Шофьор, който откаже да му бъде извършена проверка по Закона

...
Шофьор, който откаже да му бъде извършена проверка по Закона
Коментари Харесай

Шофьор, отказал тест за алкохол и дрога, ще остава без книжка 4 години

Шофьор, който откаже да му бъде осъществена инспекция по Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП) за съществуване на алкохол и/или опиати в кръвта прави две независими административни нарушавания. В този случай е използвана нормата от Закона за административните нарушавания и санкции (ЗАНН), съгласно която се постановат две обособени санкции и освен това те се изтърпяват поотделно. Това реши общото заседание на съдиите от Върховния административен съд в свое тълкувателно решение, оповестено през днешния ден.
Тълкувателно дело № 1 от 2021 година беше формирано по искане по искане на основния прокурор с въпроса дали става дума за две обособени нарушавания или единствено за едно.
Съгласно наредбата на ЗДвП, лидер на моторно транспортно средство, който откаже да му бъде осъществена инспекция с техническо средство за определяне използването на алкохол в кръвта и/или с тест за определяне използването на наркотични субстанции или пък откаже на наставление да му се направи здравно проучване, се санкционира с лишаване на шофьорската брошура за период от 2 година и санкция 2000 лева
Според Закон за административните нарушения и наказания, когато с едно действие са осъществени няколко административни нарушавания или едно и също лице е направило няколко обособени нарушавания, наложените санкции се изтърпяват поотделно за всяко едно от тях. На процедура това значи, че при отвод за тестване за съществуване на алкохол или опиати, то ще се изтърпят настрана две санкции от по 2 години без брошура и по 2000 лева санкция.
Според преобладаващото мнение в здравната просвета лидерът е в пияно положение, когато по време на произшествието в кръвта му има алкохолно наличие, не по-малко от 0,50 промила. Пленумът на Върховен административен съд е възприел мнението, че „ при наличността на такава алкохолна централизация, въпреки и да не е обвързвана с външни прояви на опиване, психофизиологическото положение на лидера е повлияно и той не е приспособен да ръководи безвредно моторното транспортно средство “. Едновременната приложимост на алкохол и наркотични субстанции в допълнение ускорява негативния резултат върху психомоторните функционалности на човешкия организъм, което усилва публичната заплаха, пишат още висшите съдии.
Противоречащо на правната и житейската логичност и несъответстващо на задачата на закона е приемането, че двата отхвърли могат да се приравнят като правни последствия и степен на социална заплаха на един отвод по някоя от инспекциите, респективно да бъде наложено едно общо наказване при съществуване на два отхвърли. С оглед гореизложеното се постанова извод, че всеки от двата отхвърли изпълва състава на нарушаване по Закона за придвижването по пътищата, заключава Върховен административен съд.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР