Ще има ли нов връх за пазарите, или не? Има

...
Ще има ли нов връх за пазарите, или не? Има
Коментари Харесай

Инвестицията в тази компания ще ви позволи спокоен сън

Ще има ли нов връх за пазарите, или не? Има ли балон при софтуерните акции, водени от взрива на изкуствения разсъдък? Ще забележим ли пукането на този балон? Ще станем ли очевидци на промяна от над 10% за щатските показатели, каквато не сме виждали от много време насам? А дали не сме при започване на ново изгубено десетилетие на интернационалните пазари?

Това са все въпроси, на които вложителите няма по какъв начин да знаят отговора, или най-малко не с изключително огромна възможност. И тези въпроси, могат да държат вложителите будни през нощта, нещо, което не се предлага в процеса на вложение. Всъщност, в случай че не можете да спите умерено през нощта, то най-вероятно капиталовият ви портфейл не дава отговор на вашия рисков профил (между другото риск е разбиране, което включва в себе си освен евентуалния приход, само че и капацитета за загуба).

Разбира се, хубавото на пазара е, че постоянно можете да откриете капиталова опция, която да е подобаваща за Вас с небосвод, да кажем идващите 12 месеца. Време, през което можем да забележим мека криза (очаквана при започване на идната година); края на цикъла на покачването на лихвите от страна на Фед и ЕЦБ; разгара на президентската акция в САЩ; задълбочаване, или изстудяване на военните дейности в Украйна; нови революционни приложения на изкуствения интелект; ново политическо напрежение в връзките сред Съединени американски щати и Китай и въобще още десетки фактори, които надали в този момент можем да предпложим, че предстоят. Тоест - би трябвало ви нещо релативно скучно като инвестиция и нещо, което е толкоз на ниска цена, че мъчно да може да загуби да кажем 30 или 40% от цената си (макар и това да не е невъзможно).

Без да се счита за рекомендация за инвестиция, а по-скоро за разглеждане на капиталова опция, която може да дава отговор на гореописаните условия, от изчерпателен темперамент, в този момент ще посоча една сходна акция, която е по-слабо волатилна от пазара и се търгува при равнища, за последно следени през далечната към този момент 1997-ма година, когато доста от днешните млади вложители, са се раждали.

Разбира се, вложителите би трябвало да имат още нещо поради - това, че една акция е поевтиняла съществено - не значи наложително, че е евтина, или че не може да поевтинее още. Въпросът е дали разполага с капацитет за по-слабо поевтиняване от пазара и дали може да е скучната инвестиция, което да ви остави неангажирани от опасения какво ще се случва с нея всекидневно.

А какво по-скучно от - телекомите... И компанията за която приказвам е - Vodafone!

Всъщност, телекомите се сочат от доста специалисти, като антициклични компании. Тоест такива, които могат да се показват релативно добре в спешни моменти за стопанската система. Може би най-големите опасности свързани с тях са свързани с изплащаните дивиденти, на които вложителите разчитат изключително доста, с цел да се занимават с сходни скучни бизнеси. А в интервали на повишение на лихвите, тези мощно задлъжнели комапнии са изключително чувствителни и дивидентите им постоянно могат да бъдат наранени, заради възходящи разноски за лихви по обслужване на тежкото дългово задължение.

Да кажем, че в основата на този боязън, се корени и мощното поевтиняване на книжата на английския телеком, оттатък фундаменталните страхове за закъснение на бизнеса (все отново телекомите не са тематики за изкуствен интелект с предстоящ растеж на приходите в двуцифрени проценти на година, а по-скоро вложителите ценят някакъв едноцифрен растеж и позитивните парични потоци, които да подсигуряват изплащането на дивидент). Акциите на Vodafone, които не са изключително волатилни, по принцип (с бета от 0.58) са поевтинели с цели 40.6% през последната една година. Това на фона на 9.6% растеж за S&P 500 през последната една година.

И до момента в който сходно изменение за 12 месеца, не наподобява като прекомерно малко придвижване, би трябвало да се преглежда в подтекста на протичащото се около компанията и историческото показване (тоест по-скоро като изолирано, не толкоз постоянно събитие). Подобно поевтиняване, по-скоро би трябвало да се преглежда като добре пристигнало от вложителите, заради няколко аргументи. Първо - надали ще се повтори през идващите 12 месеца (както споделих, сходна загуба по мярка, при тази компания, рядко се случва, а още по-рядко се повтаря и през идната година). Второ - неприятните вести свързани с телекома и възможното намаляне на изплащания дял, към този момент може да са заложени значително в цените на търговия на акциите на компанията. А вложителите се интересуват от бъдещето, не от предишното, както и от риска за материализиране на най-негативния сюжет.

При историческо дъно от малко под 70 пенса за акция, при започване на юли и равнища на търговия от близо 72 пенса, моментът за покупка на акции на компанията, с слагане на непосредствен стоп (при равнище от към 69 пенса, или на 5% от настоящата цена), позицията наподобява добре позиционирана във връзка с съотношението рентабилност риск. При упования за тест на равнището от 100 пенса (40% нагоре), което би било под върха за последните 12 месеца от 124 пенса, сходен трейд се отличава с евентуална доходност-риск от 8, което е извънредно равнище.

Добрата вест за вложителите - математиката е на тяхна страна. За да се върнат при равнищата, откъдето започнаха да поевтиняват, акциите на компанията би трябвало да нарастнат с надалеч по-висок %, в съпоставяне със загубите си надолу...

И още една добра вест - търпението на вложителите ще се отплати. През ноември се чака гласоподаване на идващия дял (компанията разпределя дял два пъти годишно), който в случай че бъде като последния, би се превел като дивидентна рентабилност от 6.25% (за полугодие), на база на настоящата цена на акциите на компанията.

Сега ще поговорим несъмнено и за главния растеж пред книжата на компанията - понижаване на изплащания дял, който е действителна заплаха и в основата на паниките на вложителите.

Тази опасност е действителна. Историята сочи, че Vodafone не един път и два пъти е прибягвала до понижаване на дивидента си при сложни условия. А средата, която следва - несъмнено ще е сложна, откакто лихвите са нараснали до равнища невиждани от няколко десетилетия (тоест липсва аналог по какъв начин се движат цените на акциите при сходни действия).

При равнища от 5%, лихвите във Англия са при най-високите си равнища от 15 години (тоест преди лихвените облекчения след огромната финансова рецесия от 2008-ма година). Инфлацията обаче, се оказва много " лепкава " и това може да докара до по-нататъшни нараствания на лихвите от централната банка на Англия. Друго съществено терзание измежду вложителите.

Интересен е фактът, че по време на интервала на по-високи лихви във Англия - взрива преди рецесията от 2008-ма година, акциите доближават дъно при равнище от 89.15 пенса през септември на 2006-та година (дъно по-високо от настоящите равнища в обстановка, в която лихвите са били по-високи за по-дълго време). Другото забавно нещо е, че акциите на телекома губят близо половината от цената си по време на срутва на финансовите пазари от 2008-ма година, само че по този начин и не доближават до дъното си отпреди това, регистрирайки най-ниски равнища от 100 пенса на няколко пъти - в това число и през 2009-та година.

За съпоставяне, акциите на английския телеком губят още веднъж половината от цената си от най-високото си равнище от март предходната година досега, без даже да сме видели още пълномащабна криза, поради страховете от повишението на лихвите, които даже не са стигнали още най-високите си равнища отпреди 15 години и са тук релативно неотдавна, с цел да се пресметна пагубното им влияние. Казано по различен метод - изцяло е допустимо доста неприятни вести, да са материализирани в равнищата на търговия на акциите, доста от които да не се случат, или случването на които, да не доведат до евентуално по-нататъшно мощно поевтиняване. Казано по различен метод да е налице тезата " Продавай на клюки, купувай на вести! ".

Ако погледнем към историята на дивидентната рентабилност, то страховете за понижаване на дивидента на компанията наподобяват значително оправдани, на база на междинното му равнище. В момента, дивидентната рентабилност от близо 13% е най-висока в историята на компанията. Тоест вложителите на процедура предвиждат понижаване на дивидента близо на половина, с цел да се върне доходността към естествените си междинни равнища от към 6.5% (без да забележим покачване в цената на акциите). Или всяко понижаване на дивидента с по-малък от този % (50%), може да бъде обезщетен от повишаване на цената и понижаване на дивидентната рентабилност по второто направление - с покачване в цената на акциите.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на Vodafone!
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР