Ще може ли скоро да говорим за аудиосериалите със същото

...
Коментари Харесай

Възходът на аудиосериалите

Ще може ли скоро да приказваме за аудиосериалите със същото неспокойствие, с което приказваме за The Queen`s Gambit или Mare of Easttown? Отговорът е нестабилно " да ", а " Ледник " на Камила Лекберг може да се окаже добър тест за опциите на жанра.

Въпреки че можем да търсим исторически паралели с радиотеатъра, аудиосериалът (особено в живописен аспект) е ново събитие, резултат от други две трендове - възходящият интерес към аудиокнигите и подкастите , които през последните години се трансфораха и в най-хубавата допустима платформа за серийни документални продукции. (Жанровите граници сред аудиосериала и направената с повече фикция аудиокнига са също по този начин не напълно избрани - полето за опит е свободно).

От 2015-2016 година аудиосериалите постепенно пристъпват към своя звезден миг - от ден на ден компании (като да вземем за пример английската Big Finish) стартират да приспособяват известни сериали в аудиоформат, а по-рано тази година се появи непотвърдена информация, че Netflix тества audio-only mode на " гледане ". Ако сходна услуга стане факт, това съществено трансформира режисьорската, сценарната и звуковата работа - всеки детайл от сюжета ще би трябвало да е кристално явен и на аудио.

В България писателят Богдан Русев и артистът Павел Владимиров първи влязоха в полето на художествения аудиосериал през 2019 година с " PS. Някой би трябвало да заплати ", история в 10 епизода по близо един час. Популярният съветски публицист и опозиционер Дмитрий Глуховский избра тази форма да предшества излизането на последната му книга " Граничен пост ", а на български сериалът е с гласа на Момчил Степанов.

В Скандинавия аудиокнигите и подкастите от години са възходящо известни, с изолацията около ковид-19 пандемията през 2020 година Те означиха още по-отчетлив растеж, а жанрът на скандинавското криминале и трилър са световен феномен. На този пазарен и попкултурен подтекст стъпва " Ледник ", първият аудиосериал на една от най-популярните писателки в Швеция, Камила Лекберг, който в деня на международната му премиера в Storytel ще излезе и в българска версия.

Той се появява след едноименния филм по сюжет на Лекберг и Александър Карим, в който мъж и жена (пастор и лекарка) са заключени в хотел по време на върлуваща и безпощадна болест. Как се приспособява една и съща история, само че за друга аудитория и от екран към аудио?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР