Шоу под карантина – музиканти на Балканите с гъвкав подход

...
Шоу под карантина – музиканти на Балканите с гъвкав подход
Коментари Харесай

Dubioza Kolektiv с „Шоу под карантина“

Шоу под карантина – музиканти на Балканите с еластичен метод към затворените граници и изолацията. Примерът е на една позната у нас босненска група Dubioza Kolektiv. Кристина Баксанова беседва за концепцията с един от музикантите.

Времето под карантина може да бъде и занимателно - това твърдят музикантите от Dubioza Kolektiv. От края на март, когато съвсем цяла Европа замря, групата излъчва онлайн „ Шоу под карантина “ всеки понеделник в обществената мрежа.

„ Ние живеем в три разнообразни страни, в шест разнообразни града. От години работим благодарение на интернет и в този момент използвахме тази система, с цел да създадем шоуто под карантина. Много хора ни се обадиха след първото издание и желаеха да знаят какво е магическото приложение, което ни разрешава да свирим по едно и също време. Разбира се, няма такова. Записваме всичко авансово. Ако имаше приложение, всичко щеше да е доста по-лесно, тъй като за един епизод ние работим повече от седмица. Коства ни доста сила и доста време, само че най-после си заслужава “, споделя Брано Якубович от групата.

Текстовете на техните части са свързани с настоящи и злободневни тематики, постоянно сериозни към предразсъдъците, популизма и тесногръдия шовинизъм на Балканите. Сега във фокус е и новият ковид.

„ По време на това пандемично време ние не можем да пътуваме и да свирим пред аудитория, както нормално вършим. Ще използваме тези месеци, с цел да създадем нови песни и да напишем нова музика. Вече направихме 5 епизода на „ Дубиоза шоу под карантина “, ще създадем още. Ще използваме времето, с цел да създадем нови неща и ще репетираме, с цел да сме подготвени, когато още веднъж тръгнем по света и се срещаме с нашата аудитория, за която ще свирим “, добавя Брано.

COVID-19 блокира музикантите в домовете им в Босна и Херцеговина, Хърватия и Словения. Но рестриктивните мерки имат и своите позитивни страни.

„ Какво значи за мен предизвикването да си остана в у дома? След толкоз години, които прекарахме на път, най-сетне открих време да свърша у дома, всичко, което не успявах да свърша. Например, смених крушката в спалнята. Печката в кухнята не работеше и други такива неща, за които едвам в този момент открих време да поправя. За премията получих доста секс и обич от жена ми. Така че моето обръщение е използвайте това време за обич “, споделя Брано.

С концертите онлайн всеки понеделник музикантите са един от гласовете в Европа, които се пробват да издигнат духа във време на пандемия, само че и да стимулират хората да съблюдават разпоредбите за отдалеченост.

„ Как можем да останем във връзка?! Точно в този момент е по-важно да останем дезинфекцирани! Когато се оправим с вируса още веднъж ще пътуваме и ще се свържем още веднъж. Ще свирим още веднъж музика и ще вършим шоута. До тогава – благодарим, България! Останете у дома! “, споделя Брано.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 1 097 73 52 190 Света 2 699 460 63 744 188 930 740 366 Заразени* Нови Починали България 1 097 73 52 Света 2 699 460 63 744 188 930
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР