Ще бъдат организирани и други благотворителни базари за набиране на

...
Ще бъдат организирани и други благотворителни базари за набиране на
Коментари Харесай

Събраха над 4000 лева за изработването на нова восъчна фигура за експозицията в Бяла

Ще бъдат проведени и други благотворителни базари за набиране на средства

Общо 4312,34 лв. са събрани по време на благотворителния коледен базар, проведен в Бяла, Русенско. Средствата ще бъдат употребявани за изработването на нова восъчна фигура за откритата преди към година музейна експозиция в Арт центъра в града. Това заяви секретарят на общината Милена Пачелиева, представена от Българска телеграфна агенция.

Тя изясни, че на базара са предлагани коледни картички, играчки, сурвакници. Те са били ръчно направени от деца от всички учебни заведения и детски градини в града, както и посетителите на два центъра за обществени услуги.

" За изработването на нова восъчна фигура са нужни повече от събраните средства. Имаме концепция да организираме и други благотворителни базари. Общината също ще отпусне средства ", изясни Пачелиева.

Българска телеграфна агенция напомня, че музейната експозиция включва шест восъчни фигури на известни персони, свързани с историята на Бяла.

Представена е съветската баронеса Юлия Вревская, здравна сестра-доброволка в армията по време на Руско-турската освободителна война от 1877 - 1878 година. Тя идва в 48-ма военновременна болница в Бяла, Русенско, на 20 ноември 1877 година. На идващия месец е командирована в превързочния пункт на XII армейски корпус в близкото село Обретеник. Връщайки се в Бяла, Юлия Вревская не след дълго заболява от петнист тиф и умира на 5 февруари 1878 година. Погребват я край черквата в Бяла в униформа на милосърдна сестра, дружно с друга жертва на подлата болест - сестра Мария Неелова.

Има фигури на Колю Фичето - построил моста край град Бяла, на революционера Панайот Волов, намерил гибелта си във водите на река Янтра в региона на мостовото оборудване.

В експозицията е включен и княз Александър Батенберг, който на 20-годишна възраст е получил първия си медал в Бяла от съветския император Александър Втори, който също е показан.

Шестата фигура е на поета Петко Рачов Славейков, който едвам 18-годишен бил преподавател три месеца в Бяла.

Средствата за изработването на фигурите са събрани от дарения и с финансова помощ от Общината.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР