Шотландската занаятчийска пивоварна BrewDog обяви по-рано този месец инициатива Купувате

...
Шотландската занаятчийска пивоварна BrewDog обяви по-рано този месец инициатива Купувате
Коментари Харесай

„Купете нашия продукт и ние ще засадим дърво“ – можем ли да вярваме на „зелените“ послания?

Шотландската занаятчийска пивоварна BrewDog разгласи по-рано този месец самодейност „ Купувате бира, получавате дърво “ ( “Buy one, get one tree ” – игра на думи, при която „ free ” (безплатно) е сменена от „ tree ” (дърво) – б.р.), като дават обещание за всяка опаковка от шест бутилки питие да засадят едно дърво в Мадагаскар. Пивоварната, дружно с сътрудниците си в Мадагаскар Eden Project, възнамеряват да засадят най-малко 1 млн. дървета в границите на тази година.

„ Искаме да сме катализатори на смяната “, декларира Джеймс Ват, съосновател на BrewDog. Компанията си слага за цел да бъде изцяло въглеродно неутрална до август 2023 година Тоест, засадените от нея дървета да гълтам тъкмо толкоз въглероден диоксид, колкото компанията генерира, до момента в който създава бира, само че също по този начин и да употребява електрическа енергия, генерирана от вятърни турбини и да редуцира използването на вода в индустриалните си процеси.

Напоследък сходни начинания афишират от ден на ден компании, оповестява Файненшъл таймс. Сред тях са козметичната компания Garnier, които дадоха обещание да засаждат дърво за всеки един техен крем за лице, който се продаде в английската верига за търговия на дребно Asda. Такива начинания развиват и Procter&Gamble, Hendrick’s gin и часовниците Fossil.

Зелените начинания са най-различни. Саденето на дървета да вземем за пример постоянно се употребява в маркетинга на фирмите, тъй като елементарно се схваща от потребителите, а също така може да се употребява за понижаването на общите излъчвания на фирмите.

Още повече тези начинания са относително евтини. Eden Project да вземем за пример таксува единствено 0,10 $ за засаждането на едно дърво, други организации  като Saving Nature, WeForest и One Tree Planted вземат по 1 $.

Очевидно клиентите обичат тези акции. Анализ на звеното за устойчиви политики към Университета в Ню Йорк Stern Center демонстрира, че в интервала 2016-2019 година единствено 16% от потребителските артикули в Съединени американски щати са били рекламирани посредством някакви „ зелени “ планове. И въпреки всичко точно тези 16% от стоките генерират 50% от растежа в бранша на търговията на дребно.  

Бизнесът с дървета занапред ще пораства. One Tree Planted възнамеряват да засадят 17 млн. дървета през 2021 година, което е с 70% повече спрямо предходната година. Това не е нищо спрямо упоритостите на Eden Project, които желаят да засадят 240 млн. дървета през 2021 година, с 22% повече спрямо 2020 година и 4 пъти повече спрямо 2019 година

Но някои откриватели акцентират, че не всички стратегии за садене на дървета си наподобяват и някои от тях в действителност са доста повече маркетингови трикове, в сравнение с нещо друго.

„ Много е значимо самодейностите за садене на дървета да са в звук с научните проучвания, а не да се случват безсистемно “, разяснява Майк Бърнарс Лий, професор в Университета на Ланкастър и създател на консултантския тинктанк Small World Consulting. Според него съществува риск тези акции да увредят биоразнообразието или салдото в дадени екосистеми. Също по този начин би трябвало да се заобикалят инвазивни дървесни типове – които нормално са по-евтини за засаждане.

„ Компаниите би трябвало да дават ясна информация по какъв начин техните начинания за засаждане на дървета се вписват в по-мащабен взор за възобновяване на околната среда. Трябва да се гледа цялата картина “, разяснява Карол Фъргюсън от неправителствената група CDP.

Въпреки всички начинания данни на Организация на обединените нации демонстрират, че всяка година светът губи към 5 млн. хектара гори. Заключението на Организация на обединените нации е, че надалеч по-важно от маркетинговото садене на нови фиданки е огромните компании да понижат фрапантно потреблението си на новоотсечена дървесина. Така да вземем за пример Procter&Gamble беше подложена на критика, че макар своята самодейност за садене, създават тоалетна хартия, което води до дефорестация.

Все отново не може да се отхвърли, че процесът по нови " зелени " кампании е положителен и най-малкото провокира от ден на ден хора да се замислят за отпечатъка, който вършат върху планетата и по какъв начин това може да се промени.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР