Ще изгубим всички въглищни централи поради неконкурентноспособност, заради ръста на

...
Ще изгубим всички въглищни централи поради неконкурентноспособност, заради ръста на
Коментари Харесай

Иван Хиновски: Ще изгубим всички въглищни централи поради неконкурентноспособност

Ще изгубим всички въглищни централи заради неконкурентноспособност, поради растежа на цените на квотите. Споразумението за седми блок на АЕЦ „ Козлодуй “ би трябвало да подсигурява финансовата рамка. Имаме потребност от него – той е единственият различен източник на сигурна сила във всевъзможни метеорологични условия.  През 2038 година се обрисува загуба на всички базови мощности в България, което ще бъде апокалиптично. Няма да можем да покриваме главното ползване. Това съобщи енергийният специалист Иван Хиновски в ефира на предаването „ Твоят ден “ по NOVA NEWS.

„ Трябва да се знае освен какъв брой ще коства, само че и източниците на финансиране.

Проектът се отразява на цената на капитала, лихвите падат при подобен договор. Очакваме информация по отношение на съставените елементи на заема. Очаквам част от него да е от американската EXIM Bank. Това е в границите на 70% външно финансиране, а българското ще бъде 30%. Фирмите за доставка и строителство ще се разискват в допълнение “, разяснява той.

По думите му сериозна за крайната цена на плана ще бъде формулата EPS 

– инженеринг, доставки и строителство.

„ Проектът е със сбъркана конституционна форма на осъществяване. Той е в прерогативите на изпълнителната власт, само че част от отговорностите за него се трансферираха върху парламентарната комисия, Народно събрание и Конституционен съд. Основната концепция е планът да стане необратим. Ангажиментите да станат такива, че да се обезпечат всички условия от две страни. В момента е в геополитическа фаза – предстоят да се създадат редица избори. Не се знае дали ще бъде реализируем, само че има една голяма неизвестна – лицензирането. Технологията няма лиценз в Европейски Съюз към момента. Дано ние успеем, за това се желае голям експертен потенциал, който България няма “, изясни Хиновски.

 

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР