Ще бъде ли продадена Би Ти Ви и кой ще

...
Ще бъде ли продадена Би Ти Ви и кой ще
Коментари Харесай

Ще допусне ли властта нов медиен играч у нас

Ще бъде ли продадена Би Ти Ви и кой ще е новият й притежател? Следващите седмици наподобяват основни за бъдещето на една от двете най-гледани частни малките екрани у нас. Чешки и словашки медии оповестиха преди дни, че най-богатият човек в Чехия и притежател на българския мобилен оператор „ Теленор “ Петр Келнер ще направи втори опит да придобие телевизия у нас. Според непознатите издания капиталовият фонд PPF, благосъстоятелност на Келнер, е останал единственият кандидат за покупател на активите на компанията Central European Media Enterprises (СМЕ), част от която е „ Би Ти Ви медия груп “. В надпреварата до неотдавна била и американската компания „ Дискавъри “, притежател на едноименните малките екрани, както и на „ Евроспорт “ и други Тя обаче е оповестила наскоро, че повече няма интерес към съдебномедицинска експертиза, в резултат на което Келнер е останал единственият договарящ. Според Hospodarske noviny разговорите сред чеха и съдебномедицинска експертиза са в напреднал стадий, резултатът от тях е трябвало да бъде разгласен в края на юли или началото на август, само че се е забавил поради разминаване в поисканата и препоръчаната цена.

Журналистите в Чехия и Словакия наблюдават с изключително внимание новините около евентуалната договорка, защото съдебномедицинска експертиза е листвана на фондовата борса в Прага, а Келнер има сериозен бизнес в двете страни. Покупката на съдебномедицинска експертиза би включвала словашката телевизия „ Маркиза “ и чешката Nova. Келнер има още чешкия и словашкия мобилен оператор O2 и още няколко огромни компании. Освен на „ Маркиза “, на Nova в Чехия и на Би Ти Ви в България с покупката на съдебномедицинска експертиза той ще стане притежател и на Pro TV в Румъния, и на Pro plus в Словения.

Със сигурност намеренията на Келнер да купи телевизия в България се наблюдават деликатно и у нас, а към този момент стана ясно и че хора с власт и благоприятни условия желаят такава сделка да няма. Добре знае се, че това няма да е първият опит на чешкия милиардер да стъпи на медийния пазар в България. Преди да се насочи към съдебномедицинска експертиза, през 2017 и 2018 година той направи опит да купи Нова телевизия. Чехът се бе схванал за цената с тогавашния й притежател – шведската компания „ Модърн таймс груп “, когато обаче на сцената се появи българската Комисия за защита на конкуренцията. Тя спря сделката с много противоречивия претекст, че след продажбата „ Нова броудкастинг груп “ ще се трансформира в доста огромен състезател на медийния и рекламния пазар в България, макар че към оня миг Келнер нямаше различен бизнес у нас. Въпреки това на него му бе отказано да завърши интервенцията, а единствено няколко седмици по-късно Комисия за защита на конкуренцията позволи на крупните предприемачи Кирил и Георги Домусчиеви да купят Нова на същата цена, която оферираше и чехът.

Въпросът в този момент е дали Комисия за защита на конкуренцията отново ще има опция да се намеси на медийния пазар, играейки в изгода на един и срещу различен покупател. Към момента това наподобява мъчно осъществимо, защото Келнер договаря за всички активи на съдебномедицинска експертиза, а освен за една телевизия, както беше при договорката за " Нова броудкастинг груп ". Затова съглашението сред съдебномедицинска експертиза и PPF е от компетенцията на Европейската комисия,  в чиито пълномощия е да изиска информация от съответните национални регулатори и да реши след това дали да утвърди или да отхвърли придобиването. През 2013 година Еврокомисията един път към този момент не видя  проблем в това съдебномедицинска експертиза да мине в ръцете на американския информационно-развлекателен колос „ Тайм Уорнър ” (собственик на CNN, HBO и др.), част от който стана и Би Ти Ви. Преди 6 година родната КЗК също не сътвори проблем при промяната на собствеността, а институциите в България единствено следиха по какъв начин мениджърите в Би Ти Ви се сменят и на мястото на едни хора идват други.

Всичко това може да се повтори и в този момент, в случай че Келнер и днешният притежател на съдебномедицинска експертиза – различен американски комуникационен гигант– AT&T, се спогодят за световната цена, след което отнесат въпроса до Европейска комисия. Ако обаче договарянията се провалят и AT&T реши да търси купувач на активите на съдебномедицинска експертиза страна по страна, ориста на Би Ти Ви тогава може и да повтори тази на Нова. В подобен случай утвърждението на договорката още веднъж ще стигне до Комисия за защита на конкуренцията и ведомството, чийто ръководител е майката на депутата от ГЕРБ Александър Ненков - Юлия Ненкова, още веднъж ще получи шанс да формулира претекстове, с които да насочи и втората най-голяма телевизия в ръцете на „ верния “ (от позиция на управляващите) покупател. Което, без подозрение, ще е следващата неприятна вест за свободата на словото и за независимостта на медиите у нас. Историята в последните години към този момент недвусмислено сподели, че когато български бизнес групи се засилват за придобиването на национална телевизия, по-късно с нея се случват две неща. При първия сюжет тя бързо попада в тима на проправителствените медии и стартира да обслужва ползите на ръководещите. Както „ Сега “ към този момент писа, след придобиването на Нова тв от братята Домусчиеви на основни управителни позиции в нея застанаха фрагменти на доближения до Делян Пеевски " Канал 3 ".

Преди да стане факт договорката за Нова, близки до властта медии сочеха точно

 

Кирил Домусчиев като един от претендентите за покупател

 

на Би Ти Ви. След като това стана невероятно поради несъразмерната централизация на медии, към този момент все по-често се чува, че интерес към нея има миноритарният акционер в телевизията и собственик на рекламни организации Красимир Гергов. Неговата роля в овладяването на неуместните за властта медии се прояви по различен метод през последните години. През 2018 година учредената от българи в Чикаго телевизия BiT бе купена от компания, за лице на която бе показан не доста известният тв продуцент Мирослав Янев. Същият се смята за мощно доближен до Гергов, защото работеше по разнообразни планове в Би Ти Ви в интервала, в който малкия екран на процедура се управляваше от рекламния необут. Вестник „ Капитал “ даже заяви, че предварителният контракт за покупката на BiT е бил подписан от Гергов, само че че той не е желал да се осветява като нейния автентичен покупател. Веднага щом договорката за BiT стана факт, от ефира й бяха свалени всички политически рубрики, които до този момент даваха естрада на критици на ГЕРБ, на премиера Бойко Борисов и на основния прокурор Сотир Цацаров. За броени месеци бяха спрени новините на малкия екран и бяха освободени публицистите, а през т.г. Съветът за електронни медии дефинитивно прекрати регистрацията на програмата. Така от ефира си отпътува една от последните малките екрани, които си позволяваха сериозно отношение към ръководещите и към мощните на деня. Разбира се, сходен сюжет е неосъществим във връзка с Би Ти Ви. Но другият, при който малкия екран става доста по-свързана с политическото статукво, в случай че тя бъде купена от български " вложител ", е повече от допустима и предстояща.  

------------

Как се стигна до договарянията за съдебномедицинска експертиза

 

През март от CME оповестиха, че бордът на директорите е почнал „ развой по изследване и оценка на евентуалните стратегически други възможности за корпорацията, ориентирани към максимализиране на акционерната й стойност ”. За задачата в Съвет за електронни медии бе основан комитет, който да ръководи оценката на тези други възможности. „ Те могат да включват продажбата на част или цялата компания, обединение с различен стратегически сътрудник, рекапитализация или продължение на осъществяването на дълготрайния бизнес проект на CME. Най-големият акционер в компанията - AT&T, поддържа проекта на CME за преразглеждане на стратегическите други възможности ”, се споделяше в анонса. Подчертаваше се, че не е наложително изследването да доведе до някаква трансакция в последна сметка, както и че CME не е определяла график за осъществяване и привършване на интервенцията. А също и че сдружението не има намерение да дава спомагателна информация и мнения, „ в случай че не реши, че това би било уместно или належащо ”. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР