Ще има втора вълна, особено с настъпването на есенно-зимния период,

...
Ще има втора вълна, особено с настъпването на есенно-зимния период,
Коментари Харесай

Акад. Петрунов: Неизбежно ще има нов пик на коронавируса през есенно-зимния сезон

" Ще има втора вълна, изключително с настъпването на есенно-зимния интервал, когато ще дойдат и други респираторни вирусни инфекции. Неизбежно ще се получи подобен пик отначало ".Това съобщи в ефира на акад. Богдан Петрунов - имунолог и алерголог, някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. 

Той сподели данните на Световната здравна организация от през вчерашния ден за Европа. " След един пик в месец март, едно ниско равнище юни, по-късно стартира ново увеличение неизбежно и до през вчерашния ден. Просто една доста ясна крива, която демонстрира, че има нарастване на заболеваемостта ", изясни акад. Петрунов.

Според него, няма никакво подозрение, че БЦЖ имунизацията оказва помощ в такава обстановка, базирайки се на данните в Нидерландия. " Това си беше съществено изследване. Няколкостотин медици студенти, които бяха ваксинирани, се оказа, че те имат подтикван клетъчен имунитет, че имат по-малко % на болни сред тях. Това е съществено доказателство ", добави имунологът.

На въпрос би трябвало ли децата да бъдат имунизирани, когато ваксина към този момент има, той отговори, че това ще зависи от показанията на имунизацията, защото има ваксини, които могат да се вършат на децата от 6-годишна възраст, само че има и такива, които могат да се вършат от 12 или 18-годишна възраст. Според него до момента в който не приключи същинската трета фаза на имунизациите, не може да се каже дали ще се вършат на деца.

Акад. Петрунов сподели още, че маските и шлемовете не могат да ни предпазят от вируса, само че е значимо носенето им, тъй като с тях се понижава " количеството на вирусния товар, който се появява в нас ". Той предложи носенето на маски, а не на шлемове.

По думите му, с мерките, които се взеха, учебната година би трябвало да протече обикновено. Той обаче не изключи опцията за заразяване и затваряне на обособени класове през годината, тъй като това е неизбежно. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР