Ще има преструктуриране, а не съкращения в щаба на НАП,

Ще има преструктуриране, а не съкращения в щаба на НАП, ...

Горанов: Преструктуриране, а не съкращения ще има в НАП.


Ще има преструктуриране, а не съкращения в щаба на НАП, заяви на събитие днес министърът на финансите Владислав Горанов по повод новината, че Националната агенция по приходите ще съкрати 250 служители, закривайки отделите "Оперативни проверки".

Функцията на "Оперативни проверки" се закрива като структура и дейността ѝ ще премине към звено "Фискален контрол". Всеки достоен и добро образован български кандидат може да кандидатства в приходната администрация, ако отговаря за изискванията на работа в нея, коментира той.

"В този смисъл не виждам никакъв драматизъм. Това е управленското решение на ръководството на НАП, което не крия, че подкрепям", заяви финансовият министър. "Инициативата дойде от тях, тя беше консултирана с мен и аз я подкрепям".

Голяма част от служителите, които в момента работят в НАП и основателно се притесняват за своето бъдеще, не са постъпили в приходната агенция чрез надлежни конкурси, които ще бъдат организирани в момента, допълни Горанов. "Това е шанс за тях да докажат нивото, на което трябва да отговарят за работа в НАП".

"Всички служители, които са работили в "Оперативни проверки", могат да кандидатстват, ако отговарят на критериите за работа във "Фискален контрол", подчерта отново той, като броят на служителите на отдела ще бъде увеличен с 256 бройки.

Държавата няма никаква полза да отслабва, а напротив – целта ѝ е да усилва капацитета на приходната агенция и да контролира изпълнението на бюджета, коментира Горанов.

Припомняме, че в петък стана ясно за закриването на отделите „Оперативни проверки“ в териториалните структури на НАП, докато договорите на всички служители от това звено ще бъдат прекратени от 1 май 2018 г. Според синдикатите уволнените служители ще бъдат поне 300.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров коментира днес, че причините за сериозните съкращения в агенцията се крият в доста сериозен корупционен риск, но в същото време и в добрата възможност за подобрение и в момента другото звено, което извършва проверки.

Източник: investor.bg