози, такси и цени на услугите в общината ", разяснява кметът Спартански.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР