Шокиращите кадри на тела, пръснати из улица в украинския град

...
Шокиращите кадри на тела, пръснати из улица в украинския град
Коментари Харесай

Само снимки на военни престъпления в Украйна са недостатъчни за съда

Шокиращите фрагменти на тела, пръснати из улица в украинския град Буча, приказват за военни закононарушения, само че представянето на юридически доказателства, а още повече осъждането на отговорните, е мъчителна задача, предизвести интернационален специалист.

Филип Грант, шеф на неправителствената организация " Трайъл ", профилирана в битката против безнаказаността при закононарушения против човечеството, предизвестява в самото начало на изявление с Агенция Франс Прес: " Самите фотоси рядко се считат за решаващи доказателства. Те могат да покажат значими детайли, само че няма да разкрият цялата история ", прибавя той, като предлага да се подхожда с " нерешителност " и напомня за операции и неправилни тълкувания в предишното.

Споменът за подправеното кръвопролитие в Тимишоара, Румъния, през 1989 година още е жив, също както този за напълно действителното в Катин през 1940 година, осъществено от Съветския съюз, който упрекна за него нацистите.

Публикуваните в интернационалните медии фотоси и видеозаписи от Буча, показващи тела на улицата, някои с вързани зад тила ръце или отчасти обгорели, както и всеобщи гробове, провокира интернационално отвращение.

Украинските управляващи настояват, че съветски бойци са избили мирни жители - нещо, което Москва отхвърля, като упреква украинските управляващи, че са инсценирали всичко.

В съответния случай с Буча " наподобява много ясно, че са били осъществени военни закононарушения ", споделя Грант.

Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида съобщи във вторник, че " всичко сочи към това, че мирни жители са били съзнателно взети на прицел ", което съставлява де факто военно закононарушение, оповестява Българска телеграфна агенция. Но Филип Грант акцентира: единствено фотосите не разрешават " да се припише тази отговорност на съответно лице или група ".

Дори в случай че определите, че " руснаците са го създали ", изяснява той, " би трябвало да знаем кой го е наредил ". " Дали е (руският президент) Владимир Путин? Дали е командващият на терен? Дали е бандитско поделение? "

" От позиция на наказателната отговорност е прекомерно рано да се каже кой ще би трябвало да се яви на съд за тези закононарушения ", акцентира той. Процес, който ще бъде дълъг и комплициран.

Международният углавен съд, Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида и все по-голям брой страни желаят следствие на военните закононарушения, осъществени в Украйна от началото на съветското настъпление на 24 февруари, само че Грант предизвестява, че ще им следва " доста работа за извършване ".

Първата стъпка във всяко сходно следствие е " да се уверим, че е било осъществено закононарушение. Това може да наподобява явно, само че не всеки път е по този начин ", напомня Грант, изключително в подтекста на една война.

По време на война убиването на хора може да е законно: гибелта на боец по време на борба не се счита за закононарушение. Но в случай че той бъде погубен, откакто е бил ранен или покорен, към този момент става такова.

Ако бойци бъдат убити в борба и заровени в общ гроб, това не е закононарушение. Но " в случай че намерите в всеобщия гроб семейство цивилни, евентуално е закононарушение ", изяснява експертът.

След като бъде несъмнено, че е било осъществено закононарушение, следва постоянно по-сложната задача да се дефинира кой е виновен за него. Военните закононарушения включват " голям брой нива " на отговорност в цялата командна верига и " до самия ѝ връх ", съгласно Грант.

В последния случай най-трудното е " да се получи достъп до обвинените ", добави той.

Ако украинското следствие " демонстрира наказателната отговорност на Путин, би трябвало да заловите лицето ". " Това няма да е елементарно ", само че " е допустимо ", счита той.

За военните закононарушения не съществува отминалост. Освен самият президент Путин " евентуално има стотици лица в апарата на службите за сигурност, които може в някакъв миг да бъдат държани виновни, без даже да приказваме за бойците на терен ", споделя Грант.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР