Щангистът Карлос Насар се доказва като феномен не само за

...
Щангистът Карлос Насар се доказва като феномен не само за
Коментари Харесай

Карлос Насар: Златният вундеркинд на спорта

Щангистът Карлос Насар се потвърждава като феномен освен за българския, само че и за международния спорт. Роденият в Червен бряг тежкоатлет направи шеметно завръщане след неуместно разкъсан ахилес и завоюва Световната купа в Доха (Катар) с нов международен връх в изтласкването на категория до 89 кг.

Насар е на едвам 19 години, само че към този момент има сериозна визитка при мъжете със международна и европейска трофеи. Световен първенец е и при младежите, където е още два пъти първенец от Европейските игри притежател на Световна купа.

Карлос Мей Насар е от разбъркан генезис - майка му е българка, а татко му - ливанец. На 12 декември 2021 година става международен първенец в категория до 81 кг на шампионата в Ташкент, Узбекистан като слага международен връх от 208 кг в изтласкването. Това е първа международна купа за страната ни от 2007 година, когато първенец стана Иван Стоицов.

КАРИЕРА

Още в дебюта си на огромно съревнование става европейски първенец за юноши на 14-годишна възраст в Милано през 2018 година. Година по-късно е със злато от международното за кадети до 17 години в Лас Вегас и от европейското до 15 години в Ейлат. През 2020 година печели международната купа за младежи от онлайн шампионата в Перу. Пролетта на 2021 година е европейски вицешампион в дебюта си при мъжете, като в категория до 81 кг остава единствено на един кг от италианеца Антонио Пицолато.

На Европейското пъвенство в Ереван през 2023 печели златен орден като слага международни върхове в изтласкването и в дуела.

КРИЗИ

Въпреки че кариерата на Карлос е къса, тя към този момент мина пред две доста съществени рецесии. Миналото лято той взема решение да удължи почивката си на Слънчев бряг преди да се причисли към лагера на националния тим на Белмекен за международното състезание в Колумбия. Впоследствие от курорта пристигна новината, че първенецът е задържан за шофиране в нетрезво положение, а в колата му е открита марихуана. Насар в началото отхвърли да се е замесвал в сходно нещо, само че след това стана ясно, че ще би трябвало да се яви в съда. Споразумение с прокуратурата му разреши да остане на независимост с условна присъда и да продължи подготовка за европейското в Ереван. А казусът можеше да има доста по-тежки последици, защото опиатите са в забранителния лист на Световната антидопингова организация (ВАДА), макар че не оказват помощ да вдигаш по-тежки тежести.

Евентуална допинг издънка на Карлос пък би срутила без време кариерата му, която при всички триумфи досега може би в действителност занапред стартира. 

В първите дни на май пък той скъса ахилес при битов случай. Самият Насар отхвърли да изясни по какъв начин тъкмо се е стигнало до контузията, само че тя за повторно сложи кариерата му на карта.

За благополучие той съумя да се възвърне удивително бързо, да влезе във форма и към този момент да реализира резултати.

Всъщност кариерата на Карлос Насар можеше да завърши скоропостижно и по самостоятелни от него аргументи. Само допреди два месеца повдигането на тежести бе застрашено с изваждане от олимпийската стратегия, което доста би понижило цената на спорта. В последна сметка Международния олимпийски комитет го остави най-малко до Лос Анжелис 2028.

Трусове имаше и на българска земя, откакто в продължение на близо две години щангите бяха в сериозна управническа рецесия поради дейностите на предходния си ръководител Неделчо Колев, който отхвърли да признае избирането на настоящия Ариф Маджид и го апелира в съда. Това докара до безпаричие, кавги и даже закани за протест от страна на състезателите. В последна сметка Маджид съумя да встъпи в служба и да възстановява обстановката в щангите, а даже да вземе Европейско състезание през февруари следващата година.

КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА?

Преди това, когато страната към момента помагаше на спорта, а министър на младежта и спорта беше Красен Кралев бяха ремонтирани залите във Варна, Асеновград, Русе, Хасково, Търговище и Велико Търново. Националната база в „ Дианабад “ пък бе главно реновирана по време на първия кабинет Борисов.

В момента спортът е оставен на самотек и оцелява с помощта на хора като Ариф Маджит и гении като Карлос Насар.

НАДЕЖДА ЗА ПАРИЖ

С успеха си на Световната купа в Дока вундеркиндът Насар към този момент си обезпечи и на процедура квота за Олимпийските игри в Париж. Притесненията дали ще успее да се възвърне от травмата в ахилеса избледняват. Сега почитателите на българския спорт чакат Игрите през 2024 година с вярата, че след цели 20 години повдигането на тежести ще ни зарадва с олимпийска купа или най-малко орден.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР