Шри Ланка предприе значителна стъпка към забрана на бурката на

...
Шри Ланка предприе значителна стъпка към забрана на бурката на
Коментари Харесай

Шри Ланка забранява бурката на обществени места

Шри Ланка предприе забележителна стъпка към възбрана на бурката на обществени места и други покривала от съображения за националната сигурност.
Министърът на публичната сигурност Сарат Веерасекара сподели пред Би Би Си, че е подписал заповед на кабинета, която в този момент се нуждае от утвърждение от Народното събрание.
Длъжностни лица споделят, че чакат възбраната да влезе в действие доста скоро.
Ходът идва близо две години след вълната от координирани офанзиви против хотели и църкви на Великденската неделя. Атентатори-самоубийци се насочиха към католически църкви и туристически хотели, убивайки над 250 души през април 2019 година Войнствената формация " Ислямска страна " съобщи, че е направила офанзивите. Докато управляващите намериха бунтовниците, беше внедрена незабавна краткосрочна възбрана за покривала на лица в преобладаващата от будисти нация. Сега държавното управление счита да го вкара за непрекъснато.
Веерасекара сподели пред кореспонденти, че бурката е " знак за набожен екстремизъм, който се е появил неотдавна ". Той добави, че това „ визира националната сигурност “ и че е наложена непрекъсната възбрана.
" Така че подписах това и то ще бъде приложено доста скоро ", сподели той.
Правителството възнамерява да забрани над 1 000 ислямски учебни заведения медресе, които съгласно него нарушават националната просветителна политика.
„ Никой не може да отвори учебно заведение и да преподава на децата каквото си желае. Това би трябвало да бъде съгласно държавна, просветителна политика. Повечето от нерегистрираните учебни заведения преподават единствено арабски език и Корана, тъй че това е неприятно ", сподели Веерасекара.
Хилми Ахмед , подпредседател на мюсюлманския съвет на Шри Ланка, съобщи пред Би Би Си, че в случай че чиновниците имат проблеми с идентифицирането на хората в бурки, „ няма да има възражения от никого за унищожаване на покривалото на лицето за определяне на еднаквост “.
Той сподели, че всеки има право да носи покритие за лице, без значение от вярата си: " Това би трябвало да се преглежда от позиция на правата, а освен от религиозна позиция. "
Планираните от държавното управление ходове следват заповед от предходната година, която направи кремацията на жертвите на Covid-19 наложителна, в сходство с практиката на болшинството будисти, само че против желанието на мюсюлманите, които погребват своите мъртви. Тази възбрана беше анулирана по-рано тази година след рецензии от страна на Съединени американски щати и интернационалните правозащитни организации.
Миналият месец сесия на Организация на обединените нации по правата на индивида прегледа нова резолюция по отношение на възходящите проблеми с правата в Шри Ланка, в това число по отношение на отношението към мюсюлманите. Шри Ланка бе призована да държи под отговорност нарушителите на човешките права и да дава правораздаване на жертвите на своята 26-годишна революция. В спора от 1983-2009 година починаха най-малко 100 000 души, най-вече цивилни от малцинствената тамилска общественост. Шри Ланка изрично отхвърли обвиняванията и помоли страните членки да не поддържат резолюцията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР