Търговците сигнализират за ръст на кражбите у нас. За 2023

...
Търговците сигнализират за ръст на кражбите у нас. За 2023
Коментари Харесай

„Абсолютно организирана дейност“: Огромен ръст на кражбите у нас

Търговците алармират за растеж на кражбите у нас . За 2023 година те регистрират нарастване от 70% по отношение на миналата 2022 година Според Българската ритейл асоциация става въпрос за проведена активност, която след това продължава в обществените мрежи с препродаване на откраднатите артикули.

Според асоциацията даже може да се приказва за пандемия в кражбите. И до момента в който преди години се е крадяло на дребно през днешния ден обстановката е друга. 

 „ Беше огромен потрес, не съм ги усетила “: Джебчийки откраднаха 600 лева от жена в столичен мол Тази сутрин 2 мин. „ Беше огромен потрес, не съм ги усетила “: Джебчийки откраднаха 600 лева от жена в столичен мол  Ръст от 70% на кражбите регистрират българските търговци за една година БГ Бизнес 2 мин. Ръст от 70% на кражбите регистрират българските търговци за една година  Младеж се опита да се измъкне след кражба в мол, преструвайки се на манекен (ВИДЕО) Светът 2 мин. Младеж се опита да се измъкне след кражба в мол, преструвайки се на манекен (ВИДЕО)  Нагла кражба на телефон в столичен мол Тази сутрин 1 мин. Нагла кражба на телефон в столичен мол  „ Беше огромен потрес, не съм ги усетила “: Джебчийки откраднаха 600 лева от жена в столичен мол Тази сутрин 2 мин. „ Беше огромен потрес, не съм ги усетила “: Джебчийки откраднаха 600 лева от жена в столичен мол  Ръст от 70% на кражбите регистрират българските търговци за една година БГ Бизнес 2 мин. Ръст от 70% на кражбите регистрират българските търговци за една година  Младеж се опита да се измъкне след кражба в мол, преструвайки се на манекен (ВИДЕО) Светът 2 мин. Младеж се опита да се измъкне след кражба в мол, преструвайки се на манекен (ВИДЕО)  Нагла кражба на телефон в столичен мол Тази сутрин 1 мин. Нагла кражба на телефон в столичен мол

Снимка: bTV

„ През последните една-две години към този момент виждаме безусловно проведена активност. Вече се краде на едро. Хора с четири големи жълти чанти, всяка от тях събира може би по 30-40 тениски. Един седи на вратата със заглушител, който заглушава антените, с цел да не подадат сигнал. Има един-двама, които занимават продавач-консултантите в магазина и други двама, които тъпчат торбите. Не желая да изучавам хората какво да вършат, само че елементарна чанта, когато се облепи с алуминиево фолио от вътрешната страна, алармата не хваща. Това го знаят доста хора “, уточни ръководителят на Българската ритейл асоциация Венцислав Николов.

Именно тъй като е най-лесно, най-често се крадат облекла, сподели той. По думите му постоянно крадците работят в групи, а към този момент има и фирми за доставка на крадени артикули.

„ Забелязвали сме такива креативен турнета – потеглят от София, Пловдив, Бургас, Варна. Няма терзание. Попадали сме на Facebook затворени групи, в които се продават крадени неща. Доколкото знаем има и хора, които работят по поръчка. Като излезе новата сбирка се споделя „ желая такова сако “ и той споделя „ аз ще ви го доставя ”, добави Венцислав Николов.

При някои търговци загубите доближават до 70%.

„ В момента, в който се направи инвентаризация в магазина, откри се, че са откраднати артикули да вземем за пример за 20 000 лева със идната данъчна декларация по Данък добавена стойност за месеца търговецът е задължен да си самоначисли Данък добавена стойност върху себестойността и да го внесе в страната. Така че загубата е стоката, която липсва, несбъднатият оборот и трето данъкът към страната “, обясни председателят на Българската ритейл асоциация.

По думите му крадците наподобяват на приблизително статистически купувачи и доста мъчно биват видяни.

„ Търговците сме правили какво ли не, с цел да се защитим. Инвестираме в камери, аларми и така нататък – те са на една крачка пред нас. Опитвали сме да сложим жива защита в магазините. Освен неналичията, които имаме, плащаме и на защитата “, сподели още Венцислав Николов.

По думите му в множеството случаи крадците не са наказвани, защото делото се приключва поради незнаен причинител или незначителност на действието, или пък не се повдига обвиняване, защото причинителят няма незаконно минало. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР