Шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена със зимните

...
Шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена със зимните
Коментари Харесай

АПИ: Карайте внимателно и без резки маневри

Шофьорите да карат деликатно и със скорост, съобразена със зимните условия, и без внезапни маневри, молят от АПИ.

Над 1000 машини почистват пътните настилки в регионите със снеговалеж сега. Работата на екипите не е серпантина, само че при продължаващи превалявания е невероятно пътищата да са почистени до асфалт, показват в известие от организацията.

АПИ напомня, че поддържането на пътната инфраструктура е разграничено на четири равнища, регламентирани в разпоредба.

В равнище "А " на поддържане са пътищата с активност на придвижването над 4000 моторни транспортни средства дневно, каквито са автомагистралите и първокласните пътища, и направленията, свързващи прилежащи области. Допустимата дебелина на снежната завивка на платното при снеговалеж за равнище "А " е 3 см. Максималният период за осъществяване на снегопочистващите действия от момента на прекъсване на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването до реализиране на условията за равнище "А " е 2 часа.

В равнище "Б " са пътищата с трафик сред 2000 и 4000 МПС дневно. Допустимата дебелина на снежната завивка на платното при снеговалеж е 5 см. Максималният период за осъществяване на снегопочистващите действия от момента на прекъсване на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до реализиране на условията за равнище "Б " е 3 часа.

В равнище "В " са пътищата с трафик сред 500 и 2000 МПС дневно. Допустимата дебелина на снежната завивка на платното при снеговалеж е 7 см. Максималният период за осъществяване на снегопочистващите действия от момента на прекъсване на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до реализиране на условията за равнище "В " е 5 часа.

В равнище "Г " са пътищата с трафик по-малко от 500 МПС дневно. Допустимата дебелина на снежната завивка на платното при снеговалеж е 10 см. Максималният период за осъществяване на снегопочистващите действия от момента на прекъсване на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до реализиране на условията за равнище "Г " е 8 часа.

Снегът сътвори съществени проблеми и по автомагистрала „ Тракия”, като тук-там блокира придвижването.

В Родопите часове наред планинските проходи останаха затворени за камионите. Образуваха се километрични опашки в сектора сред София и Пазарджик. Интензивният снеговалеж и понижената видимост станаха причина за произшествия.

Рано сутринта за малко беше спряно придвижването по автомагистрала „ Тракия” в сектора сред София и Пазарджик за разчистване на аутобана. Снегът затрупа планинските проходи.

От сутринта до обед полицията спираше придвижването на тирове по пътищата Белово-Юндола и Якоруда-Велинград. Шофьорите на тирове недоволстваха. Заради закъснението заплащат санкции, а компаниите - неустойки за забавените доставки.

Силни снегонавявания и непочистени пътища има и в Северозападна България. През целия ден по пътищата имаше проблеми със закъсали коли и произшествия.

Към обяд колони от леки и тежкотоварни коли задръстиха интернационалния път за „ Дунав мост 2” край Монтана. От Пътната организация се опитваха да отпушат придвижването.

Между Мездра и Ботевград аварирал тир изцяло сковава придвижването. Образуваха се големи колони от камиони. Отбиваха единствено леките коли през дефилето.

Заради снегонавявания основният път Е79 от Видин за Монтана беше затворен за камиони. Има обезпечен обходен маршрут.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР