Ще го поведат танцьорите от Работилничка за хорà Бяла българка

...
Ще го поведат танцьорите от Работилничка за хорà Бяла българка
Коментари Харесай

Най-пъстрото Петковденско Сгледно хоро

Ще го поведат танцьорите от Работилничка за хорà „ Бяла българка ” към Народно читалище „ Будителите 2017 ” и Танцова групировка „ Гиргини ” към читалище „ Христо Ботев 2008 ” в село Гарван, облечени в новите си фолклорни костюми, закупени с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура ” по програмата за поддръжка и развиване на любителското творчество.

Традиция е на духовния празник на Габрово – денят на Света Петка, да се играе хоро. В този ден то се наричало Сгледно, тъй като поставя началото на поредност семейно-обредни празници - седенки, сгледи и сватби.

В националните разбирания Света Петка е настойник на раждането и плодовитостта при хората и при животните. В Габровско балканджиите я почитали с празничен пазар и забава. Близо до остарялата часовникова кула в града се извивало огромно хоро, на което майките на момчета за женене сглеждали бъдещите си булки – могат ли леко да стъпват и кръшно да вият снага.

Хванете се на хорото и Вие и дано дружно сътворим бяла магия за повече млади фамилии и челяд в града.

--------------------
 Петковденското сгледно хоро в Габрово тази година е крайна самодейност по плана на читалище „ Будителите 2017 ” по програмата за развиване на любителското творчество на НФ „ Култура ”
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР