На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и празникът на

...
На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и празникът на
Коментари Харесай

Без военен парад: Как в страната ще бъде отбелязан празникът на Българската армия?

На 6 май означаваме Деня на храбростта и празникът на Българската войска. В София празникът ще бъде маркиран с водосвет на бойните флагове и знамената светини. Тази година военният церемониал в столицата бе анулиран.

" Тази година има съвпадение на великденските празници с празника на Българската войска. Даваме приоритет на общонационалното честване на Великден. Ще оставим хората да отдадат респект първо към нашия Бог и след това военните им отговорности “, сподели служебният министър на защитата Атанас Запрянов.

Водосветът на бойните флагове и знамената светини ще стартира в 10 ч. пред Паметника на Незнайния боец в столицата. Той ще бъде отслужен от наместник-председателя на Светия синод на Българската православна черква (БПЦ) Врачанският митрополит Григорий.

В тържествения обред ще вземат участие президентът и висш главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на защитата Атанас Запрянов, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската войска.

При осъществяването на националния химн по време на водосвета на бойните флагове ще бъдат създадени 20 артилерийски салюта. В края на тържествения обред над площад " Александър Невски “ ще прелетят три самолета МиГ-29.

В 12 ч. пред постройката на Администрацията на президента ще бъде осъществена тържествена промяна на почетния гвардейски часовой.

От 11 ч. ще бъдат проведени празнични концерти на представителните военни оркестри:

София - в градската градина пред Народния спектакъл, с присъединяване на Гвардейския внушителен духов оркестър

Пловдив - представителният оркестър на Военновъздушните сили пред Военния клуб в града

Варна - представителният оркестър на Военноморските сили на площад " Александър Новак “

Стара Загора - оркестърът на военно формирование 24 150 пред постройката на общината

Карлово - оркестърът на военно формирование 34750 на площада в града

Велико Търново - оркестърът на Националния боен университет пред паметника " Майка България “

По традиция Националният военноисторически музей (НВИМ) ще означи 6 май с вход свободен от 10 до 17 ч. за непрекъснатата си хронологична и външна експозиция. Свободен ще е достъпът и до краткотрайните изложения " Армията във време на промени “, " Белезите на войната: изгубеното архитектурно завещание на София “ и " Българската войска – 20 години част от НАТО “, отдадена на 20-ата годишнина от участието на Република България в НАТО. Специалната празнична стратегия ще бъде открита в 11:30 часа с концерт на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

С Ден на отворени порти денят ще бъде маркиран и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей и Парк-музей " Владислав Варненчик “ във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

В празничния ден от 9:30 ч. в региона на Военноморска база-Варна ще се организира церемониален обред по издигане на военноморския байрак и флаговете за разцветяване на военните кораби.

По традиция Посолството на България в Скопие взаимно с Министерството на защитата провежда от 2010 година празнувания на Деня на храбростта в Република Северна Македония. Тази година на 6 май на българското военно гробище в Ново село ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на починалите български военнослужещи и ще бъдат поднесени венци и цветя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР