Ще бъде ли признат за невинен бившият полицай Венцислав Караджов,

...
Ще бъде ли признат за невинен бившият полицай Венцислав Караджов,
Коментари Харесай

Съдът в Пловдив решава в двудневно заседание съдбата на полицая Караджов, подсъдим за убийството на родителите си

Ще бъде ли приет за почтен някогашният служител на реда Венцислав Караджов, или за трети път ще получи най-суровото наказване „ пожизнен затвор ”, за двойното ликвидиране на родителите си през 2016 година? Отговор на този въпрос ще даде Пловдивският апелативен съд, след края на двудневно съвещание стартирало през днешния ден.
Прочетете още
По искане на Върховния касационен съд делото започва още веднъж от стадия на допускане на доказателства, без да бъдат обсъждани останалите доводи в касационната тъжба за нарушаване на закона и очевидна неправда на наказването. Върховните магистрати предложиха нови разпити на очевидци, преразпит на движимости лица, изготвили експертизите, спомагателни информации от МВР за постъпили сигнали за цялата 2016 година за лица, разпространявали и употребявали опиати в региона към местопроизшествието, в това число обработени ли са тези сигнали и какъв е резултатът по тях. Едно от Причините ВКС да върне делото за ново разглеждане е, че не е изследвана версията убийството да е осъществено от наркомани събирали се в региона.

По поисканата информация от Министерство на вътрешните работи, в съдът е постъпил отговор, че при инспекция не се открива в полицията да са постъпвали и да отработвани материали за хора употребяващи или разпространяващи опиати към адреса на закононарушението, за цялата 2016 година. Относно това Караджов означи: „ Работил съм доста години в системата на Министерство на вътрешните работи и мога да кажа, че доста от информацията не се позволява съзнателно, с цел да не се натоварва работата на полицията ”. Въпреки това магистратите одобриха данните постъпили от Министерство на вътрешните работи.

В хода на разпитите породи спор към собствеността на козия крайник, с който е разрушена вратата на жилището, като някогашният служител на реда оспорва изказванията на някогашният си съучастник, че си го е донесъл от Англия.

Спор породи и към това дали върху брачната половинка на Караджов Каля и тъща му Мария Рекина е имало напън при предоставяне на показанията и дали са отказали да бъдат тествани на детектор на лъжата. Повод за това е, че при една от първите беседи Рекина е разказала, че вечерта в деня на убийството Караджов е излизал от у дома, а след това твърдяла пред съда, че е дала тези показания под напън.

В днешното съвещание показания дават общо 9 очевидци, а на следващия ден предстоят чувания на експертизи и разпит на движимости и поемни лица.

Предвид дългия интервал от време от момента на осъществяване на закононарушението, към днешна дата множеството от очевидците не си спомнят ясно всички елементи към закононарушението и се постанова съдът да прочита показанията от предходните производства.

Припомняме, че Венцеслав Караджов бе наказан на пожизнен затвор без право на подмяна за убийството на родителите му Божура и Цветан Караджови. Досега процесът е решаван два пъти от Пловдивския апелативен съд, като и при двете решения присъдата на Окръжния съд е доказана. Бившият служител на реда прекара в ареста близо 7 години, като преди три месеца беше пуснат под " домакински арест "  с гривна на крайници. 

В актуалното производсто прокуратурата желае от съда „ пожизнен затвор без право на подмяна ”, а защитата на Караджов и той самият пледират „ почтен ”. Настоящото дело против експолицая на процедура ще е последно, тъй като то не може да бъде обжалвано и протестирано повече пред Върховен касационен съд.

Очаквайте продължение и в утрешния ден!

МЕСТОПРЕСТЪПЛЕНИЕТО

На 17 май Анка Петрова влиза в дома на съседите си Божурка и Цветан Караджови, защото в продължение на два дни безрезултатно се пробва да се свърже с тях. Когато отваря вратата на пристройката, в която живее старата двойка, пред очите на дамата се разкрива ужасяваща панорама. Съседите й лежат на земята в локви съсирена кръв. Анка побягва с писъци на открито и звъни на 112. Минути по-късно там е цялостно с полиция, а след час трима служители на реда чакат Венци пред входа на Икономическа полиция. Слагат му белезници и го водят в ареста.  Божурка е простреляна пет пъти, брачният партньор й три пъти. Всеки от тях има по един надзорен изстрел в главата. Аутопсията открива и времето на убийството- сред 19 и 20 часа на 15 май. Разследването стартира.

МОТИВЪТ

Венцеслав Караджов е първият /а към този момент и единствен заподозрян/, защото връзките с майка му и татко му от дълго време са излезли от естественото русло. Родителите му са подали десетки тъжби против него, той против тях също.  Обвинява ги в принуждение, вади ограничаваща заповед, пуска против татко си тъжба, че се е опитал да го убие. Цветан, или както го назовават съседите Цанко, и Божурка също са се оплаквали от непрекъснат тормоз от страна на сина си. Ябълката на раздора е огромен парцел зад болница „ Каспела ” на ул. „ София ”. В него има издигната двуетажна къща и едно етажна сграда, в която живеят възрастните хора. Три дни преди убийството те печелят дело за притежанието на парцела. Друго дело- за ремонта на къщата на стойност 120 000 лв., изработен от Венцеслав, обаче е „ замразено ” и следва да се гледа. Семейните войни на Караджови, не са загадка за никого в полицията и преди време служителят на реда даже е отхвърлен от служба. В компютъра му е открита директория с видеофайлове, нареча „ Гадове ”. Тя съдържа записи, направени с мобилен телефон на свадите сред Венци и родителите му.

Криминалистите изключват като вид Караджови да са били нападнати за обир, защото от къщата не липсват пари или скъпи движимости.  Преди време  е направена психиатрична  експертиза на Венцеслав, която стига до извода, че връзките му с родителите нямат нищо общо с естествените.

ДОКАЗАТЕЛСТВАТА

Камера в прилежаща къща е снимала брачната половинка на Венци - Каля Караджова, да влиза със Ситроен Берлинго  в гаража на къщата на ул. „ София ”  в часа, в който е осъществено двойната ликвидиране. Излиза 8 минути по- късно. Обвинение допуска, че Венцеслав е бил в задния отсек на товарната кола, който е без прозорци. Синът на служителя на реда – Алекс разрушава алибито, обезпечено от Каля Караджова, като споделя че в неделя, татко му бил излязъл от къщи и се прибрал късно вечерта. Тъщата Мария Рекина също твърди, че във съдбовната нощ съпрузите са излезли дружно с цел да нахранят кучето, което живее в парцела народителите му. Към доказателствата се прибавят барутни частици открити по ръцете и облеклата на служителя на реда.  Бившият съучастник на Караджов  разпознава „ козият крайник ”, с който е разрушена задната врата на къщата и споделя, че Венцеслав си го е донесъл от Англия. Срещу Караджов е повдигнато обвиняване по най- тежкия член в Наказателния кодекс - преднамерено ликвидиране на повече от едно лица с користна цел.

По време на следствието, а и по-късно в съда, адвокатът  изнесе данни за съществени нарушавания по време на досъдебното произвеждане. Тошкова заяви за систематичен тормоз, оказван от полицията върху брачната половинка, детето и тъщата на Венцеслав. Със същият този тормоз тя се опита да изясни и уличаващите записи от СРС-тата, направени  от полицията след ареста на Караджов.  „ Слушалките ” обаче са записали както наставленията, давани от Каля Караджова към сина им, по този начин и абсурда, който тя е вдигнала на майка си, откакто в една от беседите старата жена се изпуснала, че във съдбовната вечер съпрузите са излезли дружно.

Липсата на улики обаче в някои случаи се явява  много уличаващо доказателство за нечия виновност. В случая безспорната липса на барутни частици в автомобила на Караджов, се пояснява от обвиняването като изтриване на следите. 

По делото бяха разпитани голям брой очевидци.  Разследването се върна 15 години обратно във времето, с цел да наблюдава целият професионален път и персонален живот на Караджов.  Свидетелстваха някогашни сътрудници на Караджов, които го разказват като безочлив, нахален, необуздан, избухлив, с високо самочувствие без покритие. Сред разпитаните е някогашният шеф на Второ районно Николай Петков, който е декларирал, че „ от него всичко може да се чака ”. Други някогашни служители на реда изясняват, че Венцислав е бил подложен на инспекции, защото е бил обвинен за сводничество. На свидетелската банка застана и някогашна жрица, която удостовери показанията. Макар и да нямат нищо общо със самото закононарушение,  събраните доказателства оформиха извънредно неприятно изложение на подсъдимия, което съвпадаше с психопрофила на килъра, направен от експерт.

По време на процеса Караджов съобщи неведнъж, че делото против него е скалъпено, защото в Икономическа полиция е работил по знакови каузи, в които е разкрил големи злоупотреби с еврофондове. В тях били забъркани доста длъжностни лица. Също по този начин разяснява, че са му иззели няколко инспекции, по които той работел доста интензивно, само че остава да посочи имената на забърканите компании и длъжностни лица. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР