Щастието изглежда лесно в здраво тяло и без затруднения. Определени

...
Щастието изглежда лесно в здраво тяло и без затруднения. Определени
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Мисия "Достъпност"


Щастието наподобява елементарно в крепко тяло и без усложнения. Определени условия могат вечно да трансформират живота на индивида - по рождение, след болест или акцидент.

Около 52 милиона американци, или един от всеки шест, е с някаква форма на увреждане – от диабет до парализа. И в случай че всеки един от тези хора има контакт с още 1-2 души, всеки втори човек в Америка или е с увреждане, или има член на фамилията с увреждане.

„ Намираме се в Милениум парк, сърцето на Чикаго. Един прелестен град с прелестна архитектура, в който имах опцията да работя 4 години. Едно от нещата, което ме е впечатлявало постоянно обаче, е наличната среда за хората с физически уврежданияи хората в инвалидни колички. Американското общество е извървяло дълъг път, с цел да реализира днешните стандарти за хората с физически увреждания. Решаващ за това е бил Законът за хора с физически увреждания, признат през 1990 година “, сподели Иван Анчев от фондация " Достъпен свят ".
Снимка: Ладислав Цветков

Христофор Караджов от години живее в Съединени американски щати. Инцидент го слага в състояние, което трансформира напълно метода му на живот. За него България е неговата татковина, а София неговият град.

„ Много е мъчно, тъй като средата не е налична. Седем години след контузията си не се престрашавах да дойда. За първи път се прибрах през 2019 година и започнах да проучвам градската среда, като Магелан. 99% недостъпни места, до момента в който в Съединени американски щати след 1990 година и всички признати закони, сега аз не се възнамерявам за инфраструктурата. Ако изляза с другари на заведение, аз не се възнамерявам дали ще мога да вляза, да седна или да употребявам тоалетна “, показа Христофор Караджов, учител по публицистика в California State University в Лонг Бийч, Калифорния.

Какво може да се реализира за 32 години поредна политика, се вижда ясно в град като Чикаго.

„ Аз имам взор за един по-дълъг интервал от време, тъй като преди Чикаго съм живял и на други места в Америка. Когато ние дойдохме в Съединените щати, моята щерка играеше физическо образование дружно с другите деца. После по чисто медицински аргументи тя стартира да се придвижва все по-трудно и през 2016 година тя беше принудена да седне в инвалидна количка. Искам да създадем най-малко минималното да пренесем американския опит, който ние виждаме с вас, с цел да може хората, които са в инвалидни колички, да могат да вървят на учебно заведение, на културно мероприятие. Да са пълноценни жители, както ние с вас “, означи Иван Анчев от фондация " Достъпен свят ".
Снимка: Ладислав Цветков

Приетите правила и закони би трябвало да бъдат спазвани без никакъв компромис и изключение. Това е основно за реализиране на всяка цел.

Паркиране

На избраните места стопират единствено хора, имащи право на това. В противоположен случай санкцията е 250 $. Глобата се постанова абсолютно и изрично и не се вършат взаимни отстъпки. Ако не я платиш в границите на един месец, се удвоява. Ако не я платиш в границите на годината, не получаваш регистрационни номера и не можеш да шофираш, изясни Иван Анчев.
Снимка: Ладислав Цветков

Обществен превоз

В Америка публичният превоз не е привилегия, а е право за всеки един човек.

" Уви, в България е належащо три дни да се подаде съобщение, с цел да се качиш на БДЖ. Тук безусловно всеки трен разполага с рампа, с цел да се качва или слиза човек в инвалидна количка. Отделно от това има обезпечено място с обезпечени защитни колани. Виждате какъв брой елементарно става слизането и качването за хора с инвалидна количка. Това е обезпечено тяхно право и би трябвало да се съобразим с това “, изясни Иван Анчев.
Снимка: Ладислав Цветков

Училището

„ Адаптираната учебна среда е изключително значима за обществената интеграция. Дори и поради един възпитаник, всички табели са изписани с Брайловата писменост. Това е едно устройство, което разрешава всеки един да бъде изместен и да употребява тоалетната без проблеми. При пораждане на пожар, потреблението на асансьор е строго неразрешено, това е едно устройство, с което възпитаник в инвалидна количка се смъква по стълбите. Това е едно устрийство, което дава опция да се прави физиотерапия, даже и по време на образователния час “, добави Иван Анчев.

Технологии

Не единствено обществената среда е приспособена за хората с увреждания. На годишно ревю се показват и всички софтуерни достижения.

„ Голяма част от продуктите на това ревю са прелестни, само че и много скъпи. Но има и оптимални приложения, като това, което разрешава да бъде прикрепено към елементарна количка и ще усъвършенства предвижването “, споделя Иван Анчев.

„ Технологиите разрешават на хората с увреждания да бъдат самостоятелни. И тук основната дума е " самостоятелност ". Колкото повече хората с увреждания са самостоятелни, толкоз повече те могат да правят нещата, които желаят. По този метод са в по-малка взаимозависимост от страната или обществената система “, означи Лу Шомър, Директор на Ability Expo.

Преди 30 години в Америка е признато законодателство, което да облекчи живота на хората в неравностойно състояние и те да получат добра налична среда.

Ето какво споделя кметът на Елк Гроув, Илинойс, Крейг Джонсън, който 25 години ръководи своята община:

“Хубавото нещо при нас е, че Законът за хората с увреждания в Америка дава опция за мощното и очевидно включване на тези хора в дискусионния развой. Те са на всички места към нас – аз имам такива познати и другари, просто ги запитвам – по какъв начин да бъдат нещата, по какъв начин да ги създадем по-добре? Ние не бягаме от казуса, ние търсим пряк конфликт с него, с цел да го решим по-бързо “.

Съществена разлика сред България и Америка е, че локалните налози и такси остават в дадената община. Това дава опция на всеки кмет да влага в инфраструктура и по-добра среда на живот.

„ В „ Лозенец “ никакви локални налози и такси не отиват при кмета, те отиват в ГСО. България има проблем с децентрализацията. Около 5% от налозите, който плащате, отиват в общините и 95% отиват в страната. Което значи, че всички общини са на прехрана на страната и тя им отпуска толкоз, колкото реши. Това значи, че общините са постоянно тежко недофинансирани и потребностите на жителите, както на тези за досегаемост, отиват на последно място “, изясни Константин Павлов, областен кмет на община „ Лозенец “.

“Ние имаме доста работа да вършим. Със законодателството сме ок, само че и страната, и общината изостават със отговорностите си. Трябват повече вложения и смяна на обществената система на финансиране “, добави Константин Павлов.

„ Ние работим с към 600 хиляди души, само че включително се включват освен хората, които живеят в Чикаго, а и приходящи, т.е. хора с увреждания, които идват в града, с цел да работят тук, да се забавляват, да посещават културни събития и така нататък По принцип статистиката демонстрира, че хората с увреждания са към 20 % от популацията “, описа Лори Дитман от Отдела за работа с хора с увреждания към кметството на Чикаго.

Дългогодишната политика е за видимост и интеграция.

" Абсолютно знам хора от такива групи, които работят всевъзможни специалности. От служители на реда, медицински сестри, фотографи и видеографи, макар физическите си усложнения. Хората с всевъзможни типове усложнения, и отново да употребим тази гадна дума – увреждания, са част от обществото, те не са скрити. Докато у нас те са скрити. Когато бях малко дете, те са скрити. Макар, че имаме спортисти, само че не е значимо да кажем, той е подобен воин, качил се е на Монблан с инвалидна количка, или постигнал е такива резултати. Въпросът е тези хора да са част от обществото. Това е нормализиране на различността. Това е просто вкарване в обществото на хора, които имат някакви проблеми. Това няма отношение към това кой на какво е кадърен “, сподели Христофор Караджов.

По думите му, живее се и по този метод, стига да има общество, което да обезпечава опция за заслужен живот.

„ Всички това желаеме. Всеки да има заслужен живот. Да се труди почтено и никой да не е на лепта и милостиня, тъй като не му е обезпечена опция да си изкарва хляба почтено. Това е “, добави той.

“Държавите би трябвало да вземат своето решение, че одобряват хората с увреждания като съставка от обществото, и то като продуктивна част от обществото, в контраст на настоящето схващане, че това е " непродуктивна " част от обществото. Държавата (правителството) би трябвало да вземе стратегическото решение. Подпомагането на хората с увреждания да станат дейна част от обществото е освен вярно решение, само че и най-хубавото решение във връзка с тези хора “, означи Лу Шомър Директор на Ability Expo.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР