Шоково поскъпване на основните храни заради по-високите цени на тока

...
Шоково поскъпване на основните храни заради по-високите цени на тока
Коментари Харесай

Токът ще удари шоково цените на колбасите

Шоково повишаване на главните храни поради по-високите цени на тока и природния газ предвиждат производители и преработватели. В комерсиалната мрежа най-сериозен растеж ще има при месните и млечните артикули, хляба, яйцата, плодовете и зеленчуците. Това е планувала пред economic.bg изпълнителният шеф на Асоциацията на месопреработвателите доктор Диляна Попова. Месопреработвателните компании не могат да плануват с какъв брой % ще скочи цената на месото, защото електрическата енергия се покачва ежеминутно.

Преди седмица браншовите организации от хранителната промишленост са поискали незабавна среща с министъра на енергетиката Андрей Живков. " На тази среща ни обясниха, че схващат казуса, само че в последна сметка не виждат изясненост по какъв начин ще се развият нещата. Според тяхна прогноза до март следващата година ще продължаваме да сме в тази комплицирана обстановка. Нужно е да се вземат незабавни ограничения, тъй като януари и февруари ще бъде късно ", съобщи Попова. Много от месопреработвателните предприятия няма да имат опция да работят. Очакват се банкрути.

Освен с високите цени на електрическата енергия и природния газ, браншът би трябвало да се оправя с транспортните разноски. " Продуктите ни имат къс период на валидност. От друга страна се усилват и цените на фуражите. Изпитваме и сериозен проблем с работната ръка - хората не желаят да работят в производството. Всички тези фактори ще доведат до нарастване на цените на саламите ", предвижда Попова. Тя обаче не се нае да каже с какъв % ще скочи цената на месото. Преди време от асоциацията оповестиха, че от началото на месеца саламите в магазините ще нарастнат с сред 8 и 10%. Средно 15% от себестойността на тези артикули се образува от цената на тока.

Браншът упорства за глътка въздух, което съгласно него се показва в по-нисък Данък добавена стойност върху храните.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР