Шокови сметки за отопление ще плащаме през следващите месеци, а

...
Шокови сметки за отопление ще плащаме през следващите месеци, а
Коментари Харесай

Тежко ви и горко, ако се топлите на парно или климатик

Шокови сметки за отопление ще плащаме през идващите месеци, а измежду аргументите за това е желанието на министъра на финансите Асен Василев да изпълни държавния бюджет. Ако се отоплявате на газ или на дърва, тази зима ще дадете по-малко пари. Но сметките ще набъбнат за хората с парно и отопляващите се с климатици, написа „ Труд “.

Хората с парно ще заплащат с малко над 10% по-скъпо за отоплението през зимата, макар внезапното поевтиняване на газа по отношение на предходната година. Цената са самото отопление беше увеличена минимално. Но от Министерство на финансите и депутатите взеха решение, че за хората с парно не е належащо да има понижена ставка на Данък добавена стойност, както беше през предишния отоплителен сезон. За заведенията за хранене остава по-ниският Данък добавена стойност от 9 на 100, само че за хората с парно беше върната общоприетата ставка от 20%, което ще докара до покачване на сметките.

Например, в случай че през предходната година за апартамент от към 80 кв. метра в София през най-студените месеци едно семейство е платило по 390 лева, в този момент ще би трябвало да заплати 430 лева По-малки ще бъдат сметките, единствено в случай че времето се задължи по-топло от предходната зима.

В резултат на поевтиняването на газа, в този момент може да бъдат открити дърва за огрев и пелети на по-ниски цени от предходната година. Отоплението с дърва и екобрикети излиза по-евтино от парното, демонстрират калкулации. Отоплението с природен газ е малко по-скъпо от потреблението на дърва и екобрикети, само че тази година също ще бъде по-евтино от парното.

През месец ноември предходната година “Булгаргаз ” продаваше газ на цена от 123,87 лева за мегаватчас без данък и Данък добавена стойност. В момента цената на “Булгаргаз ” е доста по-ниска – 88,61 лева за мегаватчас, което води до поевтиняване и на горивото, което стига до семействата. Цената на газа даже е по-ниска от ноември 2021 година, когато беше 93,19 лева за мегаватчас.

Но през ноември 2021 година цената на парното в София беше 98,48 лева за мегаватчас, а в този момент цената е 137,93 лева за мегаватчас. Това съставлява повишаване на парното с над 40 на 100 в границите на две години, в случай, че цената на газа в този момент е по-ниска. В резултат на всичко това отоплението с парно към този момент излиза прекомерно скъпо за доста семейства.

За апартамент от към 80 кв. м. в София през най-студените месеци на предходната година пристигнаха сметки за към 390 лева През тази зима при същите температури за отопление на жилището семейството ще даде към 40 лева повече по отношение на същия месец на предходната година.

Ако през предходната зима за целия отоплителен сезон сметката за парно е била 1500 лева, през тази зима семейството ще би трябвало да заплати към 1650 лева, или с близо 150 лева повече. Като тези пари няма да отидат за газ, за заплати в топлофикацията или за поправки, а непосредствено ще влязат в държавния бюджет, тъй като тази зима покачването на сметките за парно идва напълно от връщането на ставката на Данък добавена стойност на 20 на 100.

Идеята Данък добавена стойност за парното да бъде понижен на 9% беше по-ниската ставка да важи до момента в който цената на газа е рекордно висока. Сега газът е много по-евтин от предходната година, само че цената на парното не беше понижена, а в противен случай – даже без Данък добавена стойност е с минимално нарастване.

Но от Министерство на финансите взеха решение, че подпомагането на семействата посредством по-ниска ставка за парното би трябвало да завърши и не предложиха удължение на периода на потребление на ставката от 9 на 100. При заведенията за хранене обаче министърът на финансите Асен Василев предлага действието на по-ниската ставка на Данък добавена стойност за бъде удължено, а наред с това предлага ограничения за излизане на сектора на ярко. При заплащането на парно обаче, ограничения за излизане на семействата на ярко не се постановат, тъй като не могат да избягат от заплащане на Данък добавена стойност, и по-високата ставка на налога беше върната.

Алтернативите за отопление също не са по никакъв начин евтини. Отоплението посредством дизелово гориво излиза много скъпо, макар че е по-евтино от предходната година, тъй като цените на горивата леко се успокоиха. Използването на казан за ток или на пропан-бутан за отопление излиза по-евтино, само че разноските също са обилни. По-евтино излиза потреблението на дърва за огрев или екобрикети.

Ситуацията ще се промени при старта на свободния пазар

С климатик към момента е най-изгодно

Инвестицията няма да може да бъде изплатена

Отоплението с климатик към момента е преференциално, само че с излизане на семействата на свободния пазар на ток това ще се промени.

Отоплението с климатик продължава да е най-евтино. Причината за това е, че актуалните климатици са извънредно енергоспестяващи и съотношението сред отделяна топлота и изразходвана сила доближава 5 към 1. Това обаче зависи от енергийния клас на климатика. Най-икономичните климатици са хиперинверторните.

Те имат най-високи коефициенти на промяна на силата при отопление и изстудяване. Първоначалната инвестиция за тях е висока, само че се изплаща с времето. Отоплението с климатици от висок клас коства близо два пъти по-евтино в сравнение с с парно и за апартамент от 80 кв. м през най-студените месеци излиза към 200 лева на месец.

Използването на климатици към момента е преференциално, тъй като цената на тока за бита се дефинира от КЕВР. Цените на тока са контролирани, само че през тази зима сметките на хората, отопляващи се с климатик, ще бъдат по-високи, тъй като от 1 юли цената на електрическата енергия за битовите консуматори беше нараснала приблизително с 4,4%. Традиционно през последните години подвигат цената на парното и тока в средата на годината, когато хората не заплащат сметки за отопление. Подобна ще бъде обстановката и през 2024 година

Първоначално беше планувано първата стъпка за либерализация на пазара на ток да бъде от 1 януари 2024 година, само че депутатите взеха решение това да стане от 1 юли идната година.

А от края на 2025 година семействата ще минат напълно на свободния пазар на ток, което може да докара до два-три пъти покачване на цената. През предходната година поради високите цени на дърва за огрев, пелети и газ доста хора купиха климатици, с цел да им излезе отоплението по-евтино. Действително при потребление на климатик от висок клас в този момент отоплението излиза по-евтино, в сравнение с с парно. Но единствено след две години обстановката ще бъде радикално друга.

Токът за бита ще бъде доста по-скъп. За да бъде изплатена една инвестиция в климатик, той би трябвало да бъде употребен няколко години. Но хората, които купуваха климатици предходната година, може да нямат тази опция, тъй като след две години може да се наложи да се върнат на отопление на дърва, поради високите цени на тока.

Въвеждат базова цена на електрическата енергия за семействата

От 1 юли държавното управление дефинира цената на тока

Промените влизат в действие от средата на 2024 година

От средата на идната година държавното управление ще взема решение каква да бъде цената на тока за бита. Тази скица за установяване на цената ще продължи до края на 2025 година

Правителството ще взема решение какви сметки за ток да заплащат жителите. Това гласят новите текстове в Закона за енергетиката, които наскоро Народното събрание отново одобри като отхвърли ветото на президента върху измененията.

От 1 юли 2024 година ще бъде избрана базова стойност на електрическата сила за 1 мегаватчас, която битовите консуматори ще би трябвало да заплащат. Към тази базова цена ще бъдат добавени разноските на доставчиците на електрическа енергия със съответна норма на облага и по този начин ще се дефинира цената на тока за бита. От средата на идната година доставчиците на ток ще купуват електрическа енергия по пазарни цени. А за разликата сред пазарната цена и базовата цена за семействата ще бъдат изплащани обезщетения, както сега такива обезщетения има за бизнеса, в случай че купуват електрическа енергия на цена над 200 лева за мегаватчас.

Цената на тока за семействата от 1 юли 2024 година ще бъде избрана с стратегия на Министерски съвет, гласи Законът за енергетиката.

Домакинствата може да не получат обезщетения за високите цени на тока за цялото количество потребена от тях електрическа енергия. Компенсацията може да бъде за цялото или единствено за част от купеното количество електрическа сила от битовите крайни клиенти, гласи законът. Освен това размерът на компенсацията може да бъде друг съгласно количеството закупена електрическа сила. Тоест за хората с по-малко ползване на ток изплащаните обезщетения може да са по-големи от тези, които харчат повече електрическа енергия. Всичко по отношение на цената на тока за бита ще взема решение Министерският съвет, като това ще продължи до края на 2025 година Тогава обезщетенията стопират и семействата ще заплащат пазарна цена на тока.

Домакинствата в остарели жилища с по-голям късмет за енергийни помощи

Работещите хора заплащат, за да вземем парите от Европейски Съюз

Енергийна беднотия съгласно вида на постройката

За енергийно бедните ще има помощи от началото на 2026 година, само че кои ще имат право на подкрепяне, ще вземат решение административно.

Работещите хора със междинни приходи ще платят цената за промяната на пазара на ток. За хората с най-високи приходи няма огромно значение дали сметката им за ток е 100 лева, 200 лева или 300 лева За тези с най-ниски приходи от края на 2025 година ще има помощи за енергийна беднотия, плануват последните промени в Закона за енергетиката. Но хората със междинни приходи ще би трябвало да заплащат доста по-високи цени на тока.

При дебатите в Народното събрание за отменяне на ветото на президента върху измененията в Закона за енергетиката и представители на опозицията и на ръководещото болшинство разясниха, че измененията са направени, с цел да получим идващия транш от парите по Плана за възобновяване и резистентност. В директивата на Европейски Съюз няма последна дата за либерализиране на пазара на електрическа енергия.

Но в Плана за възобновяване и резистентност по време на държавното управление на Кирил Петков беше записан ангажимент в България да бъдат въведени пазарни цени на тока до края на 2025 година И в този момент, с цел да получим парите от Европейски Съюз, този ангажимент би трябвало да бъде изпълнен.

Подготвената разпоредба за енергийната беднотия планува, че помощи ще получат семействата, които откакто платят разноските си за сила, имат приходи на човек под линията на беднотия. За установяване на типовото ползване на сила постройките са разграничени на пет вида според от това по кое време са издигнати и дали са санирани.

Хората, които живеят в остарели здания, имат доста по-голям късмет да попаднат в групата на енергийно бедните, тъй като нужната им “първична невъзобновяема сила ” за година е 400 kWh за кв. м, гласи наредбата. В многофамилни жилищни здания, които са актуализирани до енергиен глас B, междинното ползване за година съгласно наредбата е единствено 135 kWh на кв. м.

Но наредбата е написана, тъй че годишно административно ще вземат решение кои хора имат право на помощи за енергийна беднотия и кои нямат. Необходимата за жилището “първична невъзобновяема сила ”, записана в наредбата, ще се умножава по коефициент, отчитащ загубите за рандеман, произвеждане и транспорт на сила. Този коефициент ще се дефинира от Агенцията за стабилно енергийно развиване.

При състояние, че потреблението на сила от семействата не зависи от загубите за произвеждане и рандеман, а от други неща, като да вземем за пример дали употребяват бойлер или имат топла вода. Както и дали жилището се намира в южните региони на страната, където през зимата е по-топло, или високо в планината, където температурите са по-ниски.

Типовото ползване на сила няма да зависи от това дали апартаментът има нова дограма, дали жилището е тухлено или панелно, дали отоплението е на дърва, климатик или парно, за старите жилища, които не са санирани, няма да има и значение дали става въпрос за къща или за апартамент.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР