Ще бъде ли даден рестарт на проекта за АЕЦ Белене?

...
Ще бъде ли даден рестарт на проекта за АЕЦ Белене?
Коментари Харесай

Ще бъде ли даден рестарт на проекта за АЕЦ Белене?

Ще бъде ли даден рестарт на плана за АЕЦ " Белене "? Проектът АЕЦ " Белене " е жизнерадостен при цена по-ниска от 10,5 милиарда eвро. Това сочи анализът на специалистите от Българска академия на науките, въз основа на който държавното управление ще вземе решение да се рестартира плана. Участието на страната в плана дава повече шансове централата да бъде построена, настояват учените.
 
Експертите въпреки всичко не посъветваха директно страната да построи централата, само че предложиха разновидности, при които е допустимо този план да стане факт в български условия.
 

Процентното съответствие на присъединяване в плана сред страната и евентуалния вложител е въпрос на договаряне, посочи проф. Александър Тасев , началник на проучването за построяването на атомната централа. Най-добрият вид е съотношението притеглен личен капитал да бъде 70 към 30. А лихвата, по която ще се теглят заеми за АЕЦ " Белене " , да бъде 4,5%, посочи той.
 
Цената, на която АЕЦ " Белене " ще продава ток , зависи от параметрите, които ще се договорят, в случай че в действителност се даде рестарт на построяването на централата. Като цената на тока се движи в границите на 57 евро до 84 евро за мегават, по-вероятно е електрическата енергия да се продава на стойност, близка до горната граница.
 

Според Александър Тасев изследванията сочат, че в бъдеще ще има дефицит на електрическа енергия у нас . " В България се обрисува дефицит на базова мощ от към 2000 мегавата, която може да бъде нуклеарна ", изясни той.
 
Проектът за АЕЦ " Белене " има нотификация от Брюксел , само че е допустимо страната ни да търси утвърждение от Европейския съюз по някои параметри на сегашния план. Наличието на Оценка на въздействието върху околната среда и построена инфраструктура са преимущества, които биха дали преднина на този план с 5 до 8 години пред други такива, акцентират от Българска академия на науките.
 
 БГНЕС

Окончателното решение би трябвало да бъде взето бързо, само че не преждевременно , уточни и енергийният министър Теменужка Петкова . " Такова решение би трябвало да се вземе с консенсус. Когато се стигне до там да имаме решение, то ще бъде подложен и пред Народното събрание, с цел да може и той да произнесе като суверен ", разясни тя.
 
В последна сметка решението за втора атомна централа ще бъде политическо. Съществен проблем остава и намирането на стратегически вложител, който без държавни гаранции мъчно би се заел с построяването на централата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР